Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Културата на бързи обороти – 17-23 октомври

"Културата на бързи обороти“ предлага обзор на културните събития, представени в ефира на програма "Христо Ботев“ за седмицата 17 до 23 октомври. Това са някои от акцентите в предаването от девети октомври:

"Пижамено парти в търбуха на кита" се нарича имерсивната инсталация на Невена Екимова, курирана от италианката Киара Картучиа. До текстилните скулптури на Невена Екимова можете да се докоснете в Института за съвременно изкуство в София до осми ноември. "Пижамено парти в корема на кита“ е пета изложба от Суперпозиции 2/Заплитане, едногодишната изложбена програма на Института за съвременно изкуство-София. Програмата съдържа шест изложби, всяка резултат от сътрудничеството между художник и куратор, както и цикъл от образователни събития и дискусии. Те обследват „заплитанията“ на съвременното изкуство с политиката, науката и технологиите, популярната култура, полът и социалните движения, екологията и миграциите.

На 11 октомври за пръв път пред публика беше показана новата продукция на Народния театър под режисурата на словенската звезда Йерней Лоренци – "Орфей“. Това е поредна премиера на световноизвестен режисьор в програмата на театъра, след като Робърт Уилсън постави "Бурята“. Носителят на европейската театрална награда "Премио" за 2017 г. В спектакъла играят големите имена от трупата на Народния театър – Деян Донков, Дарин Ангелов, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Александра Василева, Василена Винченцо, Биляна Петринска, Гергана Змийчарова, Радена Вълканова, Ева Данаилова, Жорета Николова, Стелиан Радев, Ненчо Костов и Димитър Николов.

Музеят "Дом на хумора и сатирата - Габрово" тази година чества своят половинвековен юбилей с поредица от събития. Най-скорошното от тях е кинопремиерата на "Смехът и свободата“ – документален филм, създаден в копродукция с БНТ и посветен на годишнината. За първи път на голям екран продукцията беше представена на 20 октомври.

Пловдив джаз фест тази година ще се проведе от 4 до 7 ноември в града на тепетата. Гостуват американската певица Гретчен Парлато, заедно с носителя на "Грами“ – пианистът Тейлър Айгсти; Йълдъз Ибрахимова, която ще отбележи 70-годишния си юбилей с концерт, тромпетистката експериментаторка от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед, американският пианист и композитор Емет Коен, един от най-известните фламенко-джаз пианисти – Давид Пеня Дорантес и най-популярните имена на българската джаз сцена.

На 20 октомври 2022 г. на 92 години почина българският писател и общественик акад. Антон Дончев. Той остава в историята на българската литература с редица исторически книги: "Сказание за времето на Самуила“, "Девет лица на човека“, 1989 г. "Сказание за хан Аспарух, княз Слав и жреца Терес“, "Странният рицар на свещената книга“, "Трите живота на Кракра“, "Легенди за двете съкровища“, "Сянката на Александър Велики“, но най-вече с емблематичния си роман "Време разделно".

Между 20 октомври и 4 декември Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство предлага на посетителите си изложбата на чешката авторка Ленка Клодова "От черната сянка". Централната инсталация в изложбата – "Давид черният“, 2009–2022, е авторска рефлексия на „сатиричната“ пластика "Ентропа“ (Entropa) на известния чешки скулптор Давид Черни, която през 2009 по случай първото чешко председателство е експонирана в атриума на сградата Юстус Липсиус в Брюксел. Тя получава огромен негативен отзвук в медиите и сред политиците, развълнува водите на европейската културна дипломация, особено във връзка с представянето на България, предизвиква много дискусии и няколко извинения от чешки политици и от самия автор. "Давид черният“ на Ленка Клодова е парафраза на известния "Давид“ на Микеланджело, изработен от полистирен, който авторката постепенно запълва с черна боя.

На 18 октомври в "Квадрат 500“ на Националната художествена галерия беше открита ретроспективната изложба по повод 90-ата годишнина от рождението на Лиляна Русева. Посетителите ще видят пейзажи, портрети, автопортрети, натюрморти и фигурални композиции. Експозицията е съпроводена от издание с текстове на проф. д-р Чавдар Попов и Иво Милев, който е куратор на изложбата.

Подробности по тези теми и още културни новини чуйте в предаването от 23 октомври.

Снимка – Народен театър

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23