Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Кънчева се вдъхнови от безлюдния Слънчев бряг и го запечата в 60 фотоса в "Извън сезона"

Илияна Кънчева
Снимка: Ася Чанева

Визуалният артист Илияна Кънчева събра изгледи от Слънчев бряг, снимани в отсъствието на туристи. Курортът е изоставен и безлюден във фотокнигата ѝ "Извън сезона". Представянето на изданието беше само в един ден, придружено от видеоинсталация, на която се редуват фотоси и видеа от есента и пролетта в Слънчев бряг, а компютърно генериран глас изрежда отдавна забравени реклами за "най-добрия курорт в България" от 70-години на миналия век.

Книгата "Извън сезона" започва с текст. Ето част от него:

"Разхождам се по пустите улици, няма никой. Виждат се само остатъци от човешко присъствие, прилежно увити в стреч фолио и прибрани за следващия сезон. Кошчетата за боклук също са празни и гларусите не са заети с това да разпиляват кофички от сладолед наоколо, летят си спокойно над мен. Никакъв звук, освен от птиците и вятъра. Природата все още се чува някъде далеч, но почти не се вижда отвъд оградите, подстригана и сместена в тясна лента около басейна, под шезлонга. Отивам на плажа.

Пясъкът и водата все още замайват с блясъка и чистота си но временните постройки са агресивен плевел…

Един съсипан пейзаж, който необяснимо ме привлича и ме кара да се връщам при него винаги когато, когато остава оголен и сам – извън сезона."

Илияна Кънчева разказва за "Аларма":

"Попаднах случайно на Слънчев бряг извън сезона в края на октомври и бях силно провокирана от това което видях – пустинни пейзажи, призрачен град, няма никого, сам си със себе си. След това отидох още няколко пъти, веднъж и през пролетта, изследвах какъв е сезонът и всъщност той е много кратък – от началото на юни до края на септември, и след това моментално се случва това, което виждаме на снимките – няма преходен момент, всичко е много бързо.

Три месеца е оживено и след това веднага всичко опустява– изоставени са баровете, временните постройки. Вижда се само една машина за заравняване на пясъка, защото в началото на сезона издигат една пясъчна дюна, за да пази плажните заведения от вятъра."

Почти не се вижда морето на снимките в "Извън сезона", има го само на три снимки. Това е така, защото авторката е с гръб към него докато снима акцентите на човешкото отсъствие.


Илияна Кънчева завършва специалност "Сценография" в НАТФИЗ и магистратура "Дигитални изкуства" в Националната художествена академия. Работи в сферата на театъра и визуалните изкуства. Има три самостоятелни изложби и няколко общи в България и чужбина като една от тях беше "Образът не струва нищо", а 12 от фотосите включени в настоящата книга могат да се намерят като хавлиени кърпи

Илияна Кънчева спечели наградата "Икар" 2022 на Съюза на артистите в България за сценография на спектакъла "Галерия Стриндберг" по Аугуст Стриндберг с режисьор Крис Шарков на Театър "Азарян".

Проектът "Извън сезона" е реализиран с финансовата подкрепа на национален фонд "Култура" по програма "Творчески инициативи".

Снимки: Ася Чанева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мориел Георгиева, Елина Кешишева, Велин Манов и Нора Христова

Силата на жените чрез изкуството в изложбата "Контакт" на Елина Кешишева

Изложбата "Контакт" в галерия One на световно известния фотограф Елина Кешишева е вдъхновена и посветена на жени, преживели насилие. Заедно с фондация "Импрув" те призовават за промяна чрез свързване със света на другите. Кешишева представя своя човешки и творчески интерес към темата за силата на жените и тяхното умение да преминават от..

публикувано на 02.07.24 в 17:15

Завръщане – фотографска изложба на Силвио Томов

Силвио Томов споделя, че: "Темата за завръщането може да се разглежда от много аспекти. Основният от тях е, че фотографията ни помага да (съ)преживеем отново и отново определена емоция, настроение или миг. Образите, това са тези късчета спомени, които остават завинаги запечатани в съзнанието ни. Според големия режисьор Андрей Тарковски детството на..

публикувано на 02.07.24 в 16:25

Петя Кокудева: Срещите с хора по света са като терапия

"Патагонци, тролове и още мои роднини" е най-новия пътепис на детската писателка и поетеса Петя Кокудева. Той ни отвежда до 24 различни места по света, под формата на кратки разкази, щрихи, срещи или наблюдения за човешката природа и силата на културните различия. "Стори ми се честно още в увода да призная, че винаги има трудности и..

публикувано на 02.07.24 в 11:15

Отвореното поле за културен обмен между Централна и Източна Европа и Китай

За пътя към сътрудничеството в областта на креативните и творчески индустрии между Източна и Централна Европа и Китайската народна република – разговор с Юлия Томова и Влад Гицоайка . Повод за срещата в студиото на "Нашият ден" е проведеният Пети форум на културните и творчески индустрии между Китай и Централна и Източна Европа . Юлия..

публикувано на 02.07.24 в 10:18

Лятото на "Тротоара 2020": Музика, култура и TRAP Fest Open Air 2024

С настъпването на лятото читалище "Тротоара 2020" представя своята вълнуваща лятна програма, в която ключово събитие е TRAP Fest Open Air 2024. Председателят на читалището Деян Янков разказва повече за инициативата. Всички събития са с "вход свободен" и предоставят уникална възможност за младежите да бъдат активна част от организацията, публиката и..

обновено на 02.07.24 в 10:08