Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдържание на:

„Йенуфа“, опера в три действия от Леош Яначек

Снимка: roh.org.uk

Либрето: Леош Яначек по пиесата на Габриела Прейсова
Премиера: 21 януари 1904 г. в театър „Махен“, Бърно
Премиера за България: 1977 г. в София, диригент – Недялко Недялков, режисьор – Стефан Трифонов, художник – Мариана Попова

Действащи лица:
• Старата Бурия, мелничарка – алт
• Стева Бурия, неин внук – тенор
• Лаца Клемен, неин доведен внук – тенор
• Клисарката, вдовица, снаха на Бурия – мецосопран
• Йенуфа, заварена дъщеря на Клисарката – сопран
• Работник в мелницата – баритон
• Кмет на селото – бас
• Жена на кмета – мецосопран
• Каролка, тяхна дъщеря – мецосопран
• Борена, прислужничка в мелницата – сопран
• Янек, овчарче – сопран
• Кума – мецосопран
Селяни, селянки, работници в мелницата, музиканти, деца.

Действието се развива в моравско село в края на XIX век.

Първо действие
В мелницата на старата Бурия Йенуфа чака своя любим Стева да се завърне от града. Тя се притеснява, че може да го вземат за войник, а това ще забави тяхната сватба, което ще е голямо нещастие за Йенуфа, защото тя очаква дете от Стева. Доведеният му брат – Лаца, е влюбен в Йенуфа и е ядосан, че старата Бурия предпочита Стева. Скоро заедно със свои другари пристига и той самият. Радостен, че не е бил взет за войник, пияният Стева се хвали с успеха си сред жените. Започва музика и той кара Йенуфа да танцува с него. Клисарката – мащехата на Йенуфа, прекратява празненството и възмутена от държанието на Стева му заявява, че ако не спре да пиянства за една година, няма да му позволи да се ожени за Йенуфа. Младежът не е особено обезпокоен от това. Всички си тръгват. Лаца се опитва да утеши разстроената девойка, като ѝ казва, че Стева е пияница и прахосник, но тя защитава своя любим. Лаца ѝ признава любовта си, но Йенуфа го отблъсква и той ядосан ѝ казва, че едва ли Стева щеше да я харесва, ако не беше красива, затова порязва бузата ѝ с ножа си.

Второ действие
Минали са месеци и Йенуфа е родила, а мащехата ѝ я държи затворена, за да не бъде разкрит позорът им. Тъй като девойката още не се чувства добре, Клисарката ѝ дава приспивателно, а докато тя спи, вика Стева, за да го накара да се ожени за Йенуфа. Младежът вече не се интересува от нея, откакто е загубила красотата си. Той приема да дава пари за детето, но настоява никой да не разбира, че е негово, защото е сгоден за красивата дъщеря на кмета – Каролка. Стева си тръгва, а пристига Лаца, който иска Йенуфа за жена. Клисарката му разказва всичко, но го лъже, че детето е умряло, за да не се откаже той от желанието си да се ожени за Йенуфа. След като Лаца си тръгва, мащехата осъзнава, че наистина ще трябва да убие детето. Завива го в шал и излиза. Скоро Йенуфа се събужда и казва молитва за бебето, но тогава Клисарката се прибира и ѝ съобщава, че детето е починало, докато е спяла. Лаца идва, успокоява Йенуфа и отново иска ръката ѝ, като този път девойката казва „да“.

Трето действие
Пролет е и е дошло време за сватбата на Йенуфа и Лаца. Всички са весели, освен Клисарката, която се измъчва заради извършеното престъпление. Девойки пеят сватбарска песен, а сред гостите са и Стева с Каролка. Скоро обаче се чуват викове: открили са тялото на дете под топящите се ледове на реката. Йенуфа веднага познава шапчицата на бебето си и всички решават, че тя е виновна за смъртта му. Тогава Клисарката признава за деянието, а Йенуфа прощава на мащехата си. Селяните я отвеждат към затвора, а младоженците остават сами. Йенуфа казва на Лаца, че не очаква от него да остане с нея, но той споделя, че я обича и че иска да прекара остатъка от живота си с любимата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симфоничен оркестър на БНР

Празничен концерт по повод Деня на независимостта на България

На 18 септември в навечерието на една от най-важните дати от съвременната българската история – Деня на независимостта, ще излъчим директно от сцената на Националната опера и балет празничния концерт, организиран от БНР и "Реформ юнион клуб" . Участват Симфоничният оркестър на БНР и главният диригент Константин Илиевски, Детският хор на БНР с..

публикувано на 18.09.24 в 08:48
Mono Inc.

Mono Inc. на Античния театър в Пловдив

Красотата и поезията на мрака  – малко весели, повече тъжни, но все крайно експресивни, ще владеят пловдивския античен театър в три поредни дни 20,  21, и 22 септември, когато предстоят три ексклузивни концерта за целите Балкани. Великолепни гости и чудесно подбрани български формации, които да подгреят публиката за тях. "Моно Инк."  –..

публикувано на 16.09.24 в 09:42

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2024 г.

16 септември Свири Симфоничният оркестър на Словенското радио и телевизия с диригент Илич Ривас. 3.00 часа – Арнолд Шьонберг (1874-1951), Просветлена нощ, оп. 4. 3.30 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за пиано № 1 в ре минор, оп. 15. Солист: Мета Файдига (пиано). 4.17 часа – Анатолий Лядов (1855-1914), Прелюд в си минор, оп. 11 № 1. Изпълнява..

публикувано на 15.09.24 в 09:00

Гласът на Николай Гяуров

Тази събота (14 септември от 20 часа) ще си спомним за един от най-големите български певци, получил признание по най-престижните оперни сцени. Това е басът Николай Гяуров , чиито 95-години от рождението се навършиха на 13 септември. Като цялостен оперен запис избрахме да прозвучи Вердиевия шедьовър "Дон Карлос", създаден по едноименната..

публикувано на 14.09.24 в 08:05

Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София

Създателят на легендарния рокендрол лейбъл Voodoo Rhythm Records (Берн, Швейцария) и one man band № 1 в света пристига у нас на 17 септември , вторник, точно десетилетие без един месец след първата си визита в София – отново по покана на серията "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев". Какво да очакваме? Примитивен рокендрол и..

публикувано на 13.09.24 в 20:00