Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хандке на българска сцена с представлението "Чиста игра"

7
Снимка: Теодора Тодорова

В "Топлоцентрала" предстои премиерата на представлението "Чиста игра" по мотиви от "Обругаване на публиката" от австрийския драматург Петер Хандке. "Чиста игра" е разговор. Покана за разговор. Мълчанието тук е без значение. Това не е драма. Тук няма крещяща тишина. Не се използват възможностите на театъра. Тук отношението към съдбата е иронично. Ние не сме театрални. Комичността ни не е съкрушителна. Това не е шега. Това не е игра. Това не е нищо сериозно, сочи анотацията на представлението. А какво е това, което предстои да видим, след като не е шега, игра и нищо сериозно, разказват актрисата Емона Илиева и режисьорът Живко Гущеров.


"Прочетох една пиеса на Хандке – "Каспър" много ми допадна, после прочетох "Самообвинение" и "Обругаване на публиката", които са част от спектакъла ни. Специалистите, хората, с които говорих, дори и преподавателите бяха доста резервирани към тази идея – да поставям тази пиеса, но проф. Виолета Дечева доста ми помогна за начина, по който мога да разбера този текст. Самият Хандке пише думи, които използваме ние, хората. Мълчанието в нашата работа е нещо случайно, най-красивото и чистото нещо, което може да се случи." – споделя Живко.

Похватите на Хандке са много изчистени от театрална игра. Мълчанието тук е изключително ключов похват и символ, но мълчанието тук не е похват като в една драма. При първия показ на "Обругаване на публиката" на Хандке голяма част от публиката е объркана какво всъщност ѝ се случва.


"При Хандке няма как да говорим за разговор, по-скоро това е взаимно съществуване между актьори и публика, няма излишни опити от страна на актьорите, които да пресъздават определен словен свят, няма подражание на лица, постъпки, както в една драма. Това е от страна на актьорите. Действащите лица ги има, но това са зрителите, и нашият фокус е тяхното съществуване в момента, наравно с нашето. Зрителите имат възможност да създават свят – те са активни участници в това представление, това е най-любопитното нещо." – разказва Емона.

Ангелина Грозева, Живко Гущеров и Емона Илиева
Интеракцията с публиката малко или много предполага всеки път представлението да върви в различна посока, но то има своя рамка и структура, към която се движи.

В представлението участват: Антон Димитрачков , Валери Георгиев, Емона Илиева, Любомир Кръстев, Мария Вълдобрева, със специалното участие на: Калина Узунова, Пресиян Новаков, Давид Коваль, Борислав Борисов. Сценографията е на Борис Далчев, костюмите на Пола Попова, музиката на Милен Апостолов, а плакатът на Кристиан Левчев.

Снимки: Теодора Тодорова, БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Честита ни единица!

В редакция "Хумор и сатира" сме установили, че появи ли се единица в номерацията на месеците, ей я къде е Нова година. Все още обаче е есен и настроението ни е подобаващо, както можете да се убедите в неделя, веднага след новините в 18 часа, когато ви предлагаме да чуете: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният..

публикувано на 04.10.24 в 10:10

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35