Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Многообразие от стилове и националности в групата "Calle Luna"

Новата група "Calle Luna", базирана в България, смесва поп, рок и латино звучене и събира членове на групата от 6 различни националности. Любов към музиката и работата довежда испанеца Алваро Куадрос в България. Страстта му към свирането на саксофон и песните на големите имена в латино, поп и рок музиката го насочват към идеята да създаде група. Така Алваро събира – португалец, който свири на китара, българин, който свири на барабани, саксофонистка от България и още. Днес групата вече има своите успехи и изяви, а целите, които си поставят, са все по-високи. 

Как се ражда "Calle Luna", лесно ли се прави музика в България днес – разказват Алваро Куадрос, саксофонист и вокал на групата, и китаристът Васко Оливиера:

“Живеем тук и аз реших, че трябва да потърся някакъв шанс, защото музиката за мен е терапия. Аз живея тук вече 7 месеца и си казах – не мога да живея без музика. Така един ден просто написах пост във фейсбук със следното съдържание: "Моето име е Алваро и търся музиканти" и просто на случаен принцип много хора достигнаха до мен. След това срещнах Васко, Франциско, като терапия е всичко това, което преживяваме, и се благодаря на Бог, че го имаме, защото вървим много добре по пътя си. 

Бих казал, че е лесно да се прави музика в България днес, защото го правим, докато се забавляваме, но всъщност да събереш няколко човека в една стая и да трябва да уеднаквиш звученето на всичките им инструменти – наистина е лесно на пръв поглед. Но трудното е наистина да постигнеш симбиоза между всички тези инструменти и звученето, да се получи мелодия и добро звучене. Но, говорейки за това как стигаме до хората, как хората да ни разпознават, това може би ни е най-трудно. Знаете, има много банди и всяка от тях иска малко парченце от тортата. Но това, което ни е лесно наистина, са всички усилия, които влагаме, докато репетираме, и в края на деня поглеждаме какво сме свършили. Трябва да ни видите след репетиция – ние се прегръщаме като деца“, разказва Алваро.

Музикантите искат България да заобича различни стилове музика. Когато говорим за латино музика, хората тук автоматично си представят салса и бачата, казва Алваро, но има много повече от това – меренге, регетон. Поп рок с латино звучене и как те могат да се преплитат е силата на групата.

"Имаме хора от почти целия свят. Но нека започнем от България. Симо, който свири на барабани, и Пламен, който е китарист, те са фантастични музиканти, имат много опит, наистина професионалисти и подпомагат много бандата. Разбира се, има и много чужденци, както казахте – Алваро, който е от Испания. Той е вокалистът ни, но също свири на хармоника и саксофон. Наистина много страстен музикант. Привнася много енергия в цялата банда и ни води в това начинание като лидер, той е и връзката ни с хората, нашият пиар. Истински фронтмен на бандата. 

Имаме Франко, който идва чак от Перу, той също е много креативен музикант, свири на класическа китара, но също така свири на перкусии, и той пее и има много силна сензитивност към музиката. Прави наистина страхотни аранжименти. От Бразилия имаме Гущаво – той е също барабанист, много чувствен към инструмента, той донася много бразилския привкус и звучене в музиката ни и в ритъма ни. Имаме и една дама – Сара, от Холандия, тя свири на саксофон също. Тя е най- скорошния член на групата. Толкова бързо се учи и свири прекрасно, наистина придава една мелодичност на нашата музика“, споделя Васко Оливиера.

Повече чуйте в звуковия файл.


"Calle Luna" is multicultural music band based in Bulgaria. The band combine latin pop rock, rock. You can here the English version of the interview below:

Снимки – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Антоанета Бачурова и нейните хора

"В културната медийна ниша "Умно село" е най-доброто постижение на българските телевизии", казва Георги Лозанов, а Жана Попова определя поредицата като "незабелязаното в забележителните личности".  Самата поредица от портрети на едни от най-важните фигури от нашия културен живот се превърна в култова и любима за зрителите на БНТ, но за съжаление..

публикувано на 03.10.24 в 16:54

Георги Ангелов – преводач на месеца в Столична библиотека

Многобройните почитатели на един от най-добрите водещи в БНТ могат да се срещнат и да разговарят с Георги Ангелов на живо, но преди всичко за неговата работа като блестящ преводач от френски език.  Около 55 заглавия, сред които писатели като Антоан дьо Сент-Екзюпери, Жан Жьоне, Йожен Йонеско, Мирча Елиаде, Жорж Батай, Мишел Турние, Исмаил Кадаре,..

публикувано на 03.10.24 в 16:15

Любен Домозетски в градината на удоволствията

Галерия Little Bird Place представя новата самостоятелна изложба на художника Любен Домозетски "Градината на удовоствията".  Експозицията е интересна и сложна връзка между неговата отдаденост на природата, като източник на идеи, и съвременната картина – като визуална същност.  Изложбата включва предимно живопис и негови илюстрации на същества от..

публикувано на 03.10.24 в 15:50
IV Биенале за съвременно изкуство „Временен баланс - непрестанни трусове“

Четвъртото биенале за съвременно изкуство в Габрово между баланса и трусовете

На третия етаж на Художествената галерия "Христо Цокев" в Габрово вече са наредени артистичните проекти на участниците в биеналето за съвременно изкуство - "Временен баланс - непрестанни трусове". Неговото четвърто издание е чисто кураторски проект, който изследва младежките арт групи и техните прояви в българското културно пространство. През..

публикувано на 03.10.24 в 13:35
Теодора Димова

Теодора Димова: Християнската координатна система е базата на нашата цивилизация

Писателката и драматург Теодора Димова е избрана за член-кореспондент на БАН, стана ясно преди няколко дни. Димова е сред най-успешните съвременни автори у нас, лауреат на кампанията на Българското национално радио "Посланици на културата" . В своите романи "Емине", "Майките", "Поразените" и "Не ви познавам" Димова съумява да пречупи историческите..

публикувано на 03.10.24 в 09:53