Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Дон Карлос“ на Верди за първи път в оригиналната френска версия на сцената на Метрополитън опера

Снимка: Ken Howard / Met Opera

Внушителният шедьовър на Верди, операта „Дон Карлос“, е композиран за Парижката опера и е поставен премиерно там през 1867 г. В настоящия сезон оригиналната френска версия в пет действия се поставя за първи път на сцената на Mетрополитън опера, Ню Йорк. Особено развълнуван от тази „закъсняла премиера“ на MЕТ е музикалният директор Яник Незе-Сеген: „Говоря за представянето на френската версия на Дон Карлос в MЕТ, откакто за първи път я проведох на италиански тук преди повече от десет години. Операта е композирана на френски и това личи от начина, по който думите се свързват с нотите и мелодиите“, обяснява той.


Режисьор е Дейвид МакВикар, за когото това е 11 продукция за оперения театър и му отрежда водещо място сред най-плодотворните и популярни режисьори в най-новата история на Метрополитън. „Писането на френски език промени начина, по който Верди композира“, казва МакВикар, в подкрепа на думите на Незе-Сеген. „Когато правите френската версия, вие се хвърляте в оригиналната концепция на творбата като голяма френска опера, която е много различен звяр от италианската опера.“


„Филип, ръка за ръка с Църквата, създаде диктатура на мисълта и империя на страха – империя, управлявана от смъртта“, казва режисьорът Дейвид МакВикар, обяснявайки концепцията на своята постановка. „Сценографът Чарлз Едуардс и аз проучихме много за катакомбите и костниците, защото искахме да хванем всички герои в свят, почти без слънчева светлина, и да направим смъртта винаги присъстваща тема във всяка визуална картина. Тази визия се пренася и в преобладаването на черните тонове в костюмите на продукцията, проектирани от Брижит Райфенстуел, което означава „приближаването на смъртта – има червеи, които гризат сърцето на тази империя“.


Шестима главни герои, представени многопланово, епичност на музикалния изказ, която позволява разгръщане на сложните им взаимоотношения. Изобилие от хорови сцени, които показват как личния избор и решения на основните действащи лица влияят на съдбата на целия свят. Всичко това издига „Дон Карлос“ сред най-добрите творби на Верди. За великолепното реализиране на спектакъла допринасят специално подбраните изпълнители. Световноизвестният актьорски състав включва тенорът Матю Поленцани в главната роля, сопраното Соня Йончева е Елизабет дьо Валоа, а мецосопраното Джейми Бартън е Еболи. Бас-баритоните Ерик Оуенс и Джон Релие са съответно Филип II и Великият инквизитор, а баритонът Етиен Дюпюи е Поза. Спектакълът от 26 март е под диригентството на Патрик Фърър. Реализирал множество нови постановки в различни оперни театри в Инсбрук, Нюрнберг, Базел и Цюрих, през 2011 г. Патрик Фърър се присъединява към музикалния екип на MET. През декември 2021 г. е неговият диригентски дебют с „Вълшебната флейта“, а сега е на пулта пред оркестъра за спектакли с „Дон Карлос“ на Верди.

Постановката на Метрополитън може да слушате на 2 април от 20 часа по програма „Христо Ботев“

Снимки: Ken Howard / Met Opera



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътеводната звезда на певицата Леонора Илиева в операта

В южния град Катания в китната Сицилия българската оперната певица Леонора Илиева покорява своите лични върхове. Тя се занимава с музика от дете, докато накрая не стига до висшето изкуство операта. Родена в град София, завършва  Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров" със специалност оперно пеене при проф. Мила Дюлгерова. От..

публикувано на 01.10.24 в 08:50

Музика от Брамс в бутиков концерт с история в София

Поредицата "Концерти с история" отбелязва  Международния ден на музиката 1 октомври с романтична програма под наслов "Сърцето на Брамс" в къщата-музей "Борис Христов" в София. В концерта създателката на инициативата – пианистката Венета Нейнска, ще си партнира на сцената с младия виолончелист Сион Найман. Талантливият музикант е студент в..

публикувано на 01.10.24 в 08:00
Консорт „Беншоа“

Възстановената Missa Scaramella

Излезе най-новият компактдиск на консорт "Беншоа" с ръководител Андрю Къркман. Това е премиерният запис на Missa Scaramella от Якоб Обрехт в новореконструираната ѝ версия, създадена от музиколога и композитор Фабрис Фич заедно с Филип Уелър и Пол Колб. Месата на Обрехт върху италианската популярна мелодия Scaramella е достигнала до нас в непълен..

публикувано на 30.09.24 в 14:59

Самочувствие на сцената с оперния певец Окан Сипахиолу

Оперният певец от турски произход Окан Сипахиолу, който живее в Италия, град Катания, се установява в оперния хор на града. Макар да завършва магистратурата си в Турция неговия живот е в Сицилия. Той ни въвежда не само в света на операта и нейния дом Италия, но и в специфичната техника "Александър", с която се занимава. Разказ за това какво..

публикувано на 30.09.24 в 13:05

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 1 до 15 октомври 2024 г.

1 октомври Свири Германският симфоничен оркестър с диригент Андрис Пога. 3.00 часа – Лили Буланже (1893-1918), "В една тъжа вечер" (D'un soir triste). 3.12часа – Анри Дютийо (1916-2013), Концерт за виолончело "Tout un monde lointain" (Цял един далечен свят). Солист: Анастасия Кобекина (виолончело). 3.40 часа – Владимир Кобекин (р.1947), Gaillarda..

публикувано на 30.09.24 в 09:24