Така е за словаците и поляците. Подобни в двете традиции са и великденските кошници, в които се слагат боядисани яйца, сладкиши, „великденско овне“ или „бабка“, празнична шунка или друг колбас, за да бъдат осветени в църквата, преди да се сложат на трапезата. В Словакия мъжете ритуално потупват жените с камшичета от сплетени върбови клонки и ги поливат с вода. В днешно време водата е заменена с парфюм – в търговската мрежа се продават специални парфюмчета за поливане. Великденските яйца може да бъдат украсени и с изящна плетеница от тънка тел, произведение на традиционен местен занаят.
Много красиви и разноцветни са така наречените „палми“, които поляците правят сами или купуват за „Палмова неделя“ – Цветница. Правят се от сухи цветя, клонки, треви, чемшир и се пазят до следващата година за здраве и благополучие на дома. Някои селища се надпреварват да направят най-високата и красива „палма“, която може да достигне няколко метра. С палмите хората се потупват за здраве и късмет. В кошницата и на празничната трапеза на поляците присъства хрян за сила и здраве. Друг специфичен обичай е яйце да се раздели на парченца, които сътрапезниците си поднасят един на друг, разменяйки си благопожелания.
В съседна Сърбия яйцата се боядисват в петък. Първото червено се докосва до лицето на всички в дома за здраве. Не се прави козунак, а празничен хляб с яйце, подобно на традиционните обредни хлябове у нас. Чукането с великденски яйца на места е масово състезание и атракция, която събира стотици любители. Агнешко се яде само ако Великден се падне след Гергьовден. Иначе се отговява с друго месо.
С разказ за обичаите, традициите, ястията, свързани с Възкресение, и наименованията им в Словакия, Сърбия и Полша в предаването „За думите“ гостуват доц. Даниела Константинова, гл.ас. д-р Сава Стаменкович и доц. Станка Бонова от Великотърновския университет.
Чуйте повече от звуковите файлове.
В редакция "Хумор и сатира" акъл имаме много и щедро го раздаваме, не ни се свиди. Огледаме се, видим област, където явно се нуждаят от акъл и веднага ставаме мозъчни донори, така да се каже. За съжаление често пъти акълът ни се отхвърля, не влиза в работа, което си личи навсякъде у нас. Това обаче не ни разколебава, продължаваме да раздаваме в..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как фалшивите, подвеждащи и изфабрикувани новини се разпространяват по различен начини в различните общности? В "Работилница за журналисти" на АЕЖ - България беше представено ново проучване на..
В Деня на патентоване на първата електрическа самобръсначка и първото изкуствено кръвопреливане в света, гост в студиото е Илиана Типова – отличник на випуска на 10-ия майсторски клас по радиожурналистика на БНР. Тя е автор и водещ на предаването за туризъм и хоби на Радио Кърджали "Накъде в неделя". За връзката между Граф Дракула, Хелоуин, гробищата..
Епигенетиката изучава изменения в гените, които не се дължат на промени в ДНК последователността. Тези промени могат да бъдат предизвикани от външни фактори – въздух, стрес, хранене, и в някои случаи се предават на следващите поколения. За епигенетичните фактори и тяхното овладяване в изпълненото със стрес ежедневие в "Terra Култура" говори..
От 2 декември всеки понеделник между 8:30 ч. и 9 ч. в ефира на "Нашият ден" ще гостуват български иноватори със зелена бизнес ориентация. Поводът е първото национално проучване на Move.bg "Зелени решения от България 2024" . За "зелените решения" в бизнеса и данните от проучването в предаването разговаряме със Саша Безуханова –..
Международният театрален фестивал "Дивадло" в Пилзен e един от най-престижните фестивали, посветени на театралното изкуство в Европа. Фестивалът представя..
Как достъпът до точна и проверена информация влияе на социалното приобщаване и благосъстояние? Може ли да бъде причина за маргинализация и как..
Точка Илиева е артист на свободна практика с дълбок интерес към уличното изкуство, което използва като платформа за социални и екологични послания. Нейни..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg