Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историческият музей в Белоградчик

Един природен феномен – Белоградчишки скали, направи още по-популярен град Белоградчик, когато на тези причудливи скални образувания беше отредено 77 място, сред 260 природни обекта, в конкурс през 2009 г. за определяне на новите 7 природни чудеса на света. Белоградчишките скали се разпростират на приблизително 30 км дължина, до 5 км ширина и до 200 м височина.


Белоградчик е забележителен с още интересни исторически паметници, като признат за най-значим е крепостта "Калето". Една от най-добре запазените крепости в страната и паметник на културата с национално значение.

Пещерата "Магура" се намира на 25 км от град Белоградчик. Тя е една от най-големите пещери в България, с приблизително два и половина километра обща дължина на откритите досега галерии. Пещерата е световноизвестна с галерията с повече от 700 изображения, оставени от праисторическия човек. Различават се ловни, митологични, ритуални сцени. В галерията, наречена "Светилището", е представен единственият цялостно запазен в пещерното изкуство от Европа годишен слънчев календар от късния енеолит.

Панова къщаЕдин от най-привлекателните обекти в града е Историческият музей, който се помещава в "Пановата къща" – друг паметник на културата. Музейната експозиция е богата и разнообразна. Експонатите са разпределени в няколко отдела – отдел "Археология" (археологически изследвания през годините – разкопки в пещера "Козарника", Римска пътна станция "Анище" и др.), отдел "История на България 15-19 в.", отдел "Художествен" и отдел "Природа". Във фонда на художествения отдел – Художествената галерия, са включени повече от 180 художествени произведения на живописта и графиката. Музеят притежава оригинални творби на Владимир Димитров - Майстора, Стоян Венев, Иван Христов, Анета Драгушан, Никола Манев, Георги Петров, Багит Бапишев…


По-голямата част от фонда е набиран чрез провеждащите се до 1989 година международни пленери по живопис. От месец май 2019 г., в една от залите на художествената галерия се помещава Салонът за наивистичното и интуитивно изкуство. Колекцията включва около триста живописни платна, рисунки и пластики на автори от много страни по света. Тази експозиция е единствената у нас. 

За да разкаже повече за интересните музейни експонати и активната дейност на институцията, в предаването гостува Ивайло Крумов – археолог, директор на Историческия музей от 2018 г.

Ивайло Крумов – археолог, директор на Историческия музей
В разговора взе участие и Борис Николов – кмет на град Белоградчик. Той очаква в скоро време държавата да облекчи дейността на общините, като им даде възможност да получават лесно достъпно кредитиране, безлихвено, за да може те сами да организират финансирането на своите потребностите, особено в областта на културата – като атракции, подпомагане на дейността на музеите или реклама, свързана с тяхната дейност.

Природонаучна експозиция
"Ние, като община, се стараем с всичко, което е в нашите правомощия и възможности, да помагаме на музея да работи и да се развива. Прави ми впечатление, че посещаемостта не е такава, каквато би трябвало да бъде. И това е и за България, не само за нашия музей – идват при нас стотици хиляди хора туристи, но малко посещават музея. Една от причините е, че ние, като собственици на тези дадености, недостатъчно ги рекламираме и правим необходимото, за да привличаме и обогатяваме познанията на нашите посетители. 

Природонаучна експозицияНо, разбира се, тук имат вина и туроператорите, които осигуряват туристическия поток. В България, за съжаление, 30 години нямаме политика в областта на туризма. Липсата на държавна политика затруднява една малка община като нашата, с ограничени финансови възможности, да провежда каквато и да е сериозна рекламна дейност. Това може – със съдействието на държавата. За нас най-големият дефицит са атракциите, но няма как да финансираме такива неща. Това го правим с посещение на екскурзоводи, на туроператори – правим го почти без пари. Ако имахме и финансови възможности, резултатът щеше да бъде коренно различен. Още повече, че имаме такива дадености, които всички ги знаят. Но трябват пари ! Нали разбирате – всичко става с пари, с много пари." – сподели г-н Николов.

Снимки: Божидар Любенов, ИМ-Белоградчик
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов театрален фестивал в Русе очаква първите си зрители от 8 октомври

"Есенни театрални срещи в Русе" – така се нарича новият фестивал, чието първо издание ще се проведе от 8 до 13 октомври в крайдунавския град. Основен организатор е Катя Костова – българка, живееща от десетилетия в Берлин и председател на сдружение "Кауза Пещера", а партньор и домакин на театралния празник е Драматичният театър " Сава..

публикувано на 05.10.24 в 09:15

"Клас 90" и носталгията по младостта

Преди шест години на режисьора Бойко Боянов му хрумва идеята да разкаже историята на един клас, който се събира за среща след 30 години. От искреността на всеки един, дошъл на сбирката, започва да прозира предисторията на "Клас 90" – дебютния филм на Боянов, който се срещна за първи път с публиката си на 42-рата на "Златна роза". Заедно със..

публикувано на 04.10.24 в 16:25

Книга за режисьорските подходи към операта "Дон Паскуале"

Книгата "Грация на смеха. Или за спецификата на комическото белканто в операта "Дон Паскуале" от Гаетано Доницети. Теоретични и режисьорски подходи" от Стефан Донев е възможност да се проследи опита на автора като режисьор "да открие и разясни", по думите на Петър Пламенов, спецификите и "неповторимото очарование" на шедьовъра на Доницети. Стефан..

публикувано на 04.10.24 в 14:59
Моноспектакълът

Дни преди "Цирколюция" – енигмата "социален цирк"

Задава се циркова революция!  От 10 до 13 октомври в "Топлоцентрала" ще се проведе едиснтвеният по рода си фестивал в Бълагрия, посветен на съвременния и социален цирк – "ЦИРКОЛЮЦИЯ". Организаторът от фондация "Мини Арт" Гео Калев и огненият артист от колектив "Агнон" Кристиян Димитров запознават слушателите на "Артефир" с..

публикувано на 04.10.24 в 13:43

Една неканонична и лична антология на англоезичната поезия

Англоезична поезия от XIV в. до XXI в. съдържа новото издание "Потомството на Чосър".  Мащабната антология в "Артефир" представя лично нейният преводач и съставител  проф. Александър Шурбанов. Това не е канонична, а лична антология, подчертава гостът. Избраните произведения в книгата са такива, оставили през годините следа в..

публикувано на 04.10.24 в 13:23