Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Василев ще е новият директор на Народния театър

Васил Василев
Снимка: pleven.bg

Директорът на плевенския театър Васил Василев спечели преди дни конкурса за директор на Народния театър „Иван Вазов“, но още няма назначение. Той е един от най-успешните ни млади директори на театри през последните години, който с необичайните си и нестандартни идеи, с репертоара и с привлечените режисьори и актьори успява да напълни салона на Драматично-кукления театър „Иван Радоев“ в Плевен дори по време на пандемия и ограничения за броя на зрителите.

Васил Василев успява в едни трудни трудни години да запази театъра в Ловеч, когато още съвсем млад 29-годишен е негов директор, и да възроди фестивала „Младите в театъра“. В Плевен пък в най-тежките дни на спрялото време на пандемията, когато салоните бяха опустели въвежда новаторската програма „Пътуващ зрител“ . Билетът включваше и нощувка със закуска в хотел. Така започва театралният туризъм и местата в залата не стигат за първата постановка „Опашката“ на Явор Гърдев с Владимир Карамазов, който получи „Икар“ за водеща мъжка роля. И после се заредиха и останалите постановки. А портретите на политици запълват празните места в салона и така артинсталацията „Заедно на театър – не играем на празни столове, работим на 100 процента“ се хареса на театрите в Сърбия, Литва, Русия и чак в Лондон.

Василев успя да върне Александър Морфов в България и сега той репетира „Антигона“ в Плевен, като премиерата се очаква през месец май. Освен известните български режисьори на плевенска сцена поставят и чужди, като Денис Азаров, Василий Сенин, никола Зависич и други. Васил Василев учредява в Плевен Театрална асоциация на творци от Балканите и Прибалтика.

Въпреки че се твърдеше, че има проблеми с процедурите по конкурса за директор на Народния театър, на 7 април министърът на културата обяви официално в парламента, че всичко е наред и се очаква официалното назначение на Васил Василев. Чуйте повече в взуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

През юли лятото се развихря

В редакция "Хумор и сатира" обичаме лятото не по-малко, отколкото обичаме есента, зимата и пролетта. В първата неделя от истинското лято веднага след новините в 18 часа можете да чуете: Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос", изпети от актьорите Антон Радичев и Пламен Сираков и писателя Мирон Иванов, които са..

публикувано на 05.07.24 в 18:10

Заветът на Чичо Чичопей оживява в литературен конкурс

Голямата загуба Загубих си джоба – Нали съм щастливец. А вътре богатства за цял милион: От чужд геврек дупка, Перчем от плешивец… И въздух, и въздух от спукан балон! Поет от национално значение Янаки Петров (Чичо Чичопей) Второто издание на литературния конкурс "Янаки Петров" на името на..

публикувано на 05.07.24 в 16:27

Група "Сигнал" с уникален спектакъл на варненска сцена

Жителите и гостите на Варна ще бъдат свидетели на  уникален музикален спектакъл на 8 юли . За първи път морската ни столица ще посрещне обичаната рок група " Сигнал", която ще се изяви съвместно с 30 музиканти от симфоничен оркестър . Шоуто, озаглавено "СИГНАЛ Symphonic", е първият такъв проект в историята на групата и обещава незабравимо изживяване за..

публикувано на 05.07.24 в 13:28

Д-р Ема Константинова: От мечтите за изкуство до преподаването на филмово продуцентство

Гост в рубриката "Разговорът" на "Нашият ден" е д-р Ема Константинова, преподавател в специалността "Филмово и телевизионно продуцентство" в НАТФИЗ. В ефира на предаването тя сподели повече за своя житейски и професионален път, разказа за проектите, върху които работи, и разкри своите виждания за преподаването, режисирането на живота и работата със..

публикувано на 05.07.24 в 11:23