Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече говори като българин

Снимка: sbogomdnevniko

Това навярно е най-кратката формулировка за максимално постижимата степен на овладяване на съвременния български говорим език от чужденец. За да говориш като българин обаче не е достатъчно да знаеш граматиката и прилично количество думи.

Изучаването на всеки език е вникване в културата, традициите, мирогледа на хората, за които той е роден. Това става особено ясно, когато насред разговора за политика например се каже, че някой е "обърнал палачинката", друг "заиграл по тънката струна", трети "яхнал вълната" и т.н. Става дума за фразеологизмите, т.е. устойчиви съчетания от думи, които поотделно не означават същото. Те отразяват българската картина на света, която може и да съвпада с други, но може и да е специфична.

Точно тези изрази загадки са и особено привлекателни за чуждестранните студенти е забелязала Рени Манова, гл.ас. в катедрата "Български език като чужд" на Софийския университет. Точно там обаче се допускат и доста грешки, дори когато родният език на студентите е подвеждащо близък до българския. С опита от срещите с тях и професионалния подход към езика тя предлага на слушателите на предаването "За думите" един поглед "отвън" към речта ни, изпъстрена с образи и истории от миналото и днес, чиято оригиналност често дори не забелязваме.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Анкара е модерен град с население близо 6 млн. души, но и древен град с богата история

Музеят на анадолските цивилизации

Старата каменна сграда на Музея на анадолските цивилизации в Анкара събира една от най-богатите колекции с древни находки в света. Това е бивш покрит базар, където са се продавали фини тъкани, ориенталски килими и специфичните кози кожи, с които градът бил прочут навред. Покритият базар имал дебели дървени порти, а във вътрешността му били разположени..

публикувано на 27.10.24 в 12:50
Архивохранилище на Държавна агенция „Архиви“

Архивите са живи. Или пък не?

Преди десетина дни Иван Костов, един от най-важните политици на прехода в България, дари своя архив на Държавна агенция "Архиви". Безспорно значим жест, който ще осигури на бъдещите изследователи обосновано да проучват и детайлно да възстановяват движението на страната ни към демокрация и пазарно стопанство. Иван Костов призова и други политици..

публикувано на 26.10.24 в 12:35
 Йорданка Фурнаджиева

Отново Ден на четенето у нас – 17 ноември

На 22 октомври 2024 г. България беше домакин на Международния форум "Бъдеще 2.0: инвестиции в грамотността за демокрация, устойчиво развитие и човешки капитал". Целта на събитието бе да очертае връзката между намаляващите нива в уменията за извличане на информация при четене, които водят до редица обществени проблеми.  Водещи експерти в сферата на..

публикувано на 26.10.24 в 09:10
Даниела Тодорова, Петя Дочева и Диляна Иванова

Международни Монтесори игри в България

Проявата се провежда всяка година в различни държави, в категория 9-12-годишни – за втори път. Домакини бяха две български училища – ЧСУ "Български школо" и 191 ОУ "Отец Паисий" в с. Железница. За седмица близо 60 деца от 9 държави в различни континенти гостуваха в български семейства и се включиха в разнообразни дейности. Обединяващата тема тази..

публикувано на 23.10.24 в 17:36

За висшето образование и ромите днес

Не е тайна за никого, че решаването на социалните проблеми на държавата ни се крият в образованието и разкриването на пълния потенциал на населението, част от което са и ромите. Практиката показва, че при ромските деца почти винаги има надграждане в степента на образование на родителите. В смисъл, ако родителите имат средно образование, то в много от..

публикувано на 23.10.24 в 14:05