Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири вечери със световни музиканти на Plovdiv Jazz Fest

Гретчен Парлато и "Грами" носителят Тейлър Айгсти, Йълдъз Ибрахимова, Емет Коен, Давид Дорантес и Яз Ахмед са артистите, поканени на тазгодишния Plovdiv Jazz Fest, който ще се проведе в града под тепетата между 4 и 7 ноември, в Дома на културата "Борис Христов".

70-годишният юбилей на Йълдъз Ибрахимова и огромното ѝ значение за джаз музиката в България ще бъдат сред акцентите на фестивалната програма тази година. Ибрахимова дебютира през 1975 г. с джаз квартета на Марио Станчев. Тя концертира с формациите "Джаз линия", "Акустична версия" и за кратко е солистка заедно с Теодосий Спасов на "Бели, зелени, червени". Носителка е на много награди и е имала концерти в над 30 страни по света.

Запазвайки подхода си да кани някои от най-атрактивните и интересни млади джаз музиканти, един от най-големите джаз фестивали в страната ще бъде открит с концерт на тромпетистката от британско-бахрейнски произход Яз Ахмед. Тя ще гостува заедно със своя квартет. Експерименталната ѝ музика опитва да замъгли границите между джаза и електронния саунд дизайн, а това, което прави на сцената, е описвано като опияняващ психеделичен арабски джаз. Тя има три издадени албума и програмата на концертите ѝ включва различни точки на света. 

Яз Ахмед е работила с Radiohead, Лий Scratch Пери, Transglobal Underground, Артуро О'Фарил, Наташа Атлас и др. Била е част от световното турне на These New Puritan. Номинирана е от престижното американско списание DownBeat за "Тромпетист на годината“ и е посочена за "Изгряваща тромпетна звезда" през 2020 г. Отличена е с две от престижните Jazz FM награди за 2020 в категориите "Албум на годината“ и "Изпълнител на годината". Носителка е и на престижното отличие Ivor Novello Award за иновация. "Надявам се, че чрез музиката мога да събирам хората, да строя мостове между културите и да променям възприятието за жените в джаза и наследството на хората от Близкия изток", казва тромпетистката Яз Ахмед, която ще открие Plovdiv Jazz Fest на 4 ноември от 20.00 ч.

Мирослава Кацарова – основател и директор на фестивала, представи програмата на Plovdiv Jazz Fest зa "Артефир" в разговор с Мая Райкова.

Снимки – Plovdiv Jazz Fest, Евгени Димитров, Дом на културата "Борис Христов"

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Георги Маринов: Смирението за човешката природа е наложително важно

Изложбата "Вавилонската кула" на Георги Маринов се открива на 8 октомври в столичната галерия "Стубел" и продължава до 26 октомври. Чрез серията пластики на тема "Вавилонската кула" Георги Маринов продължава упорито и последователно да въвлича публиката в етапите, през които преминава, разработвайки тази вечна тема в изкуството.  Проф. Аксиния..

публикувано на 08.10.24 в 15:15
Христо Харалампиев

Христо Харалампиев: Скулптурите и рисунките имат общ генезис

Христо Харалампиев открива изложба скулптура и рисунка от 8 октомври в столичната галерия "Ракурси".  Експозицията включва произведения в класическата техника на изработването им – скулптури в патиниран бронз и рисунки с туш, създадени през последната година. Ето какво сподели художникът Христо Харалампиев в "Артефир": "През последната година се..

публикувано на 08.10.24 в 14:30
Рапърът и продуцент P.Diddy

Импулсът в мен: Звезди ли са звездите?

Ако до този момент телефонът ти не е гръмнал от новините около скандала с P Diddy , то вероятно живееш спокоен живот… в пещера.  Информацията, която изтича около разследването на влиятелния рапър и продуцент, въвлича страшно много други известни личности, които падат от пиедестала си. Всички социални мрежи гърмят с информация, разяснения,..

публикувано на 08.10.24 в 13:46

Изкуството в мен: "Момчето, къртицата, лисицата и конят" на Чарли Макеси

Една ода на невинността и добротата представя актьорската интерпретация на сцена от повестта "Момчето, къртицата, лисицата и конят" на Чарли Макеси .  Авторът е  роден през 1962 година в Англия. Известен е като илюстратор, карикатурист, художник, въпреки че никога не е посещавал художествено училище. Рисунките му са показани за първи път в Лондон,..

публикувано на 08.10.24 в 13:44
Янислав, Неда, Луиза, Деян Статулов, Никол, Мария и Надин

Тийнейджърът в мен: Деян Статулов

Той е сценарист, критик, доцент, баща на двама тийнейджъри и познава всички звезди в киното и то не само българското!  Гост в рубриката "Тийнейджърът в мен" на предаването "Тийн Тайм" е вечно търсещият Деян Статулов , в чиято нова книга "Между два кадъра" киноартисти споделят изповеди за своята професия.  Деян Статулов споделя, че подготвянето..

публикувано на 08.10.24 в 13:43