Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Здравословен начин да си подарим сладост

7 юли – Международен ден на шоколада

Снимка: Pixabay

На 7 юли се отбелязва Международният ден на шоколада. Според някои източници сладкото изкушение се появява в Европа на 7 юли 1550 г., когато в Испания за първи път е внесена първата партида шоколад от Америка. Свойствата на какаовите зърна са били открити от ацтеките и за тях шоколадът бил "храна на боговете“. Едва в началото на ХХ век шоколадът започва да се произвежда в Европа в големи количества и става достъпен.

В "Нашият ден" Красимир Бенямин, производител на български биошоколад, твърди, че е парадоксално 7 юли да е предпочетен за Световен ден на шоколада. "Реално тогава не е имало шоколад, а е имало какаова напитка в днешно Мексико. Всеки един производител на шоколад знае, че шоколадовият сезон е от октомври до май месец. През топлите месеци продажбите падат драстично", допълва той. 

Красимир Бенямин

Идеята за здравословна алтернатива на шоколадите реално започва през 2014 г. "Тогава в домашни условия с моя брат Мартин създадохме първите ни шоколади. В рамките на една година се самообучавахме. После наехме едно малко мазе, създадохме първия си бранд, който се провали след две години, след което намерихме инвеститор и така започна да се разрастваме", казва Красимир Бенямин.

Може ли  да се създаде шоколад, който да запазва полезните свойства на какаото? Тайната в рецептите на двамата братя е ка­каото да остава сурово. В последните девет години те разработват 26 нестандартни рецепти в различни цветове. Шоколадите включват суперхрани като чия, мача, киноа, куркума, джинджифил, но също така люта чушка и брашно от рожков вместо какао.

Производството обаче не е никак евтино. Освен шоколадът да бъде вкусен, за тях е важно той да е полезен за потребите­лите, производството да не вреди на окол­ната среда, а суровините да се отглеждат в нормални условия за труд. За да избягат от доставчици с лоша репутация, правят ста­рателни проучвания и не се страхуват да платят малко повече.

Шоколатиерите отделят много време в търсена на честни доставчици на висок клас древ­ни сортове какао. Намират ги в Перу, Никарагуа, Доминиканска република. Това решение увеличава разходите ни с два до четири пъти, но по този начин се тушира нуждата от внос от Афри­ка. Защото в Кот д'Ивоар обикновено се използва детски робски труд при производството на какао.

Целия разговор с Красимир Бенямин можете да чуете  в звуковия файл.


По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Несигурното, но адаптивно младо поколение: Изводи от мащабно проучване

През последните дни сериалът "Юношество" разбуни обществения дебат, провокирайки размисли за средата, в която израстват днешните млади хора. Той насочи вниманието към начина, по който възрастните често подценяват факторите, формиращи съзнанието и поведението на новото поколение. В предаването "Време за наука" гостува Яница Петкова от агенция..

обновено на 01.04.25 в 14:38

Птиците и щастието: Как 1 април ни напомня за връзката им

Освен Ден на шегата, 1 април е и Международен ден на птиците – една от най-старите дати в природозащитния календар . По този повод д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет и част от общността "Дивата София" споделя своите наблюдения за връзката между присъствието на птици в ежедневието ни и усещането за щастие...

обновено на 01.04.25 в 14:03

Мила Ненова: Инвеститорите в България заслужават признание за труда си

В навечерието на връчването на наградите "Инвеститор на годината", Мила Ненова , изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, сподели в ефира на "Нашият ден" важността на тези награди за икономиката на страната и усилията, които се полагат за подобряване на инвестиционния климат в България. Тя подчерта, че събитието е не само..

обновено на 01.04.25 в 11:49
Зорница Гъркова и Ангел Живков

Обратно в училище

Гимназията по механизация на селското стопанство "Пейо Яворов" в гр. Гоце Делчев изглежда е едно от най-бързо развиващите се училища в страната. Дори ако вземем само един от показателите – постоянно увеличаващият се брой на учениците – няма да сгрешим, ако допуснем, че тази гимназия дава надежда за бъдещето на селското стопанство в България. За..

публикувано на 01.04.25 в 10:50

Клуб по орнитология стартира в Деня на шегата

1 април е не само Денят на шегата, а и Международният ден на птиците. Във Велико Търново днес, от 18:00 часа, в ТАМ – пространство за културни събития и социални инициативи, ще бъде създаден клуб по орнитология "В света на птиците". Негов инициатор е екологът Красимир Христов. С него разговаря редакторът Ани Маринова. Слушайте! 

обновено на 01.04.25 в 09:31