Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Майка" е най-добрият филм на "Златна роза" 2022

Снимка: "Златна роза"

Филмът "Майка" на Зорница София е големият победител на 40-ия юбилеен фестивал на българския игрален филм "Златна роза". Историята, която разказва за майчинството като избор и начин да направиш света по-добро място, имаше своята световна премиера именно във Варна. "Майка" беше и първото българско предложение за чуждоезичен "Оскар" тази година.

Операторът на кинопродукцията, спечелила приза за най-добър филм, Крум Родригес, също получи награда. Той беше отличен с диплом за тихото навлизане на камерата в същността на сюжета.

Филмът се базира на факти от живота на Елена Панайотова – театрален режисьор, педагог и продуцент, основател на "Лятна театрална академия за деца в риск" в Широка лъка и международната програма "Артисти за деца" в Кения. Проектите ѝ, които тя ръководи в сферата на изкуството и образованието, въвличат над 200 артисти и 5000 деца и младежи от четири континента. В тази нейна реалност ни въвлича и сюжетът на "Майка". Филмът е игрална драма с елемент на документалност.

Видовата му характеристика обаче е важна дотолкова, доколкото дообогатява историята и идеята. "Майка" носи силен художествен потенциал. Наблюдава се смела хибридна работа, в която художествените допълнения в действителната история, на която се основава филмът, не я пропукват, а затвърждават посланията ѝ. И макар като зрител да не можеш да останеш равнодушен към средата и начина, по който тя влияе – както през персонажите във филма, така и през личната емоционалност на всеки човек, най-голямата истинност в киноисторията идва от неподправеността на децата с диви сърца и очи, които не играят, а са себе си. В следствие на това "Майка" е резултат от един жив и автентичен снимачен процес, който води до реализъм.

Филмът показва, че изкуството прави чудеса и създава от хората мечтатели, но преди всичко служи като пример за това как една жена може да превърне травмата си в триумф. Той ни учи какво означава не да станеш, а да бъдеш майка.

Затова и в звуковия файл режисьорката Зорница София разказва кога настъпва всъщност раждането на майката.

Децата от Широка Лъка и гетото на Кибера, Кения също получиха награда от журито на "Златна роза" за своите отворени и добри сърца. Дария Симеонова, която се превъплъщава в ролята на жената, избрала да бъде майка – Елена Майер, се качи на сцената на фестивала, за да благодари на истинската Елена, но Панайотова, че е живяла достойно за филм, и то при получаването на наградата за "Най-добра женска роля".

Разговорът с нея също започва от това кога настъпва раждането на една майка.

Снимка – "Златна роза"
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23