Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Рим започва семинар за изпирането на пари и финансирането на тероризма

Снимка: Pixabay

В  Рим започва семинар, свързан с юридическата компетентност за предотвратяване на изпирането на пари и финансирането на тероризма. Проектът е насочен най-вече към нотариуси и адвокати – обучението им – как да прилагат европейското законодателство, свързано с изпирането на пари.

Акцентите в проекта „Light” са юридическа компетентност за предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма, “осветяване на тъмните ъгли“. Проектът е съфинансиран по програмата за правосъдие на ЕС (2011-2012), а обединението на партньорите, участващи в проекта, проведе първата си среща в края на 2020 г.  Това е Първи национален семинар в Рим – 31 март-1 април 2022 г.

Чуйте репортажа в звуковия файл.

Целта на семинара коментира в “Нашият ден“ адв. Мария Ганчева от адвокатската колегия на Милано:

“Това е много важна тема, защото от практическа гледна точка виждаме колко много влияе върху работата не само на юристите, които участваме в обучението, което започва днес, но и пряко върху всички граждани, най-вече фирми и юридически лица, които търпят негативи във връзка с установяване на действителен собственик на произход на средства.

Имаме много конкретни случаи, в които сметки на фирми остават блокирани за месеци.“

Как се справя България?

“Надявам се България успешно да бори тези престъпления. Лошото е, че търпим негативни последици точно заради това, че априрори се възприема, че в България има проблеми с корупцията и изпиране на пари по този начин. В много от случаите трябва да доказваш, че си невинен.

В момента започва една работа по последните разпоредби на европейско ниво за създаване на орган, който да координира действието на централните органи, както и за новата регламентация на принципите на проверка на клиента – информацията за действителни собственици на произход на парите. Надявам се, че така би се синхронизирало и надолу по веригата.

адв. Мария Ганчева

Това е базата, на която сме стъпили като проучване, защото проектът започна с проучване на ситуацията в различните държави. В България все още има проблеми точно в координацията на това ниво – управителното ниво, държавното ниво, на комисията, която би трябвало да регулира това, на всички органи, които седят на върха и след това надолу по веригата.

Много обучения са проведени при нотариусите, при тях в чисто практически смисъл нещата сякаш са по-изчистени документално и като действия.

При нас, адвокатите, все още има много какво да се желае, като начин на управляване на един казус, за да можем, когато стигне при нас клиентът, да преценим доколко и как се касае за такъв случай.

Когато се създаде единна система с точни правила, при които да има най-вече прозрачност на движението на сметките и на движението на парите. Българските фирми и държава трябва да направят това. Можем да покажем, че и в България може да се работи коректно.

В Италия разследванията се водят изключително ефективно, много от разследванията на тези няколко личности се извършват бързо, конфискува се имущество при много прозрачни правила. Радвам се, че в обучението в Рим ще бъдат и нашите колеги от България.“

Чуйте целия разговор в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Какво вълнува Поколението Z: Личният поглед на Рая Господинова

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" участва Рая Господинова, ученичка в 12 клас на Първа английска гимназия, с която обсъждаме Поколението Z и какво вълнува младите хора днес. "Аз много си харесвам поколението", споделя Рая и допълва: "Успях да се обградя с хора, които са свестни". Тя заявява, че е ангажирана с всичко, което се..

обновено на 03.10.24 в 11:15

Монография на учени от БАН с насоки за по-практическо обучение

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" гостуват двама от авторите на колективната монография  " Процесуален подход в образованието. Развиването на ключови компетентности чрез философия и гражданско образование" .  Книгата разглежда важни аспекти на образованието и различните подходи към него. Една от ключовите теми е използването..

обновено на 03.10.24 в 10:34

Имунната система през есента: Как да се подготвим за грипния сезон?

В предаването "Lege Artis" беше обсъдена темата за имунната система през есента, като специалистите по вирусология предупредиха за предстоящ бум на заразните болести у нас. Един от водещите експерти в областта на имунологията и алергологията, акад. д-р Богдан Петрунов,  объсди темата в ефира на предаването. " Имаме два пътя за стимулиране на имунитета..

обновено на 02.10.24 в 12:46
 Експертен център за хемофилия, таласемия и други редки доброкачествени хематологични заболявания при деца

Йордан Недевски: България е на добро място в лечението на децата с хемофилия

Конференцията на Европейския хемофилен консорциум ще се проведе от 4 до 6 октомври 2024 г. в Гранд хотел "Милениум София", съобщават организаторите. Това ежегодно събитие събира водещи експерти в областта на хемофилията, пациенти, представители от европейските асоциации по хемофилия, представители на фармацевтичната индустрия и други заинтересовани..

публикувано на 02.10.24 в 11:59

Майки с колички и възрастни хора – част от дебата за достъпната среда

В рубриката "Времето на редактора" на предаването "Нашият ден" се обсъжда темата за достъпната среда за хора с увреждания , майки с колички и възрастни хора. Събеседник е Валентина Христова , представител на общността "Мостове" и майка на дете с увреждане, която разказва за кампанията "Задай посока". Основната цел на кампанията е да насърчи гражданите..

обновено на 02.10.24 в 11:54