Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Има ли решение проблемът със студентите от историческите ни общности зад граница

Снимка: Ани Петрова

Ще бъдат ли премахнати пречките пред студентите от историческите ни общности зад граница и пред българските студенти, които по волята на родителите си са израсли в чужбина, но биха искали да се завърнат в родината и да продължат образованието си в български университет?

Темата коментира в “Нашият ден“ Галин Георгиев от Дружество „Родолюбец“:

“Миналата година имаше прецедент в това отношение. Вече 30 години постановление 103 на МС съществува и по силата на това споразумение, прието през 1993 г., в България се обучават българчета от нашите стари диаспори от Украйна, Молдова, Сърбия и Македония. Всеки, който има български произход, може да кандидатства и да се учи в прародината си.

Привилегиите по това постановление не са толкова много, но все пак имат право да ползват общежитие, да получават стипендия.

Но миналата година от МОН приеха правила по изпълнение на споразумението, в които за първи път заложиха българското гражданство като пречка, като един вид рестрикция, за да не могат българчета от изброените общности да кандидатстват в България.

Така условията, при които те се обучават, се приравняват с условията на всички останали български граждани, но ние се обявяваме срещу това, изхождайки от мисълта и презумпцията за различния статут на българчетата от историческите ни диаспори. Защото, получавайки българско гражданство, на тях не им се дава директно дом, имот, средства и родители в България.“

Какво трябва да се случи в промяната в Закона за българите, живеещи в чужбина?

“Имаме конкретно предложение и парламентарната комисия, начело с г-жа Антоанета Цонева, вече провежда такива анкети. Искаме в член 2-ри да бъде включена нова 4-та точка в Закона със следния текст “притежава чуждестранно или българско гражданство“.

Чуйте Галин Георгиев в звуковия файл. 


Темата коментира в “Нашият ден“ Антоанета Цонева, председател парламентарната комисия за политиките за българите извън граница:

“Били са създадени пречки пред приемането на студенти от Украйна, Молдова и Западните покрайнини. Това са едни специални разпоредби и постановления за българските висши училища, които осигуряват специфични квоти за младежите от тези български общности.

В определен момент започва една нова интерпретация на нормативната уредба, която създава пречки пред определен брой от тези младежи, а именно такива, които са придобили българско гражданство. По новото интерпретиране на правилата се решава, че не отговарят на критериите и изискванията да бъдат приемани по постановление 103.

Добрата новина е, че започна един интензивен диалог между заинтересованите страни. Бяхме сезирани, както всички институции. Направи се дискусия в Комисията, която ръководя с Дирекция “Висше образования“ на МОН. Смятам, че в следващия един месец трябва да бъде намерен подход, който да премахне тези пречки и да запази това облекчено положение, съществувало в годините.“

Чуйте Антоанета Цонева в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Екстремно лято

Екстремните спортове са необятна вселена, в която пристъпваме върху дъска за kite surf. Още по-необятна и труднодостъпна вселена са облеклата за екстремни спортове, в частност за кайт сърф. Марианна Калъчева – Мери и Калина Палавеева влизат в тези две вселени почти на шега, с лекотата и свободата на младостта, но и с увереността, че могат..

публикувано на 04.07.24 в 17:30
Мемориалът в планината Ръшмор

В Деня на независимостта на САЩ празнуваме българо-американското приятелство

На днешната дата (4 юли) САЩ отбелязва своя национален празник – Деня на независимостта . През 1776 година след Американската революция бившите 11 британски колонии обявяват своята независимост от британската корона. С подписването на Декларацията за независимостта тогавашният Конгрес поставя основите на американската държава, като "страна на..

обновено на 04.07.24 в 16:25

Европейско финансиране за семейни фирми и креативни индустрии – възможности и успехи

В рубриката “Темата на деня” на предаването “Нашият ден” обсъждаме с адвокат Биляна Тончева възможностите за европейско финансиране за развитие на креативните и творчески индустрии. Европейските фондове предоставят до 150 хиляди лева безвъзмездно финансиране за български предприятия и фирми от творческите индустрии по оперативна програма “Иновации и..

обновено на 04.07.24 в 12:06
Фабриката

Валтер Гропиус: Пионерът на модерната архитектура

Валтер Гропиус (на немски: Walter Gropius) е германски архитект, който е оставил дълбок отпечатък в историята на модерната архитектура. Той е един от основателите на прочутата школа "Баухаус“ и е сред пионерите на модернизма, заедно с Лудвиг Мис ван дер Рое и Льо Корбюзие. В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" говорим за него,..

обновено на 04.07.24 в 10:49

Практика и философия на възстановяването

Регенеративното или възстановителното земеделие набира все повече популярност днес, ако изобщо е подходящо да използваме термина популярност за толкова решаващи процеси като запазването и оздравяването на почвата. Тя, почвата, е на най-важното място в производството на храната, която човечеството консумира, и колкото по-бързо разберем това,..

публикувано на 03.07.24 в 17:40