Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акцентите в Пловдив джаз фест

Давид Дорантес
Снимка: @plovdivjazzfest

Започна осмото издание на Пловдив джаз фест. Сред акцентите в програмата са гостуването на световната Гретчен Парлато, заедно с носителя на "Грами" Тейлър Айгсти; отбелязване на 70-годишния юбилей на Йълдъз Ибрахимова и огромното ѝ значение за джаз музиката в България; специално внимание в програмата имат и пианистите в джаза и разбира се, някои от младите звезди от международната джаз сцена, споделя музикалната редакторка Сибила Лилова, която е пряк кореспондент на Пловдив джаз фест:

Йълдъз Ибрахимова"Той има и издаден албум за пиано, в който свири той самият. И четиримата пианисти, които изнесоха концерт на неговата музика са популярни имена – Антони Дончев (България), Дани Грисет (САЩ), Пьотр Вилезол (Полша), Роберто Таренци (Италия). Концертът на Йълдъз Ибрахимова е голяма чест за нея, за фестивала и за публиката. Дорантес представи една много съвременна испанска музика, не бих я сложила в категорията на фламенкото, но той представи много съвременен, модерен и импровизаторски начин за музика."

Обичайно свързваме фламенко музиката с китара, но Дорантес преобръща тези представи. Истински новатор и забележителен музикант силно повлиян от джаза и от класическото си музикално образование, Давид Дорантес променя напълно представите за фламенко музиката.

Като част от акцентите жените в джаза, публиката имаше възможност да се наслади на една от младите звезди на джаза днес, тромпетистката от британско-бахрейнски произход – Яз Ахмед, чийто стил е в Експерименталната музика и размива границите между джаза и електронния саунд дизайн.

Гретчен ПарлатоЕдно от най-важните събития в програмата е отбелязването на 70-годишния юбилей на певицата Йълдъз Ибрахимова и отличието ѝ с Наградата за цялостен принос в джаз музиката. Част от музикалните събития е и един литературен акцент, представянето на поетичната книга – "Галерията на сърцето", която включва голяма част от поезията на Марин Бодаков. Тази вечер ни очакват две събития – Светослав Николов от Jazz FM Radio ще представи мемоарната книга на маестра Константина Петкова "Това, което чух, видях и преживях", а музиката на световноизвестната Гретчен Парлато ще закрие фестивала.

Снимки: ФС на Пловдив джаз фест
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен

От 8 октомври до 25 октомври 2024 г. се провежда XXXII издание на Международния музикален фестивал Лауреатски дни "Катя Попова" в Плевен.  Голямото музикално събитие включва 13 концерта с над 600 участници, от които 43 лауреати от 9 държави.  Гостуват опера и балет. Плевенската филхармония, по традиция, открива Лауреатските дни. Поканен е и..

публикувано на 08.10.24 в 13:45

Английската музика в ръкописа Old Hall

Ръкописът Old Hall представлява най-важният източник за музикалната практика в Англия от края на XIV и началото на XV век. В кодекса са налични части от меси, мотети и антифони от композитори като Чирбъри, Битеринг, Кук, Екзетър, Фонтейнс, Лайънел Пауър, Стърджън и Тайс, а творби от Дънстъпъл и Форест са добавени в последствие от други писачи...

публикувано на 07.10.24 в 18:15

"Надпяване" – фолклорната класация на програма "Христо Ботев", октомври 2024

В класацията "Надпяване" всеки месец ще ви бъде представяна различна музика. Екипът на предаването се старае да бъде на вълните на новите фолклорни жанрове, но и да не забравя традиционното звучене на любимата ни народна музика. В ефира на програма "Христо Ботев" ще чуете да се съревновават не само прекрасни певци, но и виртуозни инструменталисти. Освен..

обновено на 07.10.24 в 09:43
Мария Мескле

Дуенде от Гранада

Четвърта поредна година гостуваме на събитията, организирани за чуждестранни програматори и журналисти от испанското Сдружение за авторски права SGAE: Jazz ñ и Flamenco ñ. Привилегията да откриваме интересни нови проекти е споделена с нашите слушатели и сега. Два и половина часа с документални записи от Гранада с Рейес Караско, Мария Мескле (на първата..

публикувано на 06.10.24 в 18:40