За завръщането към корените или будителската мисия разказват книгите "Егрекът" и "Шака ореси". В "Терра култура" преподавателят в Бернския университет д-р Ерик Евтимов, чийто живот e разделeн между България и Швейцария, споделя, че литературният език и диалектите могат взаимно да се обогатяват.
Д-р Евтимов е наследник на хазяите на Владимир Димитров-Майстора в село Раждавица и продължава да следва съхраняването на българската любов и традиции. За него е привилегия да бъде и дигитален посланик на Майстора.
"Човек, който живее в различни страни, има едно разделено виждане върху нещата, което в много случаи е също и положително, защото дава силата и възможността да сравнява и да търси истинските и важните неща в живота“, казва д-р Евтимов.
Добре е всеки един от нас да осъзнае, че може да бъде в ролята на будителя. За д-р Евтимов двете части от неговото съществуване са родствена връзка с Кюстендилския и с Пернишкия край. И допълва, че будителят с главно "Б“ е във всеки един от нас, защото всеки може да събере малките неща и да ги предаде на голямото общество, което би трябвало да се създава и да върви напред.
Книгата "Егрекът“ е речник с 2000 думи и изрази от южния склон на Витоша. Говорът в ежедневното битие е в основата на този речник с две хиляди думи и изрази от селата – от изворите и по двата бряга на река Струма, до полегналия в низината Перник. Хората от тези села, известни някога със своите топилни за метал, изричат думите така, сякаш изковават скъп детайл в огъня на своите самокови.
Авторът споделя, че думите, които пази от своите баби, имат изключително силно звучене за обстоятелствата, природата и насочва към хора, които може с много силен и кратък начин да бъдат описани. "Диалектът е много изконно и много силно като послание. Това е нещото, което ме накара да събирам думите, които са от пулсацията на кръвта“, твърди той.
Втората книга "Шака ореси“ или шепата орехи е полезна и днес, и утре на българина, защото съдържа готварски рецепти, носещи вкуса на миналото.
"Традиционната българска кухня, сравнявайки с другите кухни на света, се различава от бързия и много натурален начин на готвене. С продукти, които са свежи за деня, и вкус, който остава много характерен с продуктите, които се използват. Пресъздавайки ги в една книга, се получава едно митично разбиране за готвенето, като благодарност“, посочва д-р Евтимов. И допълва, че "майката, домакинята и пазителката на дома говори чрез гозбите, които приготвя за останалите членове на семейството“.
Част от заглавията на рецептите, включени в книгата, са: пържени кюфтенца по селски "Миане“, супа топчета, телешко – горски кебап, попска яхния, постна мусака. Интересни са предложенията за супи – млечна домашна чорба, чорба от три китки. Има и много десерти, както и рецепти за сладко от зелени смокини, сладко от бели череши – беловици.
Да видиш богатството на миналия свят, който може би е ключът към богатството на днес и утре на България. “Богатството е в малките неща. Ние трябва да се огледаме и да намерим малките неща, думите, спомените. Връзката с поколенията, които са били преди нас, и да им отдадем нужното уважение и да бъдем по-добри, за да създаден един по-добър свят, с който да се гордеем“, твърди д-р Евтимов.
Целия разговор с д-р Ерик Евтимов можете да чуете в звуковия файл.
"МЕД – месенето е демокрация" е инициатива, създадена от студенти от департаментите "Политически науки" и "Медии и комуникации" на НБУ, която цели да запознае учениците с демократичните инструменти, правото на избор, последствията от него и съобразяването с мнозинството. Участието в инициативата става чрез включването в интерактивна симулативна игра,..
Николай Конопов е родом от Свиленград, тромпетист, а днес и животновъд. След години работа в чужбина той се завръща в България, за да живее в малкото сакарско село Костур, от което е семейството на майка му. Неговото собствено семейство – съпругата му и трите му деца са до него в приключението животновъдство. Първоначално те отглеждат кози, а..
Гл. ас. д-р Гергана Георгиева е изследовател и преподавател във Физическия факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Нейните научни интереси са свързани с геофизиката, сеизмологията и глациологията. Освен академичната си дейност, тя е активен полярен изследовател, участвала вече в шест антарктически експедиции . През тази година..
Седмото издание на Въздушната обиколка на България стартира с особено символично значение – събитието е посветено на два важни юбилея: 100 години от присъединяването на страната ни към Международната въздухоплавателна конвенция и 110 години от създаването на първия български самолет от легендарния пилот и конструктор Асен Йорданов. В ефира на..
От 18 до 23 септември 2025 г. възрожденската Самоводска чаршия във Велико Търново се превърна в сцена на едно от най-обичаните културни събития у нас – " Нощ на Самоводската чаршия и Фестивал на занаятите ." В продължение на шест дни десетки майстори, творци и музиканти от цялата страна събраха посетители от всички възрасти, за да ги потопят в..
Революцията, от която имаме нужда, се случва първо в съзнанието на човек. Зрителите на 43-тия Фестивал на българския игрален филм "Златна роза" във Варна..
Изложбата "Лазурите" на художника Любен Генов пренася посетителите в свят на независимост и безбрежност – от познати, преживени природни картини до нови..
България отбелязва Деня на независимостта. В студиото на " Артефир " гостува Александър Стоянов. Историкът коментира международните и вътрешните..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg