Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Проф. Миглена Прашкова: Ще спасим ли църквата "Св. Николай“ във Велико Търново?

Храм "Св.Никола"- гр.Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова

Църквата "Св. Николай“ във Велико Търново е знаков храм, който е свързан с ключови моменти от историята на България. За културното наследство и знаковите следи в храма в "Нашият ден“ разказва с проф. д-р Миглена Прашкова от катедра "Църковни изкуства“ към Православния богословски факултет на Великотърновския университет. 

"Това е една мисия, с която се заехме преди няколко години благодарение на благословията на Великотърновския митрополит Григорий и на църковното настоятелство с неговия предстоятел отец Славчо Йорданов“, казва проф. Прашкова и допълва, че архитект проф. д-р Николай Тулешков е автор на проект за реставрация на църковната сграда.

"Това е един архитектурно-художествен ансамбъл, който е пример за строителните традиции и за художествените процеси през първата половина на XIX век. И той е знаков не само за града ни, но и за всички български земи за това какво се е случвало и колко качествени ансамбли нашите майстори са създали“, посочва проф. Миглена Прашкова.

Изграждането на църквата и оформлението на интериора са свързани с имената на търновски, еленски и тревненски майстори. Сред тях са Иван Давдата, който започва строителството на храма. Самият храм е изграден на доста сложен терен. Окончателното завършване на църквата на  Уста̀ Колю Фичето, който е учил дърворезба при Станьо Нейков – Марангозина. Иконостасът в църквата "Св. Николай“ е тяхно дело. Известно е и името на автора, изографисал храма. Това е Йордан Михов.

"Състоянието на художествени ценности е такова, че не можем още категорично да атрибуираме всички творби“, допълва проф. Прашкова.

На 14 декември изложба на икони, изписани от децата от неделното училище при църквата "Св. Николай“ във Велико Търново, беше представена в Народното събрание. В парламента са показани 20 от близо 200 икони, дело на възпитаниците на духовното средище, чиято дейност започва в далечната 1839 г.

"Иконата е оня посредник между нас и Бога, който със сигурност възпитава духовните ценности, необходими на младото поколение. Аз вярвам, че ако това продължи и съм сигурна, че една такава традиция няма как да не се съхрани“, споделя проф. Прашкова.

Храмът "Св. Николай" има особено значение за новата българска история. През есента на 1839 година е открито първото църковно българско училище, през 1870 година е поставено началото на театралното дело в Търново. През февруари 1879 г. пратеници от всички краища на българските земи от Мизия, Тракия и Македония се събират тук, за да решат съдбата на разпокъсана България.

Проф. д-р Прашкова подчертава, че успехите в реставрацията и опазването на културното наследство да бъдат повече. "Да се обръща повече внимание на тази дейност. Тя не се изразява просто във физическо оцеляване на паметниците. Това е една дейност, свързана с работата на много специалисти и аз пожелавам на всички тях да имат това дръзновение."

Целия разговор с проф. д-р Миглена Прашкова можете да чуете в звуковия файл.



По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Невена Екимова

Артпространствата на Невена Екимова и изкуството като живот за младите в Габрово

Един поглед в артпространствата – не само на Габрово, а и на душите. Артпространствата, които търсят отговор на всички въпроси, търсят изчистването на болката, откриват красотата и превръщат грозотата в красота. Тези, които някои хора смятат за много нежни души, а други – за изключително здрави, корави и стъпили на земята. Те живеят тук и сега и знаят, че..

публикувано на 24.08.24 в 13:40
Драматичен театър

Петко Койчев: Нашето общество сякаш приема като даденост своята история

Българското турне на "Семейно радио" през 2024 година продължава с директно излъчване от Габрово в кулминацията на честванията по повод 147 години от Шипченската епопея и 90 години от освещаването на Паметника на свободата. Петко Койчев , директор на Драматичен театър "Рачо Стоянов" - Габрово от 2010 година – разказва в "Семейно радио" за поетичния..

публикувано на 24.08.24 в 10:18

Защо европейски и азиатски филми почти не се разпространяват в България?

В киносалоните в България рядко се разпространяват филми от Европа и Азия. В предаването "Какво се случва“ Светлана Дамянова от София филм фест и програматорът на Киномания Христо Христозов изразиха мнение, че се повишават разходите за разпространението на филми, които не са американски. Рекламата също оказва влияние и слабото разгласяване води до..

публикувано на 23.08.24 в 17:00

Галина Попова: Детската книга е добър възпитател

"Цели шест приказки за цветята с много информация за тях, символиката и отношенията между хората е събрала в книгата си  "Приказки за белите цветя" Терез Никол. Всяко едно цвете символизира различни емоция и отношение, а в края на книгата кратко, систематизирано и съдържателно се поднася информация за конкретното цвете. Така читателите могат да..

публикувано на 23.08.24 в 15:28
Бюст-паметник на Пенчо Семов в Габрово

Документален филм ще възроди спомена за габровския дарител Пенчо Семов

Радослав Стоянов, директор на Професионалната гимназия по туризъм "Пенчо Семов" в Габрово, сподели в ефира на предаването "Нашият ден" своята визия за развитието на професионалното образование и ролята на индустриалеца и дарител Пенчо Семов в българската история. Гимназията, която Стоянов ръководи, е специализирана в областта на туризма, като основните..

обновено на 23.08.24 в 13:06