Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Исторически музей - Исперих

40 години от откриването на Свещарската царска гробница

Дейността и новите проекти на Историческия музей в гр. Исперих са темата на предаването "Европейски паралели". За дейността на музея, изложбите и ценните експонати разказват Емилия Германова, директор на институцията, и Борислава Вискова, заместник-директор. 

Можете да научите и подробности за царската гробница, открита в с. Свещари – един от уникалните археологически обекти, разкрити по българските земи.

Борислава Вискова и Емилия Германова в студиото на програма „Христо Ботев“
Със създаването на малка разнородна колекция от археологически находки, която е приютена в една от стаите на читалище "Съзнание", се поставя началото на музейното дело в град Исперих. Колекцията е събрана от най-новото дружество, основано през 1927 г. – "Околийско Археологическо дружество "Хан Омуртаг". В периода 1956-1963 година кръжокът по краезнание към читалището прибавя към нея експонати от миналото на родния край с предимно етнографски характер. През 1978 година сбирката става филиал на Окръжния исторически музей в Разград. 

След откриването на Свещарската гробница през 1982 година районът на Исперих става център на комплексни научни изследвания по програма "Гетика" и дейността на филиала се разраства. През 1984 година той получава статут на самостоятелен музей.


Много са интересните прояви, за които разказват гостите на предаването. Ето какво сподели Борислава Вискова за една от тези инициативи: "През далечната 2009 година, креативното мислене на музейните служители роди Панаира на царевицата… В нашия град има много земеделски производители, които в общинските земи отглеждат царевица и пшеница. Под сръчните ръчички на малки и пораснали деца оживяват кукли и приказни герои, бижута, къщи, ферми, …направени от царевични листа, кочани и зърна…"


А Емилия Германова покани слушателите да се разходят с децата си в резервата Сборяново и да вземат със себе си и едно хвърчило. Край Царската свещарска гробница се провежда Фестивал на хвърчилата през първата седмица на месец юни. Но, каза тя, там винаги има вятър и когато слушателите дойдат, те могат да изпитат удоволствието, заедно с децата да пуснат своите хвърчила и да се насладят на красивата природа.

Снимки: ФС на ИМ - Исперих, Божидар Любенов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53