Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Иконите спят" с премиера в Стара Загора

Снимка: dtgeomilev.com

Спектакълът "Иконите спят", посветен на последните месеци от живота на Гео Милев, е най-новото заглавие в репертоара на Драматичния театър "Гео Милев" в Стара Загора.

Автор на драматургичния текст и режисьор на постановката е Елица Йовчева.

"Спектакълът не е и не може да бъде историческа възстановка. Това е едно художествено произведение, както и самият текст. То е базирано на хипотези за животите на персонажите, които са включени в текста, и изхожда от действителни събития.

Това, което ние ще направим в този спектакъл, е да надградим идеята за това кой е бил Гео Милев, да го опознаем малко повече като човек – като баща, като съпруг, не само единствено като творец, като публицист, като творец с много ясна обществена позиция. Това, разбира се, ние сме разгледали много подробно. Но това, което ние ще дадем отгоре, е представата за човека Гео Милев, другата му същност – раним, колебаещ се, мечтаещ, обичащ, съмняващ се. И това, според мен, може да се разглежда като голямо вдъхновение за всички нас. Защото ние всички също носим тези две страни – всеки творец се колебае, всеки творец се съмнява. И именно в това е красотата на живота", казва по повод на премиерата режисьорката Елица Йовчева.

Ролята на Гео Милев е поверена на актьора Цветан Пейчев.

В представлението участват още Тони Тончева (в ролята на Мила), Георги Ножделов, Димитър Митев, Цветомир Черкезов, Георги Георгиев, Христофор Недков, Мария Енева.

Сценографията и костюмите са дело на Александра Йотовска, музика – Светослав Димитров.

Премиерните представления на "Иконите спят" са на 19 и 26 октомври на Голямата сцена на Старозагорския драматичен театър.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Участници в творческия терминал България-Израел

Творчески терминал България-Израел се проведе в София

Българският културен център в столицата стана домакин на арт събитието "Творчески терминал България-Израел, 2024". Съорганизатори бяха Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина, Съюзът на българските писатели, Общество "Димчо Дебелянов" и Българският културен център. Присъстваха автори от чужбина и страната, както и..

публикувано на 17.07.24 в 09:37
Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. великомъченица Марина

На 17 юли почитаме Св. вмчца Марина, закрилница на Южното Черноморие. В днешния ден Созопол , покровителстван от Светата великомъченица, празнува своя официален празник. В "Нашият ден" кметът Тихомир Янакиев говори за древната и съвременна гордост на града. Историческите изследвания сочат, че Созопол е сред най-старите живи градове..

публикувано на 17.07.24 в 09:13

"Близо и далеч" – артпроект на Виолета Апостолова-Лети

Париж – като родно място и дом на фотографското и филмово изкуство. Париж, този световен град винаги е бил магичен, разгръщаш се разговор във дългото време на нашите емоции. В "Артефир" ви представяме резултата от една творческа резиденция, благодарение на конкурс на СБХ за пребиваване в прочутите ателиета на "Сите де зар" в Париж, където е била..

публикувано на 16.07.24 в 17:45
Бойко Богданов

Драматургиите на Бойо – разговори със себе си

В епизод 552 "Трамвай по желание" среща своята публика за пореден път с една от най-ярките фигури на българския театър – режисьора Бойко Богданов. Както е известно, Бойко също така е поет, разказвач, администратор, оперен постановчик, балетмайстор, композитор. В "Трамвая" той е гостувал в различни свои сценични превъплъщения и поприща, включително и..

публикувано на 16.07.24 в 17:00
Кадър от филма „Ята пилигрими“.

Предстоят вълнуващи кинопътешествия

Август отново ще предложи вълнуващи вечерни пътувания по цял свят, благодарение на 11-ото издание на филмовия фестивал "Кино за пътешественици". Откриването ще бъде на 1 август , когато Здравко Григоров и Ангел Хаджийски ще споделят за своето африканско пътешествие продължило над два месеца, което обхваща страните между Бенин и Сиера Леоне..

публикувано на 16.07.24 в 16:35