Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За Историческия музей и културното наследство на Балчик

Николай Ангелов и Радостина Енчева
Снимка: Божидар Любенов

Историческият музей в гр. Балчик е приемник на първия музей-галерия, който е създаден през 1937 г., по време на румънската окупация и е бил разположен в сградата на бившия хотел Дионисополис. В неговата експозиция са били изложени живописни творби, антични статуи, сред които и торс на бог Дионис, редки монети и други експонати, намерени на територията на града и околностите. През 1940 г., когато Южна Добруджа е върната в пределите на България, музеят е закрит и всички негови колекции са изнесени в Румъния.

Началото на съвременната музейна дейност е от 1961 г., когато е представена първата археологическа сбирка в Балчик, а през 1969 г. вече са обособени няколко отдела: "Археология", "Етнография", "История на българските земи 15-19 в.", "История на капитализма и революционното работническо движение", "Социалистическо строителство" и "Художествен отдел" и в гр. Балчик започва да функционира държавен исторически музей.

За неговата дейност днес и интересните експонати, които съхранява, в предаването разговаряхме с Радостина Енчева, директор на ИМ-Балчик. В студиото гостува и Николай Ангелов, кмет на Община Балчик, който сподели своето виждане за отношението на жителите на Балчик към своята история и паметниците на културата, а също и за усилията, които Общината полага за опазването и популяризирането на културното наследство на града.

Според г-жа Енчева съдбовна случайност я отвежда в музея. "Случайно попаднах в музея. Завърших български език и история, но имаше свободно място за археолог, кандидатствах, приеха ме и така започна всичко. Археологията в гр. Балчик е много силна, защото градът е с над 2600 годишна история и където и да започне да се копае, винаги излизат находки. По повод юбилея, който отбелязахме на 20 октомври 2021 г., направихме един сборник "60 години Исторически музей – Балчик". Една изложба, която е с пана – с всички обекти и всички атрактивни находки на Балчик – и тя все още е на центъра на града. Също така беше монтиран и барелеф на Клара Петкова, която е основоположник на музейната сбирка. И всичко това беше финансирано от Община Балчик, за което искам да благодаря на господин Николай Ангелов. За мен е много важно съгражданите ми да влизат в музея, да влизат в галерията, да влизат в етнографската къща."

По време на разговора г-н Ангелов подчерта, че един от най-важните въпроси, свързани с опазването на културното наследство, е въпросът за дарителството и меценатството. "Дарителството и меценатството са изключително важни, но те не се стимулират от държавата. Хората на искат да получават само едно обикновено "благодаря". Искат да получат и данъчни облекчения и желаят да насочат своите усилия и средства в области, в които те желаят. И когато човек иска да подпомага музейното дело, би следвало по някакъв начин да бъде стимулиран. Има много хора, които освен със средства, помагат и с доброволен труд, даже и с идеи. И за това нещо, освен едно "благодаря" от кмета или от директора на музея, те не получават нищо в тази държава. И би следвало наистина да обърнем сериозно внимание на законодателството и да поощрим по всякакъв начин тези дарители и меценати, за да може меценатството и дарителството да се превърне в традиция за българското общество…"


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23