Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Безопасни ли са родните пътища в началото на активния летен трафик?

Снимка: БГНЕС

От 2019 г. в България 29 юни се отбелязва като Ден за безопасност на движението по пътищата. На този ден се отчитат резултати и се споделя опитът на различни организации и институции, работещи в тази област. 

Сред толкова кризи и войни в световен мащаб, какво става с войната по пътищата у нас? Инж. Богдан Милчев от Института по пътна безопасност традиционно направи в "Нашият ден" своя анализ на тазгодишната ситуация:

"Изключително тъжно ми е, че ние, българите, не можем да случим на управленци, които не само да искат, а и да могат да променят средата, в която се движим. Така че тя да стане по-безопасна, по-здравословна, с по-малко жертви. От началото на годината досега са загинали 217 души, което е с 34 души повече спрямо миналата, рекордна по жертви, година. Има и още един резонен показател, по който ние изчисляваме риска, и той е натовареността. Данните на Института по пътна безопасност показват, че имаме близо 20% по-малко автомобили по пътищата в момента между градовете и близо 30% – в градовете. Високите цени на горивата са направили така, че използването на автомобил да се намали. Въпреки това ръстът на загиналите се увеличава с 15%. Това показва, че цялата ни транспортна система функционира на самотек.

Тази споделена отговорност, която ни се натрапва от миналия век, реално се превръща в пълна безотговорност. Искам завинаги да сложим край на това клише със споделената отговорност, защото шофьорът носи лична наказателна и административна отговорност, когато убие човек, и абсолютно никой не я споделя с него. А доставчикът на транспортната система – това са държавните институции 11 на брой – те пък носят своята отговорност да доставят безопасна тази транспортна система. Това е философията, която трябва да влезе в главите на цялото ни общество и най-вече на тези, които управляват."

За безопасността и движението по родните пътища в началото на активния летен трафик – повече можете да чуете от инж. Богдан Милчев , в звуковия файл.

Каквито и правила да се поставят, ако ние, водачите, участниците в движението, нямаме съзнание и не се съобразяваме с пътната обстановка, с превозното средство, с останалите участници в движението, с атмосферните условия... Това е една съвкупност от фактори. От години само пътища строим, а се оказва, че нямаме пътища. Караме коли втора употреба... – коментира редакторът Валери Леков. Какво е да си водач без нарушения и с 22-годишен стаж зад волана.

Снимки – БГНЕС
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09