Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Международeн джаз фестивал "Д-р Емил Илиев" с първо издание в Боровец през август

Владимир Георгиев, кмет на Община Самоков, д-р Татяна Илиева, директор на Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев"
Снимка: Ани Петрова

Мечтата на д-р Емил Илиев България да притежава международен джаз фестивал по-известен от Монтрьо, намери своите поддръжници на нов адрес – курортен комплекс Боровец.

След внезапната кончина на д-р Емил Илиев-Доктора през 2020 г. фестивалът вече официално ще носи името на основателя си – Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев".

И от 5 до 9 август ще огласява курортния комплекс Боровец.

Д-р Емил ИлиевСлед като официално бе подписан договор за партньорство между кмета на община Самоков Владимир Георгиев и наследниците на д-р Емил Илиев в лицето на съпругата д-р Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", бе взето решение фестивалът да се проведе под патронажа на президента Румен Радев.

Медийни партньори на събитието са БНР, БНТ, БТА и други национални медии.

Джаз фестивалът, чиято история започва през 1998 година, има своето запазено място в културния календар на страната и ще се срещне със своята публика на датите, определени приживе от доктор Илиев – 5-9 август. В досегашните издания на фестивала са взели участие над 500 изпълнители от цял свят.

А сред участниците в програмата тази година са: реге звездата Джулиан Марли с групата си, който за втори път идва в България, първо гостуване на експерименталния южнокорейски Jungsu Choi Tiny Orkester (JTO), ще ни завладее и бразилският темперамент на Розалия де Соуза, любимият Влатко Стефановски и триото му, Антонио Флинта квинтет. Международният Нишвил фестивал специално гостува на джаз фест "Д-р Емил Илиев“ с групата КАЛ бенд. Сред българските изпълнители са Бигбенд Благоевград, Васил Петров, солистите на Бигбенда на Българското национално радио, Красимир Желязков с Монтуно-БГ, Михаил Йосифов с Новините в джаза, Александров рагтайм бенд.

С новото издание на Джаз фестивала тръгва и нова музикална насока, която ще има постоянно присъствие и развитие в програмата на феста – джаза в класиката или класическата музика в джаз аранжименти. В Боровец ще чуем ансамбъл MYX`D – формация, налагаща се с концепцията си да представя световни премиери с произведения, написани специално за квинтета.

По повод предстоящото музикално събитие д-р Татяна Илиева, директор на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", припомня:

"Преди малко повече от година и половина, в БТА се проведе пресконференция на тема: Съдбата на Международния джаз фестивал Банско след кончината на неговия създател и 23 години организатор д-р Емил Илиев. Изложеното от мене беше мрачно, навяващо тъжни размисли.

Днес обаче сме много щастливи да анонсираме съвсем различна по заряд новина: предстои първото издание на Международния джаз фестивал "Д-р Емил Илиев“ в Боровец от 5 до 9 август.

Чуйте повече от звуковия файл.

Снимки – Международен джаз фестивал "Д-р Емил Илиев", Ани Петрова, Здравко Петров – БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Урок по летене": филм за един куклен спектакъл и силата на приятелството

Документалният филм на Светлозар Георгиев "Урок по летене" разказва за създаването на българо-японския спектакъл "История за чайка и банда котараци" по Луис Сепулведа с режисьор Катя Петрова. Филмът представя работата по двуезичния проект, реализиран от японския театър "ПУК" и Столичния куклен театър. Документалният разказ проследява актьорите,..

публикувано на 18.09.24 в 16:24

Роберт Леви с нова поетична книга

Роберт Леви, поет, има магистърски степени по Българска филология (1995, СУ "Свети Климент Охридски") и по Културна и социална антропология (1998, СУ "Свети Климент Охридски"). През годините е натрупал богат професионален опит – от строителен работник до сценарист на документални филми, и в момента живее във Франкфурт, Германия, където работи като..

публикувано на 18.09.24 в 15:12

"Хай хай, Япония" с литературно турне в България

Най-новата книга на Юлияна Антонова-Мурата е колекция от кратки разкази послания, дошли от далечна Япония. Те са не просто импресии от екзотична земя, която доскоро бе на практика тера инкогнита за всички българи, а деликатни миниатюри от внимателно подредена изложба, която ни разказва за страна, отдалечена не само географски и исторически, а..

публикувано на 18.09.24 в 13:45

Юбилейна изложба на Валентин Дончевски на "Шипка" 6

Известният в съвременното българско изкуство художник Валентин Дончевски представя в галерията на "Шипка" 6 своята мащабна юбилейна изложба, проследяваща творческите му търсения през последните години. Изложбата, озаглавена "Рефлексии", съдържа близо 300 произведения – на хартия и платно и създава един сложен "сублимат от чувства, реакции,..

публикувано на 18.09.24 в 09:32
От спектакъла „Неведение“

Народният театър очаква "Неведение" за 50-и път

Спокоен, мъдър, казва само толкова – колкото иска, осъзнат и приел себе си, обичащ се. Такъв е човекът на 50, такъв е и моноспектакълът, който се играе за 50-и път. Жив, дишащ с публиката си, с енергия, която те превзема и замисля. Тежи си на мястото и е повече тук и сега от всякога. А мястото е Голямата сцена на Народния театър, моноспектакълът –..

публикувано на 17.09.24 в 10:38