Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Картини, родени от спомени

7
Проф. Васил Овчаров
Снимка: ФС на СБХ

Тази вечер (11 ноември) в галерията на СБХ на ул. "Шипка" 6 проф. Васил Овчаров – един от най-талантливите ни творци, безспорно признат не само в България, но и зад граница – доайен в изкуството на художествения текстил, открива самостоятелна изложба "Живопис". До 25 ноември посетителите ще могат да  разгледат картините на професор Овчаров, в които с  натрупания през годините опит и с не по-малко талант в боравенето с маслени бои, акварел, пастели, вместо с тъкани, той рисува така, както му подсказва неговата "вътрешна необходимост" и естетически идеал, без който, казва професорът, "изкуството се превръща в празна забава за празни хора".


Творческият път на проф. Васил Овчаров започва през 1959 година, когато завършва "сценография" в НХА, но вместо сцената на мечтаната от него още тогава живопис, съдбата му отрежда едно от първите места в приложното изкуство. Повече от 20 години Васил Овчаров работи и твори в областта на художествения текстил и дизайн, а чисто абстрактните му и изцяло авторски ,от проекта до реализацията им, текстилни пластики, в които оригинално преплита новаторство и традиция и свободно импровизира с декоративното и изящното в художествените стилове и техники, прославят българското приложно изкуство по света.

От 1980 година до пенсионирането си преподава своя богат творчески опит в НХА – катедра "Текстил – изкуство и дизайн". За своя изключителен творчески принос в изкуството е отличен през годините с: Орден "Св.св. Кирил и Методий", Първа степен и отличие "Златни ръце" за текстилен дизайн, СБХ. Заедно с Ангел Овчаров пише настолната и сега за съвременните творци в декоративното изкуство книга "Художествено оформяване на тъканите", а от 2016 година се посвещава на живописта и художествената керамика.

За естетиката на декоративното и изящното в изкуството, за живописните си творби, които проф. Овчаров нарича "спасителни пояси" в бездуховното съвремие – за него самия, а и за нас – зрителите, и какво конкретно ще представи на публиката в тази най-нова творческа изява, разказва проф. Васил Овчаров в звуковия файл.

Снимки: СБХ
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомен за Николай Бинев

На днешен ден през 1934 г. в Сливен е роден българският актьор и певец Николай Бинев. Той остава в историята с многобройните си кино и театрални превъплъщения, както и с отдадената си работа в Младежкия театър. Режисирал е седем постановки, а някои от тях и превежда . Николай Бинев: Актьорът с брилянтен усет за комичното и драматичното..

публикувано на 05.07.24 в 09:31

Наталия Йорданова изследва човешката природа през цифровите изображения

Наталия Йорданова представя в галерия "Аросита" своята изложба "Безцветните зелени идеи яростно спят". През последните 10 години Наталия създава светове, които изследват човешката природа, състоянието на човека, емоционалността и отношенията със заобикалящата среда през технологичното взаимодействие. Голяма част от тази творческа дейност..

публикувано на 04.07.24 в 16:05

Пътуване във времето – "Преди кафето да изстине"

Едва ли има човек, който не си е задавал поне веднъж въпроса какво би сторил, ако имаше машина на времето. Романът "Преди кафето да изстине" на японския писателТошиказу Кавагучи предлага на своите читатели един интимен и вълнуващ поглед към тази недостижима човешка фантазия. В "Нашият ден" Десислава Желева разказва повече за един от..

публикувано на 04.07.24 в 12:24

Ели Иванова с "52 исторически разходки из България"

В своята нова книга "52 исторически разходки из България" Ели Иванова обръща внимание на малко познати, невероятно красиви места и маршрути, свързани с историята на нашите земи. Изданието не е пътеводител на най-известните исторически забележителности в България. То е разходка из магични места, където историята и красотата на природата се..

публикувано на 04.07.24 в 08:50