Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Пролет на сетивата” в център "Орфей" в столицата

Снимка: @Orpheuscenter

Пролетна хармония и истинска наслада за сетивата до 31 март в залите на Център за себепознание „Орфей” предлагат на столичната публика талантливата художничка Юлиана Павлова, известният джаз изпълнител и композитор Васил Петров, и виртуозният цигулар и концертмайстор на Холандското радио и на оркестъра на Държавната опера в Пловдив Мичо Димитров.

Поредната споделена изложба на необикновеното трио от професионален художник, певец и музикант, сплотено от искрено приятелство и от любов към изобразителното изкуство, е озаглавена „Пролет на сетивата” и обединява абстрактни графики, „изляти” върху хартията от българския Франк Синатра на един дъх като едноактни пиеси в черно и бяло, рисунки с туш и колоритни живописни импровизации на един приказен свят, в който надниква с душата си на музикант маестро Димитров и прекрасни картини на Юлиана Павлова, очаровали многократно българската и европейската публика, дори Негово кралско височество принц-консорт на Дания Хенрик, включил нейна творба в колекцията си.

С какво още е интересна тази експозиция, разказват Милена Павлова – директор на Център за себепознание „Орфей”, и авторите на изложбата – Юлиана Павлова, Васил Петров и маестро Мичо Димитров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смесеният хор "Родна песен" – от Търговище до Пекин

Смесеният хор на Търговище "Родна песен" заминава за Пекин , където ще вземе участие в международен фестивал-конкурс, посветен на хоровото изкуство. В "Нашият ден" разговаряме   Красимира Коларова,  художествен ръководител на хора вече 45 години. Смесеният хор "Родна песен" е основан преди 126 години от възпитаник на Одеското музикално училище...

публикувано на 17.07.24 в 10:09
Участници в творческия терминал България-Израел

Творчески терминал България-Израел се проведе в София

Българският културен център в столицата стана домакин на арт събитието "Творчески терминал България-Израел, 2024". Съорганизатори бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество "Димчо Дебелянов" и Българският културен център. Присъстваха автори от чужбина и страната, както и..

публикувано на 17.07.24 в 09:37
Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. вмчца Марина, закрилница на Южното Черноморие. В днешния ден Созопол , покровителстван от Светата великомъченица, празнува своя официален празник. В "Нашият ден" кметът Тихомир Янакиев говори за древната и съвременна гордост на града. Историческите изследвания сочат, че Созопол е сред най-старите живи градове..

публикувано на 17.07.24 в 09:13

"Близо и далеч" – артпроект на Виолета Апостолова-Лети

Париж – като родно място и дом на фотографското и филмово изкуство. Париж, този световен град винаги е бил магичен, разгръщаш се разговор във дългото време на нашите емоции. В "Артефир" ви представяме резултата от една творческа резиденция, благодарение на конкурс на СБХ за пребиваване в прочутите ателиета на "Сите де зар" в Париж, където е била..

публикувано на 16.07.24 в 17:45
Бойко Богданов

Драматургиите на Бойо – разговори със себе си

В епизод 552 "Трамвай по желание" среща своята публика за пореден път с една от най-ярките фигури на българския театър – режисьора Бойко Богданов. Както е известно, Бойко също така е поет, разказвач, администратор, оперен постановчик, балетмайстор, композитор. В "Трамвая" той е гостувал в различни свои сценични превъплъщения и поприща, включително и..

публикувано на 16.07.24 в 17:00