Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румъния отложи целевата си дата за присъединяване към еврозоната... Защо?

Членството в еврозоната е една от основните теми в нашето общество тези дни. Готови ли сме за еврозоната, отговаряме ли на условията за приемане в нея, ще ни попречи ли високата инфлация, какво ще стане с доходите ни? Засега България е определила 1 януари 2024 г. като крайна дата за преминаване към еврото, а Хърватия, която последна се присъедини към ЕС през 2013 г., година по-рано – на 1 януари 2023 г.


За разлика от тях Румъния отложи определената си дата за присъединяване към еврозоната. 

Защо Румъния отложи целевата си дата за присъединяване към еврозоната и какво следва от това отлагане? Темата коментира в “Нашият денСофия Георгиева, отговорен редактор в Дирекция Балкани на БТА.

“Румъния очевидно не бърза да се присъединява към еврото. Единственото, в което може би не могат да бъдат обвинени управляващите в Букурещ, е липсата на реализъм. Икономическата ситуация в страната е такава, че практически Румъния няма как да се присъедини в близките години. Каквато и дата да бъде посочена в близко бъдеще, тя няма да бъде реална.

Така че дори в последния официален документ, изпратен от румънското правителство в Брюксел – и правителството, и националната банка не посочват никаква целева дата за присъединяване към еврозоната, отбелязват, че ще съсредоточат усилията си върху социално-икономическото възстановяване от пандемията от Covid-19. И това, което е актуално напоследък, намаляването на отрицателните последици от войната на Русия в Украйна.“

Какви условия трябва да бъдат изпълнени и коя според румънските управляващи е реалната година за присъединяване към еврото? Кои критерии досега е изпълнила Румъния? Как войната в Украйна се отрази на румънската икономика?

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Захаров

Андрей Захаров: Кадиров винаги е бил специалният човек за мръсните неща на Путин

Тази седмица, на 7 октомври, се навършиха 18 години от убийството на Анна Политковская. Защо бе убита руската журналистка? "Струва ли си да дадеш живота си за журналистиката?“ (заглавие на неин репортаж) Как се промени Русия за тези 18 години коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров , руски разследващ журналист, обявен за..

публикувано на 11.10.24 в 18:05
Тетяна Филевска

Тетяна Филевска: По време на война музите не мълчат

Колко е важно изкуството и културата да продължават да се развиват въпреки войната в Украйна, какви теми засягат в произведенията си украинските поети, режисьори и артисти, които воюват през последните две години, на какви езици се превеждат украинските книги, защо тъкмо сега, по време на война, украинското изкуство е толкова желано от гражданите..

публикувано на 11.10.24 в 16:50
Анелия Торошанова и адв. Елка Пороминска

Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд

В рубриката на юридическото предаване "Съвети на адвоката" адвокат Елка Пороминска, председател на Асоциацията за жените адвокати, основен консултант на  "Законът и Темида", отговаря в ефир на слушателски въпроси. Темата е по запитване на много слушатели. Възможностите за пенсиониране на лица, работили при тежки и вредни условия на труд. Съдебна..

публикувано на 11.10.24 в 14:50

Защо архитектурното наследство на Северна България има нужда от спешно внимание?

Северна България често е свързвана с бедност и сивота, но според Белла Антова, движещата сила зад платформата "Sтетика", тази част на страната крие архитектурни съкровища, които тепърва предстои да бъдат разкрити и оценени. Чрез своя проект "Скритите архитектурни съкровища на Северна България“, Антова и нейният екип целят да покажат красотата и..

обновено на 11.10.24 в 14:07
Лидия Загорова (вдясно) и Анелия Торошанова

Романтичните измами – съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи

Какви са съвременните онлайн предизвикателства пред малки и големи? Проблемът с романтичните измами, който е в световен мащаб, засяга и България. Поводът е 3 октомври – Световният ден за превенция на романтичните измами, учреден в САЩ миналата година. Гост на "Законът и Темида" е Лидия Загорова – психолог, експерт по романтични измами, директор на..

публикувано на 11.10.24 в 12:40