Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Стартира кулинарна работилница за деца със специални потребности

| обновено на 22.11.22 в 09:25
Снимка: bntnews.bg

10 деца със специални потребности упражняват своите умения в кухнята два пъти седмично в столичния квартал "Лозенец". Красимир Георгиев, който през годините участва в редица значими каузи, помага на децата в кулинарната работилница.

Красимир Георгиев разказва, че първия път с децата са направили пица. Месели заедно тестото, нацапали се с брашно, а накрая изяли пицата.

Желанието е социалната работилница да продължи с нови каузи, за да помага на онези, които се нуждаят.

“Трябва да обичаш това, което правиш. Ако не си дал 200% от себе, нещата се стават много трудно и най-често не се получават. Специално готвенето е най-добре да се прави с любов“, казва в ефира на “Нашият ден“ ултрамаратонецът Краси Георгиев:

“Аз обичам да готвя, готвил съм 15 години в Лондон и исках отдавна да направя нещо в България. Готвенето не е само готвене. В една кухня има първо дисциплина. Това са умения, които тези деца могат да прилагат във всекидневния живот“.

“Когато се занимаваш с някакъв вид социална дейност, няма как да я няма тази щипка любов, или нещо, което те кара де действаш отвътре навън, за да го направиш. Ние обучаваме хора с различни възможности“, казва в “Нашият ден“ Йоана Колева:

До момента не бяхме работили с хора с интелектуални затруднения, защото още не бяхме узрели за това. Шест години вече обучаваме хора, но тук има нужда от по-специфична експертиза. Натрупахме солиден опит с другите групи и започнахме да усъвършенстваме нашите знания и умения и да насочваме малко в тази посока. Крайната цел е да ги подготвим за свободния пазар на труда, кадри, които можем да предоставим на заведения за хранене“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Цветан Димитров

Българските сирена – вкус и пробиотици, предавани през поколенията

Темата за храната далеч не е само въпрос на вкус или удоволствие — тя е тясно свързана с екологията, устойчивостта и културното наследство. Един от хората, които най-ярко олицетворяват тази връзка у нас, е Цветан Димитров — биолог по образование, изследовател по дух и сиренар по призвание. Поводът за нашия разговор с него е предстоящо обучение по..

обновено на 03.06.25 в 12:50

Проф. Нешо Чипев: Най-много пластмаса се изхвърля във водните екосистеми

На 5 юни ще бъде отбелязан Световният ден на околната среда. От 2 до 6 юни Министерството на околната среда и водите провежда у нас инициативата "Зелена седмица". В деня на откриването на изложбата "Подводна вкаменена гора" в Националния природонаучен музей във "Време за наука" гостува проф. Нешо Чипев. Проф. Чипев е  участник в..

публикувано на 03.06.25 в 12:36

Учени от цял свят представиха в България иновации в медицината и фармацията

Проф. Милен Георгиев говори във "Време за наука" за М еждународната конференция за проучване и разработване на природни вещества в медицината и фармацията. 230 гости от над 30 държави са станали част от научната конференция у нас – доказателство, че България вече доказва своя голям изследователски потенциал. По време на събитието са..

публикувано на 03.06.25 в 12:00
Доброслав Димитров

Изкуственият интелект и българското училище

Как с изкуствен интелект да бъде трансформиран начинът на преподаване, как страстта у децата към новите технологии да бъде ангажирана за създаване на повече интерес към учебния процес, по какъв път трябва да поеме българското училище в епохата на технологичната революция – разговор в "Нашият ден" с Доброслав Димитров , председател на УС на БАСКОМ...

публикувано на 03.06.25 в 10:27