Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Златица и нейното културно наследство

Художникът Георги Златанов – майсторът на Средногорието

Алея на паметта и славата на Златица
Снимка: БНР

Жителите на град Златица почетоха таланта, личността и творчеството на забележителния художник Георги Златанов. Някак времето напомни точно пред 2022 г., че това е един забележителен майстор на живописта и оставил за поколенията забележителни творби. Автор на над 600 живописни платна, запечатали багрите на Средногорието, както и стотици графики, които се отличават с неповторим и разпознаваем стил. В  "Terra култура" кметът на община Златица Стоян Генов разказва за отношението на местната власт за възраждане на културните ценности.  

"Всяка година в навечерието на Празника на народните будители по един бележит гражданин на Златица намира своето място в Алеята на паметта и славата. Тази година бе поставен барелеф на Георги Златанов", посочва  кметът на града.

Алея на паметта и славата на Златица

Местната власт и бизнесът на територията на община Златица работят заедно в името на опазване на културното наследство. "Златица уважава своята история и хората, които са оставили трайна следа в нея“, посочва Стоян Генов.

Алеята на паметта и славата е създадена по идея на художника Димитър Кънев. Началото е поставено  през 2013 г. с откриването на барелеф и паметна плоча на първия кмет на града след Освобождението – Нено Гугов. През следващите години в Алеята са открити паметни знаци на делегата на  Оборищенското събрание от Разложко, учител в Златица и народен представител през 80-те години на XIX в. Георги Николов Чолаков, на учителя и деец на Съединението от 1885 г. Събко Милков, на участника в Преображенското въстание от 1903 г. войводата Цено Куртов, читалищния деятел и краевед Никола Младенов, на учителя Серафим Боянов и езиковеда Сава Чукалов.

Гугова къща - Петрич

Село Петрич, част от община Златица, пази историята на една дама, която наричат "англичанката, която обичаше българите". Това е лейди Странгфорд, британска виконтеса, която след опустошителното Априлско въстание организира мащабна благотворителна кампания в Англия и пристига, за да помага на българското население.

Целия разговор със Стоян Генов можете в звуковия файл.

Снимки - архив община "Златица"
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23