Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаем ли кой попада в графата “енергийно бедни“ у нас?

Снимка: СИДП

На 22 юни своя професионален празник честват българските енергетици. По традиция той се отбелязва на предпоследния неделен ден от юни с Решение 231 на Министерския съвет от 23 май 1967 г.

Петото издание на международната онлайн конференция "Чиста енергия за хората“ се провежда в дните от 20 юни (понеделник ) до 24 юни (петък). Във фокуса на дискусиите са обновяването на сгради, енергийната ефективност в отоплението и транспорта с акцент върху добрите практики от Централна, Източна и Югоизточна Европа. Специално място във форума е отделено на взаимовръзките с качеството на въздуха.

Темата "Чиста енергия за хората" в Международния ден на енергетиката. Какви са новини от първите дни на форума, организиран от сдружение "За Земята".

За първи път е отбелязан на 16 юни 1967 г. Енергетиката е промишлен отрасъл, включващ както добивни отрасли (добив на енергийни източници – уран, въглища, нефт, газ, торф и др.), така и големи естествени и изкуствени подсистеми, служещи за производство, преобразуване, разпределение и използване на енергийните ресурси от всички видове.

Крайната цел е производство на енергия чрез преобразуване на първична природна енергия във вторична, подходяща за използване от хората, например електрическа или топлинна енергия.

Значението на отрасъла за стопанството и бита на хората е огромно. От състоянието му зависи развитието на останалите индустриални отрасли, земеделието и обслужващия сектор, както и териториалната организация на обществения живот. Производството и потреблението на електроенергия на един жител е показател за жизнения стандарт на населението и за ефективността на стопанските дейности.

“Темата в утрешния ден е точно енергийната бедност, има много какво да се сподели. Ние сме подбрали десетина презентации и гости от България и чужбина, за да представят добри практики в сферата за политики главно за преодоляване на енергийната бедност“, казва в “Нашият ден“ Светослав Стойков от сдружение “За земята“.


Енергийна бедност

“Все още е трудно да се дефинира понятието "енергийна бедност" в рамките на България. В момента има работна група към МРРБ. Изработването на такова понятие е едно от задълженията, които България трябва да изпълни, като част от изискванията на ЕС.

Имаме всякакви индикации, че в момента се работи доста усилено по въпроса и очакваме в близките два-три месеца да излезе официална версия на тази дефиниция, но все още нямаме такава. Не можем да приемем с чиста ръка някои от дефинициите, които са приети в Западна и Централна Европа, защото би трябвало да бъдат съобразени с родния контекст.

Дефиницията е важна, защото спрямо нея ще се определят политиките за подпомагане на енергийно бедните и ще се определят различни класове за подпомагане на най-нуждаещите се хора. Това е една важна реформа, по която в момента се работи, но все още нямаме резултати“, посочва още Стойков.

Кои попада в графата “енергийно бедни“?

Той посочи още, че “и в момента има помощ за най-нуждаещите се“:

“Последният отоплителен сезон близо 330 000 домакинства получиха помощ за енергийно бедни. Ясната дефиниция обаче пречи да се определят най-нуждаещите се хора. Това е един основен проблем – не е ясно дали се стига до най-нуждаещите се и дали се обхваща цялата група от хора, които биха могли да бъдат подпомогнати. При нарастването на цените не енергоносителите все повече хора попадат в графата “енергийно бедни“.“

Мерки за енергийна ефективност

“През следващия отоплителен сезон, октомври месец, може би под някаква форма ще продължи старата програма за подпомагане на домакинствата, но ще продължи да се работи в посока за включване на мерки за енергийна ефективност. Позитивен съм за случващото се напоследък. Има все повече диалогичност между управляващи и неправителствен сектор, който работи в сферата. Това е добра индикация, че промените ще се случат доста по-бързо, отколкото очаквахме“, посочи още той и подчерта: 

България е закъсняла изключително много през годините с реформи – и в сферата на енергетиката, и в сферата на енергийната бедност.“

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09