Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова музика от Фестивала в Люцерн, 2022 – I част

Снимка: lucernefestival.ch

В концертна версия на предаването "Контемпо" представяме компилация от фестивалните дни в Люцерн, състояли се от 8 август до 11 септември тази година. Щастливата възможност да предложим тези произведения на слушателите се дължи на любезното съдействие на Европейския съюз за радио и телевизия. За вечерта на 21 септември предлагаме специална селекция от 3 творби – произведение от афроамериканка, рамкирано от две авангардни пиеси.

Започваме с творение на Лайза Лим, озаглавено "String Creatures". Музиката на Лайза Лим се фокусира върху съвместните и транскултурните практики. Идеите за красотата, екологичната връзка и ритуалната трансформация са постоянни проблеми в нейната композиционна работа. Лим получава поръчки от филхармонията на Лос Анджелис, Симфоничния оркестър на Баварското радио и Симфоничния оркестър на БиБиСи, от фестивали и многобройни ансамбли за нова музика. През 2005-2006 г. тя е резидентен композитор на Симфоничния оркестър на Сидни. Лим е професор по композиция в Консерваторията за музика в Сидни. През 2021 г. тя получава наградата "Happy New Ears", а през 2021/22 е стипендиант на Берлинския институт за съвременни изследвания. Нейни произведения са публикувани от издателство "Casa Ricordi Berlin".

Флорънс Беатрис Прайс е афроамериканска композиторка, пианистка, органистка и учителка по музика. Прайс получава образование в Музикалната консерватория на Нова Англия и работи в Чикаго от 1927 до смъртта си през 1953 година. Прайс е първата афроамериканка, призната за симфоничен композитор, и първата, чиято композиция е изпълнена от голям оркестър. Тя създава над 300 произведения: четири симфонии, четири концерта, хорови творби, художествени песни и музика за камерни и солови инструменти. През 2009 г. в изоставената ѝ лятна къща е открита значителна колекция от нейни партитури и документи. В рамките на предаването ще прозвучи нейният Клавирен квинтет в ла минор.


Произведението за ударни и струнен квартет на Тайшон Сорей – "Грейчън Монкър Трети" е посветено на едноименния джаз тромбонист, починал по-рано тази година. Тайшон Сорей има изключително разнообразен артистичен профил. В творбите му се пресичат различни жанрове: джазът и новата музика, импровизацията и композицията. Той е барабанист, пианист, тромбонист и диригент. Ръководи собствени състави, но и работи с артисти като Антъни Бракстън, Виджай Айер, Джордж Луис, Роско Мичъл и Джон Зорн. Сорей изучава джаз и изпълнителско майсторство в университета "Уилям Патерсън" в Ню Джърси, композиция в Уеслианския университет в град Мидълтаун, Кънектикът и в Колумбийския университет. През 2015 г. получава наградата за въздействащ композитор "Дорис Дюк", през 2017 е обявен за стипендиант на МакАртър, а през 2018 година – за стипендиант за артисти на САЩ. Участвал е във фестивалите „Other Minds“, "JazzDanmark" и фестивала на Сиатълския симфоничен оркестър. Получавал е поръчки от Филхармонията на Лос Анджелис, ансамблите "International Contemporary", "TAK", "PRISM", "JACK" и други. Тайшон Сорей преподава в Университета на Пенсилвания.

Очаквайте още една селекция от Люцерн през октомври, а първата компилация от фестивалните дни имате възможност да чуете в рамките на предаването "Контемпо" в сряда – 21 септември, от 19.30 часа.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Симфоничен оркестър на БНР

Празничен концерт по повод Деня на независимостта на България

На 18 септември в навечерието на една от най-важните дати от съвременната българската история – Деня на независимостта, ще излъчим директно от сцената на Националната опера и балет празничния концерт, организиран от БНР и "Реформ юнион клуб" . Участват Симфоничният оркестър на БНР и главният диригент Константин Илиевски, Детският хор на БНР с..

публикувано на 18.09.24 в 08:48
Mono Inc.

Mono Inc. на Античния театър в Пловдив

Красотата и поезията на мрака  – малко весели, повече тъжни, но все крайно експресивни, ще владеят пловдивския античен театър в три поредни дни 20,  21, и 22 септември, когато предстоят три ексклузивни концерта за целите Балкани. Великолепни гости и чудесно подбрани български формации, които да подгреят публиката за тях. "Моно Инк."  –..

публикувано на 16.09.24 в 09:42

Програмата на Еврокласик ноктюрно от 16 до 30 септември 2024 г.

16 септември Свири Симфоничният оркестър на Словенското радио и телевизия с диригент Илич Ривас. 3.00 часа – Арнолд Шьонберг (1874-1951), Просветлена нощ, оп. 4. 3.30 часа – Йоханес Брамс (1833-1897), Концерт за пиано № 1 в ре минор, оп. 15. Солист: Мета Файдига (пиано). 4.17 часа – Анатолий Лядов (1855-1914), Прелюд в си минор, оп. 11 № 1. Изпълнява..

публикувано на 15.09.24 в 09:00

Гласът на Николай Гяуров

Тази събота (14 септември от 20 часа) ще си спомним за един от най-големите български певци, получил признание по най-престижните оперни сцени. Това е басът Николай Гяуров , чиито 95-години от рождението се навършиха на 13 септември. Като цялостен оперен запис избрахме да прозвучи Вердиевия шедьовър "Дон Карлос", създаден по едноименната..

публикувано на 14.09.24 в 08:05

Reverend Beat-Man със специален концерт за Деня на София

Създателят на легендарния рокендрол лейбъл Voodoo Rhythm Records (Берн, Швейцария) и one man band № 1 в света пристига у нас на 17 септември , вторник, точно десетилетие без един месец след първата си визита в София – отново по покана на серията "Аларма Пънк Джаз" на програма "Христо Ботев". Какво да очакваме? Примитивен рокендрол и..

публикувано на 13.09.24 в 20:00