Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Будим ли се фалшиво?

Снимка: архив на Виляна Миланова

Артинсталацията "Фалшиво събуждане" на художничката Виляна Миланова в галерия "УниАрт" към Нов български университет представя темата за човешката алчност, парите, властта и социалната ангажираност. Работата разглежда човека, сънуващ осъзнат сън. Сънуващият обаче играе роля на обикновен наблюдател в несъществуващ свят, докато в реалния той бездейства. Основни елементи на инсталацията са захарният памук, мрежестите торби и човекът – алюзии за свят, в който индивидът е само страничен наблюдател. Като материали Виляна използва вълна, вата, глина, сизал, фибран:

Виляна Миланова
"Идеята се роди преди няколко години. Ако слушателят посети изложбата, той е ситуиран в неговия собствен сън, това, което той знае, че това е неговата реалност, че е място, където трябва да действа, където трябва да реализира нещата, но той не го прави, той осъзнато избира да спи. Цялото нещо е свързано с явлението в обществото ни на постоянното хленчене, постоянно искане какво ще направи някой за мен, рядко се питаме какво правя аз, за да реализирам мечтите си, действам ли, или просто искам нещо. 

Силно се надявам, че няма да звуча лицемерна, показвайки важността на тази идея. Искам да стигне и до по-малките, на които трябва да показваме, че са важни постъпките и делата ни и ние сме тези, които трябва да променяме. И че не материалното, а постъпките са това, което остава. Възрастният човек иска все повече и повече, това е свързано и със зависимостта от сладкото като асоциация, а питаме ли се какво от това, защото не това са нещата, които променят света и остават след нас, когато искаме все повече и повече да получаваме материалното."


В работата си Виляна прави препратка към захарния памук като символ на човешката суетност – алчността, парите и всичко онова, което искаме да имаме, но, когато получим, се топи като захар. Друг символ, на който залага, са мрежестите торби. Т.нар. "социалистическа торбичка", популярна в България през ХХ век и създадена, за да събира обемно количество продукти, но използвана във време, когато магазините са празни. В инсталацията се изобразяват онези, които имат много, но не могат да скрият нищо. 

Въпросите, които творбата цели да зададе, са: Какво правя аз, за да променя онова, което не ми харесва? Ангажиран ли съм? Действам ли в посока, в която развивам и помагам не само на себе си, но и на други? "Всяка малка постъпка има стойност. Недей да спиш, действай!" – казва Виляна Миланова с тази артинсталация, която може да бъде видяна до 12 май в галерия УНИАРТ към НБУ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Греди Асса

Виталният дух на срещата на водата и въздуха – Греди Асса на "Аполония"

Художникът Греди Асса представя на "Аполония" в Созопол своята нова изложба "Пътувания: острови, морета". Това е 40-ото издание на Празниците на изкуствата.  Творбите в експозицията са създадени специално за събитието. Подборът е специален. Тематиката е морска, а от творбите лъха ефирност и почти акварелност в маслените бои. Ето какво споделя творецът..

публикувано на 28.08.24 в 15:45

За белите петна и тъмните ъгли в съвременната българска история на изкуството

В предаването "Какво се случва" този път се разказва за това, което вече се е случвало. И по точно – за белите петна и тъмните ъгли в историята на българското изкуство от близкото минало – близкото несвършващо междувековие.  Променя ли се реалното положение в изкуството от тази недоосветеност? Защо съдбата на някои автори е като да са изтеглили "късата..

публикувано на 28.08.24 в 10:00
Владимир Люцканов

Владимир Люцканов: "Аполония" е низ от причудливи и луди случки

Владимир Люцканов – актъор, сценарист и режисьор, един от първите аполонци – си припомня в "Нашият ден" първите стъпки на "Аполония" и любими фестивални моменти. Люцканов е бил сред координаторите на "Аполония" още през втората година от нейното съществуване. Работата е била денонощна и изпълнена с ентусиазъм и куриозни случки. Люцканов..

публикувано на 28.08.24 в 09:08

Изложба с произведения на Наум Хаджимладенов в София

През лятото на 2024 година се навършват 130 години от рождението на изтъкнатия български художник, живописец и график Наум Хаджимладенов (1894 -1985 г.). Годишнината се отбелязва с възпоменателна изложба в Художествената галерия "Проф. Васил Захариев" в родния град на твореца Самоков и столичната галерия Artmark . Наум Хаджимладенов е един от..

публикувано на 27.08.24 в 08:10

Хуан Карлос Отеро ще води първия у нас професионален уъркшоп по фламенко

Испанският хореограф, танцьор и преподавател Хуан Карлос Отеро пристига след броени дни в нашата страна. В София той ще води първия за България професионален уъркшоп по фламенко танц. Заниманията ще се проведат от 7 до 11 септември в Регионалния център за съвременно изкуство "Топлоцентрала", а организатор е фондация "Ден Гри". Уъркшопът, който е..

публикувано на 26.08.24 в 17:50