Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната на пътя, от която остава само въпросът "Защо аз?"

Снимка: @WhyMeShortFilmBG

Последните малко повече от две години ни превърнаха в статистика. Всеки от нас става безизразна графика, която просто отминава. И ако животът ни днес се диктува от статистиката, то войната на пътя винаги е следвала тази диктатура. За България тя не говори нищо добро.

Според последните данни на Евростат, изчислени през 2018 г., България е на челно място в ЕС по загинали в катастрофи с коли. Жертвите и ранените във войната по пътищата растат с всеки изминат километър, като само за първите три месеца на 2022-ра са загинали 99 души в над 1100 катастрофи.

След сблъсъка на моторното превозно средство с човешкото тяло продължава да диша само един въпрос, който дълго отеква в съзнанието на тези, които остават живи и след удара – "Защо аз?".


Режисьорът Христо Порязов намира начин да изрази несъгласие с употребата на алкохол и наркотици по време на шофиране, като заснема късометражния игрален филм, озаглавен именно "Защо аз?". Филмът има конкретна цел – да събуди отговорност в нас: активните шофьори и бъдещите такива; пешеходците; гражданите на държавата, която държи челното място по фатални катастрофи; предпочитащите да употребяват алкохол и наркотични вещества, но извън колата, и най-вече тези, които без мисъл се качват в нея след същата тази употреба и застават зад волана.

Филмът разказва за българската действителност и представя реален случай на пътя от преди десет години. Един от многото такива. В главната роля е Тодор Каракитуков, който по време на снимките е едва на 7 години, но осъзнава тежестта на сюжета.

Христо Порязов
В Седмицата за борба с наркотиците "Защо аз?" беше представен пред пловдивската публика в Дома на културата "Борис Христов". В края на лятото обаче се предвижда и турне в различни български училища, с което ще се отбележи и началото на учебната година. Христо Порязов си сътрудничи с Българската асоциация на пострадалите при катастрофи за тази филмова обиколка. Режисьорът има идея филмът да влезе ако не в образователната ни система, то поне в неформалната такава, като бъде излъчван в повечето автошколи, които подготвят младите шофьори в България.

Подробностите чуйте в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23