Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Божилов: Човечеството и неговото космическо бъдеще

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Космосът е неизчерпаем източник на знания за света около нас и за създаване на бъдещи науки.

България е страна, която има своите предишни успехи в космическите науки и сега продължава да работи по космически изследвания, разказа доц. д-р Владимир Божилов – астрофизик, преподавател в катедра "Астрономия" на Физическия факултет към Софийския университет “Свети Климент Охридски “ в "Нашият ден“.

Космическото бъдеще на човечеството

"Пътешествие към изучаване на други светове, други планети. Надявам се там, заедно с помощта на биолози, физици, заедно да открием какъв е съставът на атмосферата на тези далечни планети. Дали там някъде може да има вода, която тече на повърхността. Въобще има ли как ние, като човечество от земята, да надмогнем границите на космическото пространство и да стигнем до друг свят, който могъл да ни предложи условия за оцеляване. Нашето бъдеще, като човечество, включва и изучаване на космическите изследвания“, посочва доц. д-р Владимир Божилов.

Астрофизикът коментира, че за първи път от повече от 30 години България ключово подобрява своята научна инфраструктура в областта на астрономията. По националната пътна карта, подкрепена от МОН, има нови телескопи за всички институции, които правят професионално наука – Институтът по астрономия, Националната обсерватория в Рожен, катедра "Астрономия“ на СУ "Св. Климент Охридски“ и Шуменският университет.

Любителите на астрономията на 19 май от 19:30 ч. могат да се присъединят към Кръжока по астрономия, за да чуят лекцията на гл. ас. д-р Орлин Станчев от катедра Астрономия. Той ще разкаже за машинното обучение и приложението му в астрономията в зала А207 на Физическия факултет на СУ.

Целия разговор с доц. д-р Владимир Божилов можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56

"Кошер" – където се срещат хора и идеи

Предстои най-мащабното досега издание на "Кошер" – един от най-интересните формати за среща на идеи, хора и бизнеси, място за ежегодни срещи, които мотивират десетки млади хора да се завърнат и работят в България. За събитието, което ще се състои на 18 септември, разказва в "Нашият ден" Лилия Мерджанова . Инициатор на "Кошер" е..

публикувано на 17.09.24 в 09:22

Полезни и вкусни сладкиши

Силвия Георгиева от Стара Загора се завръща от Лондон, за да създаде постепенно малък център за събития, в който да приготвя полезни и вкусни сладкиши, и да предлага на младежи от уязвими групи възможност за първа работа и натрупване на знания и умения в работата с деца, готвенето и грижата за общността. За дългия път на успеха и смелостта да..

публикувано на 17.09.24 в 08:21