Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов сборник разкази на Дани Радичков

Сборник с разкази, с необичайна структура и необичайни заглавия, указващи определен час от денонощието. Първият разказ е с час 3:21, а последният… 017:93. Героите са незабележимите, загубените сред навалицата на града, маргиналите, така наречените "обикновени" хора, за които Дани Радичков ни разказва с тъга и нежност. Мигове от живота, разпилени сред бързината на безчувствения град, градът на отчуждените хора, взрени в собствените си проблеми. 

Авторът притежава писателски талант и рядко срещана днес деликатност и чувствителност за "малките неща", но и за големите проблеми, които стоят зад тях. Поетичността добавя доза меланхолия, а иронията – здравословна дистанция. Хубаво е, че уроците на дядо му Йордан Радичков са добре научени и претворени.

Четвъртата книга на Йордан Д. Радичков се нарича "Навалица! Или 25 часа в град София". Миналата година младият писател стана носител на наградата "Рашко Сугарев". Той е създател на издателство "Нике" и на книжарницата за една книга One Book Bookstore.

Чуйте Йордан Д. Радичков.

Йордан Д. Радичков е роден през 1989 година в град София. Завършил е българска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски“. Има три издадени сборника с разкази: "Малка човешка мелодия“, "Игра на гъски“, "Двеста линейки на час“. Носител на наградата "Рашко Сугарев“ за 2021 г.

Дани Радичков е автор на три сборника с разкази и създател на издателство “Нике”

Дани е и двигателят зад One Book Bookstore – пространство на ул. "Върбица” 8, в което за определено време се продава само по една книга, както и принтове на илюстраторите, работили по съответното заглавие. "Нямаш избор”, както гласи слоганът на мястото. 


Снимка – изд. Жанет 45

По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35

Живко Седларски с няколко изложби в България

Известният ни скулптор живее във Франция, но винаги се представя като български артист. Почти всяка година той има изложба у нас, но този път представя изкуството си на софийската публика в две изложби – в галерия "Мисията" и в НДК, а след това с експозиции във Варна и Перник. Идеята за това мащабно представяне е на Албена Ненкова, която инициира и..

публикувано на 19.09.24 в 14:48