Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Епизоди от живота

Какво е да си лечител на обувки в днешно време?

Снимка: Pixabay

В “Епизоди от живота“ ви срещаме с лечителя на обувки Христо Юруков. Той познава хората, които седят срещу него дори без да е нужно да гледа лицата им. Достатъчно е да хвърли поглед на обувките им.

62-годишният обущар практикува занаята си от над четири десетилетия. Неговото лице е познато на всички посетители на пазара в столичния квартал “Дружба-1“.

Замира ли обущарството като занаят, от какво най-често се налага да лекува обувките на хората и кои са нещата, за които е благодарен?

“Работя този занаят от 40 години. Преди време ме търсиха повече за капачки на дамски токове, но в момента хората ходят повече с маратонки. Търсят ме повече за шиене и лепене на обувки. Почти всичко е на ръка тук“, казва в “Нашият ден“ Христо Юруков и допълва:

“Малко е трудничко, но се справяме. Парите стигат поне за сметките и храната. Пожелавам си здраве!“

Чуйте разговора в звуковия файл.

Снимки: Pixabay
По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Вендинг машини за лекарства извън аптеките: Фармацевти остават в протестна готовност

На днешния 18 септември в Българския фармацевтичен съюз се проведе пресконференция по повод приетия на първо четене в парламента проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Законопроектът предвижда възможността за продажба на лекарства чрез автомати, което предизвика сериозна реакция от страна..

обновено на 18.09.24 в 11:49
Георги Георгиев

Гражданският фронт е последният терен, който не е под контрола на мафията

За престъпността в страната и реакцията на институциите в "Нашият ден" разговаряме с Георги Георгиев от гражданската организация "БОЕЦ" . В началото на разговора Георгиев заявява: "Когато на върха на страната стоят статуквото, мафията, компрометирани и корумпирани фигури, тогава престъпността обзема цялата страна." Георгиев описва ярък..

публикувано на 18.09.24 в 10:33

Рим посреща изложба с творби на легендарния български бас Никола Гюзелев

На 20 септември в галерия "България" в Рим ще бъде открита самостоятелна изложба с творби на прочутия оперен бас и академичен художник Никола Гюзелев. Това събитие се осъществява в сътрудничество с Българския културен институт в Рим, съобщават организаторите. По-рано тази година, на 30 май, в Сполето – един от централните италиански градове на..

публикувано на 18.09.24 в 10:25

Есенните води на България: Опасностите пред водното ни богатство

След сухото и безводно лято, което преживяхме, насочваме внимание към есенните води на България. Гост в "Нашият ден" е Димитър Куманов от сдружение "Балканка", за да говори за замърсяването и другите опасности пред водното ни богатство . Изминалото горещо лято е предизвикало най-тежката водна криза, която Куманов е наблюдавал като експерт...

публикувано на 18.09.24 в 09:20