10 деца със специални потребности упражняват своите умения в кухнята два пъти седмично в столичния квартал "Лозенец". Красимир Георгиев, който през годините участва в редица значими каузи, помага на децата в кулинарната работилница.
Красимир Георгиев разказва, че първия път с децата са направили пица. Месели заедно тестото, нацапали се с брашно, а накрая изяли пицата.
Желанието е социалната работилница да продължи с нови каузи, за да помага на онези, които се нуждаят.
“Трябва да обичаш това, което правиш. Ако не си дал 200% от себе, нещата се стават много трудно и най-често не се получават. Специално готвенето е най-добре да се прави с любов“, казва в ефира на “Нашият ден“ ултрамаратонецът Краси Георгиев:
“Аз обичам да готвя, готвил съм 15 години в Лондон и исках отдавна да направя нещо в България. Готвенето не е само готвене. В една кухня има първо дисциплина. Това са умения, които тези деца могат да прилагат във всекидневния живот“.
“Когато се занимаваш с някакъв вид социална дейност, няма как да я няма тази щипка любов, или нещо, което те кара де действаш отвътре навън, за да го направиш. Ние обучаваме хора с различни възможности“, казва в “Нашият ден“ Йоана Колева:
До момента не бяхме работили с хора с интелектуални затруднения, защото още не бяхме узрели за това. Шест години вече обучаваме хора, но тук има нужда от по-специфична експертиза. Натрупахме солиден опит с другите групи и започнахме да усъвършенстваме нашите знания и умения и да насочваме малко в тази посока. Крайната цел е да ги подготвим за свободния пазар на труда, кадри, които можем да предоставим на заведения за хранене“.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Д-р Атанас Грозданов от Биологическия факултет на Софийския университет сподели в ефира на "Нашият ден" вдъхновяващи мисли за градското биоразнообразие и инициативата "Дивата София". Основната цел на този проект е да разкрие на широката публика богатството на дивата природа, която съществува дори в рамките на големия град. Според д-р Грозданов много..
В предаването "Време за наука" Христо Панчев, координатор на инициативата за "зелено възстановяване" в "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа, разказва за новия проект на организацията – специализирания курс "Енергийно еспресо". "Енергийно еспресо" е безплатен онлайн курс, насочен към общински специалисти, ангажирани в сферата на градското..
В рамките на рубриката "Темата на деня" в ефира на "Нашият ден" се проведе задълбочен разговор за интеграцията на жените и децата бежанци от Украйна. Участие взеха Бистра Иванова, председател на "Мулти култи колектив", украинската поетеса Ана Багряна и Виктория Петрова, мениджър програми и оценка на проекти към "Българския фонд на жените"...
В рубриката "Епизоди от живота" обсъдихме как иновативните технологии могат да подкрепят здравословния начин на живот. Владислав Живков, управител на "Инова Ливинг", представи проекта NutriWell – платформа, разработена с помощта на изкуствен интелект , която има за цел да подпомага здравословното хранене и социалното включване. "NutriWell е..
В "Голямата къща на смешните хора" на редакция "Хумор и сатира" най-кратка и ясна е рубриката "Кратко и ясно". Този път в нея насочваме вниманието си към далечна Япония – древна страна, населена с японци, които умеят кратко и ясно да назоват неща, процеси и явления, които ние няма и да се сетим да назовем. Японците например имат термина..
Християн Георгиев е кадет в Националния военен университет "Васил Левски" в град Шумен, носител на именната стипендия "Кольо Фичето", връчвана от фондация..
В aртпространството на галерия Heritage, новият aртцентър в сърцето на София, е представена самостоятелна изложба на художника от старата школа майстори –..
Младият художник Димитър Павлов вече оставя своя културен отпечатък с изложбата "Писма и ноктюрни" – до 14 декември в галерия "Сердика". Това е..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg