Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марий Росен издаде „Трохи на хартия“

Снимка: архив на Марий Росен

Няколко години след първата си стихосбирка „Каменните хвърчила“ режисьорът Марий Росен зарадва своите читатели с втора поетична книга. Тя се нарича „Трохи на хартия“. Игра на думи, парадокс и опростен изказ са основните изразни средства, с които си служи авторът. Или казано на неговия поетичен език, „небрежно разпилени трохи от стихове и следи от птица, която ги следва“. Кратките строфи си партнират с минималистичните илюстрации на Александра Георгиева. Стихосбирката „Трохи на хартия“ се издава от Центъра за неформално образование и културна дейност АЛОС с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

За „Трохи на хартия“ големият поет, журналист и преподавател доц. Марин Бодаков приживе е написал: „Стихотворенията преобръщат установени положения и обновяват света, правят го по-честен и ведър. Поетиката на чудесния поет Марий Росен фиксира онези житейски мигове, в които прозираме истината – изведнъж тя ни освобождава. Колкото и да са малки по обем текстовете, всеки от тях е крачка по пътя на отказа от един фалшив аз, поглед към реалността с широко отворени, дори детски очи.“

За своите житейски истини режисьорът, актьор, музикант и поет Марий Росен се довери на „Артефир“ и в разговор с Димитрина Кюркчиева сподели стихове от новата си книга „Трохи на хартия“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23