Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Summer Scriptwriting Base 2022 събира креативни специалисти от цял свят

От  22 до 30 юли 2022 в  родопско село Долен, ще се проведе шестото издание на международната лятна академия Summer Scriptwriting Base. Тазгодишното издание ще бъде на тема "Паралелни реалности“. Специално за събитието от цял свят ще се включат международно признати специалисти в сферата на игровия дизайн, сценичните изкуства, виртуалната реалност, сценарийното писане и др., които ще влязат в ролята на ментори и ще представят изключително ценни лекции и уъркшопи на участниците.

"Фокусът тази година е върху жанровете научна фантастика и фентъзи. В научната фантастика се борави с алтернативни светове, паралелни светове. С това как света би изглеждал, ако дадено събитие не се беше случило или беше протекло по друг начин“, споделя в "Нашият ден“ режисьорът Димитър Узунов, ръководител на Summer Scriptwriting Base.

Това събитие само по себе си провокира въображението. „Това, което целим, е да отворим максимално творческия потенциал на участниците. Именно такава обстановка далече от дразненията на съвременния свят, човек може да се отвори да се потопи във въображението си и да даде пълен размах на творческите си възможности“, допълва Узунов.

Лятната академия Summer Scriptwriting Base предлага уникална комбинация от завладяващо учебно преживяване, творческо пътуване и уединение дълбоко в планината, в едно от най-красивите и живописни селища в България.   

С мастер клас гостува ръководителят на Драматургичния департамент към Академия за филмово и драматично изкуство в Белград Мирко СтойковичТой е автор на сценарий на тема изкуствен интелект. Сред участниците е и Нина Лунд Вестердал от Дания, която твори в областта на урбанистичната практика и игралните изкуства. Не бива да се пропуска и Джонатан Барбара – докторант в Тринити Колидж Дъблин в областта на виртуалната реалност, интерактивните разкази и нематериалното културно наследство. Той ще трябва са създаде паралелна реалност в с. Долен. Сред тазгодишните ментори на Summer Scriptwriting Base 2022 е и режисьорът Димитър Узунов, част от Arte Urbana Collectif и създател на фестивала. През 2008 г. той основава в Париж театралната трупа Famille Mundi. Създател на платформата “Театър и наука” и координатор за България на европейския проект CURIOUS, свързващ артисти с учени. 

Официалното откриване ще бъде тази вечер от 19 ч. във Френския културен център , а утре цялата група заминава за село Долен.

Целия разговор с Димитър Узунов можете да чуете в звуковия файл.


Снимка - ФБ страница на Summer Scriptwriting Base.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фотокнигата Carpe Diem: Епизоди от живота на Вечния град

Фотокнигата Carpe Diem, която ще бъде представена на 25 септември от 19 ч. в Дома на архитекта – София , представя епизоди от живота на Рим. За любовта към Вечния град, рисуването със светлина и работата по книгата в "Нашият ден" разказва фотографката Л еда Паташев а . 140-те фотографии от улиците на Рим не представят обичайните..

публикувано на 13.09.24 в 09:31
Емил Янев и Душко Добрев

Душко Добрев: Успях да се кача в "Трамвай желание"

В епизод 555 "Трамвай по желание" представя на своята публика разноликият театрал Душко Добрев. Сухата справка показва, че Добрев е завършил театрална режисура в класа на проф. Христо Христов и Апостол Карамитев през 1973г. – последният випуск на незабравимия Чочо. После творческите пътеки го отвеждат в театрите на Шумен, Разград, Търговище,..

публикувано на 13.09.24 в 09:10

Няма нищо по-важно човекът да стане по-човек: 105 години от рождението на Николай Хайтов

С предпремиера на екранизацията по разказа "Сватба" ще бъде отбелязана 105-годишнината от рождението на Николай Хайтов. П рожекцията ще бъде днес, 13 септември, от 19 часа в Cineland Bulgaria Mall, а юбилейните чествания ще продължат четири дни. Новият български филм по едноименния разказ ще открие тържествата, които ще включват серия от изложби...

публикувано на 13.09.24 в 08:35

Историята на художника Константин Щъркелов за деца

Третата книга от специалната детска поредица на "История на изкуството за любители" е посветена на художника Константин Щъркелов, наричан "Царя на акварела". Първите две разказваха за живота и изкуството на Владимир Димитров-Майстора и Иван Милев. Според Кристина Тужарова, автор, илюстратор, графичен дизайнер и лектор в едноименната инициатива, този..

публикувано на 13.09.24 в 08:05

Къщите на София разказват своите истории

Изложбата "Истории зад фасадата" на Регионалния исторически музей София ще се открие днес в Централните хали от 19 часа . Тя показва своеобразен разказ от лични истории за хората, построили и живели в едни от най-емблематичните къщи в столицата. Йордана Николова, археолог и част от проекта "Клада бг" на музея, разказва, че екипът им е обикалял из 40..

публикувано на 12.09.24 в 15:10