Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартира кулинарна работилница за деца със специални потребности

| обновено на 22.11.22 в 09:25
Снимка: bntnews.bg

10 деца със специални потребности упражняват своите умения в кухнята два пъти седмично в столичния квартал "Лозенец". Красимир Георгиев, който през годините участва в редица значими каузи, помага на децата в кулинарната работилница.

Красимир Георгиев разказва, че първия път с децата са направили пица. Месели заедно тестото, нацапали се с брашно, а накрая изяли пицата.

Желанието е социалната работилница да продължи с нови каузи, за да помага на онези, които се нуждаят.

“Трябва да обичаш това, което правиш. Ако не си дал 200% от себе, нещата се стават много трудно и най-често не се получават. Специално готвенето е най-добре да се прави с любов“, казва в ефира на “Нашият ден“ ултрамаратонецът Краси Георгиев:

“Аз обичам да готвя, готвил съм 15 години в Лондон и исках отдавна да направя нещо в България. Готвенето не е само готвене. В една кухня има първо дисциплина. Това са умения, които тези деца могат да прилагат във всекидневния живот“.

“Когато се занимаваш с някакъв вид социална дейност, няма как да я няма тази щипка любов, или нещо, което те кара де действаш отвътре навън, за да го направиш. Ние обучаваме хора с различни възможности“, казва в “Нашият ден“ Йоана Колева:

До момента не бяхме работили с хора с интелектуални затруднения, защото още не бяхме узрели за това. Шест години вече обучаваме хора, но тук има нужда от по-специфична експертиза. Натрупахме солиден опит с другите групи и започнахме да усъвършенстваме нашите знания и умения и да насочваме малко в тази посока. Крайната цел е да ги подготвим за свободния пазар на труда, кадри, които можем да предоставим на заведения за хранене“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Милен Митев и акад. Юлиан Ревалски

БНР и БАН подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио и Българската академия на науките подписаха меморандум за сътрудничество в осъществяването на съвместни инициативи и популяризирането на научната дейност у нас. На церемонията присъстваха генералният директор на БНР Милен Митев , председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски , директорът на програма "Христо Ботев"..

публикувано на 12.09.24 в 13:16
Босилеград

Дни на българското документално кино в Босилеград

До 14 септември в Босилеград ще се проведе второто издание на фестивала "Дни на българското документално кино". Инициативата е на сдружение  "ГЛАС" – Босилеград – в "Нашият ден" разказва Александър Димитров . Българите от малкия сръбски град ще се срещнат с вълнуващи киноразкази за музика, културни явления, спортни и житейски постижения и..

публикувано на 12.09.24 в 09:23

Смела журналистика – да изобличиш шпионите на Путин

В "Нашият ден" гостува българската разследваща журналистка Мария Георгиева , която живее в Швеция и има дълъг професионален опит в международната медийна среда. Преди 2022 година Геогиева живее и работи в продължение на 8 години в Москва като кореспондент на шведски и международни медии. Като част от екипа на шведската обществена телевизия..

публикувано на 11.09.24 в 12:36
Наталия Маева

Акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество

Запознаваме слушателите на Lege Artis с акцентите в 34-тия конгрес на Европейското респираторно общество . На телефонната линия на предаването директно от Виена се включва кореспондентът Наталия Маева – журналист, трансплантиран пациент, член на Европейската асоциация по пулмонална хипертония. Българското общество на пациентите с..

публикувано на 11.09.24 в 11:50

Пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения"

Днес (11 септември) в София ще се проведе пресконференция на тема "Неконтролирана хипертония – предизвикателства и решения" . В Lege Artis се включва   проф. д-р Иво Петров , медицински директор и началник Клиника по кардиология и ангиология към Аджибадем Сити клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център, за да насочи вниманието към рисковете, свързани..

публикувано на 11.09.24 в 11:09