Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Моника Попова с изложба „Отковьор“ в галерия „Сан Стефано“, зала „Бетона“

Ковьорът в триумфален марш обратно на стената!

Триумфалното завръщане на ковьора в конгломерат – колекция със съвременен прочит

Наричат я "легендарното perpetuum-mobile Моника Попова" и очакват да взриви зала "Бетона" на галерия "Сан Стефано" със своята самостоятелна изложба "HAUTE КОВЬОР" – парижки цикъл цветни рисунки и бродерии върху ковьори, която възниква по време на двумесечния ѝ престой през лятото на 2021 във Франция.

За ръкостискането на народното и високото изкуство Моника намира немалко съюзници. Сред тях е писателят Николай Бойков, който запретва ръкави в дирене на ковьори навред из България за добрата кауза.
Ето какво споделя Моника Попова:

"Всичко започна в Париж! Нямаше го голямото ми семейство, а само Методи, който се грижеше за душата ми и за сутрешното ми кафе! Така се започна… с една френска енергия, която ме заля! Създадох около 150 рисунки за 2 месеца, при които нямаше значение дали ги рисувам, или бродирам! Имах нужда да работя постоянно! Храната ми бяха 30 музея и 25 града. Тази енергия ме поведе в един творчески водовъртеж, който преля и в София. Започна от няколкото ковьорчета, които купих вместо хартия в Париж, и продължи с още 100, които открихме с поета Николай Бойков в България. Това са изображения, с които моето поколение израсна. Нямаше почти дом без избродирана картина на стената. За мен са символ на дома и уюта. В Париж те ми липсваха и започнах да инкрустирам рисунки, посветени на семейството си върху ковьорчетата. В последствие дори прехвърлих и техни авторски изображения върху избродираните платове. Това ги направи част от проекта, който назовах ОТКОВЬОР, като ОТКОТЮР, защото всичко започна от града на Любовта и предизвика Любов.
Тази изложба посвещавам на моето семейство и на университета, в който работя вече 20 години; на 30-ия юбилей от създаването на НБУ, в който всеки ден е усещане за щастие!"

Изложбата може да бъде видяна от 10 февруари до 10 март 2022 г. в галерия "Сан Стефано"

Чуйте повече от звуковия файл.

Моника Попова е българска художничка керамичка. Родена е в град София. Завършва ВИИИ „Николай Павлович“ в курса на проф. Красимир Джидров, специалност Керамика (1996). Преподавател в Нов български университет от 2000 г. Щатен асистент от 2001 г. в програмите – „Графичен дизайн“ и „Пластични изкуства“. Професор в департамент „Изящни изкуства“ на НБУ (2010). Доктор в програма „Египтология“ на НБУ с дисертация на тема „Скулптурата по времето на Тиванските царе XII и XVIII династии“ с научен ръководител Сергей Игнатов (2014). Член на Съюза на българските художници (1996). Член на Българския институт по египтология (2009).


Снимки – monikapopova.com, галерия "Сан Стефано"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Екип на

Проф. Сава Димитров за програмата Класическа музика на "Аполония"

Как обединени хората на изкуството могат да създават енергия, която да кара публиката да идва вече 40 години в Созопол?  "Аполония" има своята публика, по думите на Маргарита Димитрова, изпълнителен директор на фондацията за изкуство "Аполония". "Ние сме отгледали и възпитали едни висококултурни и ценящи изкуството хора." "Да създадеш не просто..

публикувано на 29.08.24 в 18:00

Аполония на 40

Празниците на изкуствата "Аполония" започнаха в Созопол за четирсети път. Беше издадена специално за годишнината книга със снимки и текстове, подбрани от Панайот Денев, която проследява случилото се в различните изкуства през тези години.  В нея четем написаното от проф. Пламен Джуров за списание ЛИК през 2022 година: "Артистичната среда,..

публикувано на 29.08.24 в 11:45

Започва 66-ото издание на "Яворови дни" в Поморие

Пейо Яворов, един от най-значимите български поети-символисти, напуска Анхиало, днешно Поморие, през 1898 г., но не преди да сподели със сестра си Екатерина пророческите думи: "Ти помни, че брат ти ще стане голям поет". Именно на п оморийския бряг  Яворов осъзнава своето поетическо призвание и прави истинския си дебют с поемата "Калиопа" в списание..

публикувано на 29.08.24 в 09:20

Павел Койчев – "Той и Тя" на крайбрежната алея на Созопол

Две внушителни 4-метрови фигури – мъжка и женска – изпълват окото на крайбрежната алея на Созопол. Созопол – който вече е Аполония и посреща за 40-и път Празниците на изкуствата. Тези фигури са замислени и направени в умален мащаб преди няколко години – още тогава за море.  Фигурите са от стиропор, облечени са с полиестерна смола. Цветът е сребърен..

публикувано на 28.08.24 в 16:25
Греди Асса

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата.  Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои. Ето какво споделя творецът..

публикувано на 28.08.24 в 15:45