Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

30 години "Българско общество за проучване на 18 век"


"Дългият 18 век" е името на серия от статии на сайта на "Българското общество за проучване на 18 век", която предлага безплатен достъп до научните изследвания там. "Всеки, който проявява интерес може да си свали тази поредица и да научи много – казва доц. Д-р Надежда Александрова, преподавател в Софийския университет и Председател на Българското общество за проучване на 18 век – за европейския 18 век, за Просвещението, балканските процеси и, разбира се, за нашата българска среда, промяната на средновековното мислене и пътя към Българското възраждане. В академичната общност всеки изследовател е склонен да прави хипотези и да се опитва да ги доказва докъдето му стигат възможностите. Винаги се стремим да базираме нашите изследвания върху изворите – приписки, хроники, нова, модерна методология. Може да прозвучи даже малко екзотично, но това е академично дружество, което цели да популяризира идеите на Просвещението и да види как тези идеи се отразяват в български и балкански контекст. Много често тези идеи се процеждат през популизма, през национализма, на нас ни се ще да отидем отвъд клишето и да кажем нещата по нов начин."

"Българското общество за проучване на 18 век" се създава през 1992 година и започва с малка бележка на вратата на Университетската библиотека, поставена там от историка проф. Иван Първев. Към днешна дата 35 са националните организации, членове на Международното дружество ISECS, което има над 100-годишна история. "Приемат се и нови млади членове, а интересът в последните години се е повишил" – казва доц. Надежда Александрова – "Знанието за 18 век днес трябва да ни носи поуки- един от призивите на европейското Просвещение е за братството, за свободата, за правата на хората, които трябва да се съблюдават. Поуките от това, какво се случва когато търпението свърши, какво остава след революциите и добър похват ли са те- всички учени сме сигурни, че знанието по тези въпроси е важно".

Чуйте разговора с Надежда Александрова в "Какво се случва".


По публикацията работи: Росица Михова
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23