Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В опасна близост с лъв на Мавриций

Марк Твен е казал: „В началото Бог е създал Мавриций, а после по негово подобие е направил рая”. Вече е факт и първият български чартър със 170 късметлии на борда, завтекли се да проверят твърдението на писателя на място. Ами, прав е бил човекът. Вече ви стана ясно, че и аз бях сред щастливците.

Мавриций е островна държава в Индийския океан, която ме привлече с най-голямата гъстота на исторически и природни забележителности сред останалите кътчета от рая като Малдивите и Сейшелите. Т.е. той не предлага само плажна романтика, ами има и много за гледане. И търчане, както се убедих от личен опит. За седмица плувах с диви делфини, видях водопад, който се излива направо в морето, природен феномен от 23 различни по цвят и нюанс пясъци, пекох се на десетки плажове и изгорях като за три живота, ядох сурови морски таралежи и храних маймуни. Но като отявлен любител на животните, сърцето ми остана при разходката с лъвове.


Прочетохте правилно. Разхождах се с лъвове, които си бяха съвсем живи, не упоени и страховито дружелюбни. На Мавриций в „Касела нейчър парк“. Разбира се, че мога да ви разкажа и как да прекарате на острова хем бюджетно, хем без да се лишавате от нищо, но ще оставя това за друг път. Толкова съм развълнувана от срещата с лъвицата Матала и лъвът Зимба, че започвам с тях.


„Касела парк“ е причудлива смесица от опитомена и дива природа, от общуване с царе на животните и галене на миниатюрни козички, от високотехнологични атракции и докосване до неподправеното. До него се стига лесно от всяка част на Мавриций като през сайта Moutitian buses можете да прецените кой точно рейс ви върши работа и да си купите билети онлайн. Е, има и организирани пътувания, както и достъпни таксита. Признавам, че входният билет за парка ми беше най-сериозната инвестиция в забележителностите на Мавриций. Но си струваше всеки цент от стоте евро. По алеите в природния атракцион има толкова табели, че няма как да се объркате. Трябва само да изберете дали да хванете към нещо като зоопарк, където да видите лъвове албиноси, каракали, севрали, хиени и всякакви птици в обширни клетки или да се метнете на открития автобус за обиколка, подобна на истинско сафари в саваните на Африка.


За децата е оформен парк в парка, в който сред безбройните катерушки и въжета, истински старинен самолет и безопасни места за скачане изпъква кът за галене. Симпатични ярета и зайчета, морски свинчета и мини прасенца се конкурират за ласките на малчуганите. В съседство са гигантските костенурки, чието тегло достига до 275 килограма, а диаметърът на корубата – метър е 20. Ако сте в „Касела“ през периода от февруари до май имате голям шанс да попаднете и на чифтосване между огромните земноводни. Повярвайте, гледката е незабравима не само визуално, ами и звуково. И ако костенурките по произход са роднини на динозаврите, то следващата спирка ви изстрелва в бъдещето – високотехнологична еднорелсова линия „Тулавака“ превежда смелчаците, яхнали нещо като болид по шеметните завои сред бухналата зеленина на джунглата. И всичко е във вашите ръце – и скоростния лост, и спирачката. Стига да спазвате дистанцията от 25 метра.


250-те хектара на природния парк „Касела“ на остров Мавриций, из който ви развеждам, са открити тържествено през 1979 година и от тогава са визитна картичка на най-посещаваните места. Броят на посетителите, особено за разходката с лъвове и галене на гепарди, са ограничени и затова препоръчвам да си купите билети за парка и за предпочитаните от вас активности в него предварително онлайн. На място можете да доплатите за приключението да галите бебета лъвчета, да храните големи хищници, кротки жирафи или японски шарани. Но за краченето с лъвове е необходимо да имате запазен час. Разбира се, че си бях запазила!


Колкото и да бях убедена, че животните са дресирани и добре нахранени, все пак при инструктажа изпитах неясен трепет в горната част на стомаха. На всички, които си мислят как лъвовете са упоени ще опонирам с факта, че това са скъпи и ценни животни, а дрогирането съкращава живота им до 4-5 години, което е икономически неизгодно. По-лесно е да се отгледат само сред хора от бебета, да свикнат на човешко присъствие и ласки и най-вече да са с пълни стомаси. Тогава са кротки и сговорчиви. На всеки от нас дават тояжка от тиково дърво, която е ясно, че няма да послужи за нищо, но лъвовете имали подсъзнателен респект от пръчки. Придружават ни трима рейнджъри, които очевидно са много близки с подопечните си. Един от тях дори целува лъвицата Матала по муцуната. Строяват ни отстрани на пътеката и двата лъва минават сякаш на парад. Предупреждават ни да махнем слънчевите очила, защото лъвовете обичали контакта с поглед и да не намятаме шалове – развяването им от вятъра можело да бъде възприето като покана за игра. А палуване с 90-килограмов хищник не е за предпочитане. После тръгваме заедно през джунглата. Отбелязвам, че Зимба е мъжки, пък му липсва традиционната за цар на животните грива. Оказва се скопен, а при кастрация вторичният полов белег окапвал. Горкият. Пред едно дърво Матала решава да покаже женската си същност като си направи маникюр. Голямо стъргане по кората с нокти падна.


Пристигаме на поляната за галене. Колкото и да имат котешки нрав, лъвовете не бива да бъдат пипани под гушката, а докосването по гърба трябва да е твърдо и с натиск. Лекото галене ги гъделичкало. Питат кой пръв ще се престраши. Моментално вдигам ръка. Козината на Зимба е твърда, не мирише на диво животно, а той е съвсем спокоен. След малко кураж набират и останалите. Матала вижда нарочно закаченото на висок клон месо и лениво се отправя към дървото. Лакомията надделява над мързела и тя се втурва нагоре. За по-хубави снимки рейнджърите покатерват лъвовете на огромен камък и ние се редуваме да ги галим за поредния безсмъртен кадър. В края на разходката всички – и хора, и животни се чувстваме част от съзаклятието на дивата природа в леко опитомен вариант.

Но това е „Касела“ – природният парк на Мавриций.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антарктида – познатата и непозната: 4 епизод – Какво показват ледниците?

Антарктида е една лаборатория за наука и въпросите, които ние като учени имаме, могат по- бързо да стигнат до своите отговори, заяви хидробиологът доц. Весела Евтимова. Тя е участвала в две експедиции. Всичко там докосва по особен начин сетивата и дава възможност на учените да развиват своите проучвания, сподели още тя. Антарктида – познатата и..

публикувано на 12.09.24 в 13:40
Самюъл Хънтингтън

В света на Самюъл Хънтингтън: началото

Американският социолог, един от най-известните представители на течението на транзитолозите, Самюъл Хънтингтън се сдоби със световна слава, след като изложи на бял свят теорията си за сблъсъка на цивилизациите. Хънтингтън излага прочутата си теза във връзка с настъплението на испаноезичните американци в южните щати на САЩ, но сякаш атентатът..

публикувано на 11.09.24 в 17:37

Верона ще измести ли Париж като град на любовта?

Олимпиадата отшумя и Париж отново се върна към нормалното си битие като град на любовта. Верона обаче упорито се домогва до романтичната титла. И има основание. Мястото е пропито със средновековна нежност и любов, бурни чувства и въздишки. И всяка година най-малко три милиона туристи се стичат тук, за да ги изпитат. Разбира се, всички се тълпят..

публикувано на 11.09.24 в 15:05

Инфлуенсърите – сега и преди

Англицизмът "инфлуенсър" значи "човек с влияние". Думата свързваме днес с виртуалното и с маркетинга, но забравяме, че субектите на влиянието и следващите ги, тоест последователите им, са съществували в човешкото общество винаги – и за добро, и за лошо. Сократ и Ницше, Толстой и Кант, нашите Вазов и Дънов – пророци и писатели, идеолози и политици –..

публикувано на 10.09.24 в 17:45

Еврика! Успешни българи: Николета Стойнова

"Да се подобрявам, да се подобрявам, да се подобрявам..." Няколко пъти Николета Стойнова – ученичка от Американския колеж в София, повтаря тези думи докато разговаряме. Само след няколко дни тя ще бъде в 12 клас и с основание може да се каже, че е една от учениците, с които Колежът може да се гордее. Тя е лауреат от Националния конкурс "Млади..

публикувано на 09.09.24 в 17:05