Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Гергана Николова: Сериозен ръст на респираторните инфекции

Снимката е илюстративна
Снимка: @pixabay

Ръст на респираторните заболявания се наблюдава още преди коледните и новогодишните празници. Постепенно след празниците потокът от пациенти с подобни здравословни оплаквания се увеличава. Основно това са деца от детските градини и по-малко пациенти в ученическа възраст, както и възрастни.

"Доста дълго живяхме в някакъв вид изолация, защото трябва да се спазват противоeпидемиологични мерки, които не само по отношение на Covid-19, те влияят за разпространението на всяка една респираторна инфекция. И поради тази причина имахме доста ниски нива и на останалите респираторни заболявания“, посочва д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС.

Според нея Covid-19 поотстъпи, станахме доста по-активни, няма противоепидемиологични мерки, а и хората се умориха да носят маски. Но маските предпазват и намаляват вирусния товар."

"Респираторните заболявания са високо заразни, защото те се разпространяват по въздушно-капков път. Като клинична картина всяка една вирусна инфекция започва със силно главоболие, качване на температурата, болки в мускулите и ставите, отпадналост“, казва д-р Николова.

И допълва, че винаги има разлика в протичането на един и същи щам при различните пациенти.

"Когато отивате в лечебното заведение или в аптеката, сложете си маска. Не боли, а ще ви помогне“, твърди д-р Николова.

През януари винаги има струпване пред лекарските кабинети и има много болни. Не бива да изпадаме в паника от покачената температура и не бива  да се бърза с приемът на антибиотик от болния.

"Хубаво е помещенията да се проветряват, нищо няма да се случи от студения въздух. Напротив ще ви бъде по-добре, защото ще се смени въздухът, в който има вируси“, обясни личният лекар.

Д-р Николова припомня, че в България е с много ниско ваксинационното покритие за сезонен грип. В момента се правят комбинирани тестове, които включват грипа и Covid-19. Те не се покриват от Здравноосигурителната каса. Не струват много, но ни спестяват време и подпомагат поставянето на правилната диагноза.

Това каза д-р Гергана Николова в разговор с Александър Райчев в ''Нашият ден''

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56