Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Софийски солисти” на 60 години

4
Маестро Пламен Джуров и камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Снимка: sofiaphilharmonic.com

На 19 март 1962 г. е първият публичен концерт на камерен ансамбъл „Софийски солисти”. Тогава съставът се нарича „Софийски камерен оркестър”. Няколко години по-късно концертира под името „Софийски солисти”. Необходимо е да мине време, да се потвърдят успехите, за да се докаже, че всеки член на състава може да бъде и солист. Още в първия концерт, дирижиран от Михаил Ангелов, се уточнява идеята за организацията и критериите за работа в състава, за избора на репертоар и правилата на творческото ежедневие. През първите 16 години съставът, ръководен от Васил Казанджиев, се утвърждава като „марка за качество” в България и по света.

Камерен ансамбъл „Софийски солисти“
Столична община приютява под крилото си ансамбъла и му създава условия за работа. След Казанджиев, щафетата поема Емил Табаков. Увеличава се броят на концертите и записите, разширява се географският обхват на концертите – няма континент,  който „солистите” да са пропуснали. От 1988 година досега, ръководството на ансамбъла поема Пламен Джуров. Разширява се стиловият облик на репертоара и сътрудничеството с всички утвърдени български солисти, хорове и задгранични солисти. „Софийски солисти” са еталон за качество и в България, и по света.


По повод юбилея си „Софийски солисти” предлагат на столичната публика цикъл от четири концерта с разнообразен избор на произведения и гостуващи солисти.

Повече за концертите в „Артефир“ разказва проф. Пламен Джуров, който и сега ръководи камерен ансамбъл „Софийски солисти”.

Снимки: Софийска филхармония, БГНЕС, Аделина Александрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15