Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Христова: Да отворим сърцата си и да бъдем по-добри

Снимка: ndk.bg

На Йорданов ден имен ден празнуват 130 000 българи. Една от тях е естрадната прима Йорданка Христова. 

"Казват, че в живота няма случайни неща. Името има някаква енергия. Родена съм през септември и съм кръстена на майката на моята майка – Йорданка, която е починала много млада. Майка ми е останала сираче, била е на няколко месеца“.

Това каза в интервю за БНР обичаната певица Йорданка Христова.

"Не съм била особено влюбена в името си, защото е дълго, особено за моята професия. Едно такова никакво и с това “к“. Йордана ми харесваше повече. Но в чужбина страшно ми харесват името“, споделя певицата.

Тя допълва, че в никакъв случай името не ѝ е пречело. Напротив от малка помни водосвета и свещеника от близката "Св. Троица“, който винаги е освещавал дома ѝ на този ден. В спомените на изпълнителката на този празничен ден винаги е имало много сняг. 

"Ние сме народ, който има традиции. Имаме няколко неща, които са останали, и трябва да си ги пазим. Кукерите, нестинарите и мартеничките. Аз страшно много харесвам Прошка и Заговезни“, казва още Йорданка Христова в ефира на “Нашият ден“.

За новите музикални предизвикателства

"Имам годишнина през тази година. Навлизам в една безкрайност през септември месец. Имам обещания, които трябва да изпълня. Събирам се, за да мога да напиша биографична си книга. Искам да издам и един албум", разказва естрадната певица.

Тя споделя, че песента "Обич разпиляна“ е Covid произведение. Текстът е неин, а музиката е на Дани Милев.

"Имам доста песни от последните пет години и има възможност да издам един албум. В момента подготвям една песен, която е посветена на любовта и виното", казва още певицата. 

Авторка на музиката и текста е Валентина Ценова, аранжиментът е на Ивайло Петков. Песента ще бъде завършена в рамките на следващите две седмици.

"Много е трудно вече да правиш концерти. Наемът на залата на НДК е 30 хиляди лева, което е едно безумие. Но всички познати и приятели задължително казват, че не може да не направя концерт", твърди Йорданка Христова.

Квотите за българска музика

"Не може в България по Националното радио и телевизия да ти пеят на английски и други езици непрекъснато. Аз пея на 18 езика. Държа, като отида някъде, да ме разбират. В моята държава хората трябва да знаят български. Те са закърмени с тоя език и трябва на български да звучат песни", подчертава Йорданка Христова и припомня, че след промените през 90-те години е било точно така.

Посланието

"Нека да отворим сърцата си. Да бъдем по-добри, да бъдем усмихнати. Мисля, че това е най-лесното – да бъдеш добър не е трудно, а е толкова прекрасно“, посочва още Йорданка Христова в интервю на Александър Райчев за “Нашият ден“.

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Детският хор на БНР

Детският радиохор – сред финалистите на Международния хоров конкурс "Нека пеят народите" 2024

На 6 октомври вечерта от 20.00 часа българско време очакваме с трепет развоя от музикалната надпревара на "Нека пеят народите" – престижният международен хоров конкурс! Отново имаме български финалист и този път това е Детският хор на БНР с главен диригент маестра Венеция Караманова . Конкуренти на нашия състав са Хор на момичетата от Копенхаген..

публикувано на 05.10.24 в 16:50

"Медея" от Шарпантие за първи път в Парижката "Опера гарние"

Три века след нейното създаване, музикалната трагедия на Шарпантие – "Медея", намира своята майсторска интерпретация на сцената на Парижката "Опера гарние". Световноизвестният клавесинист, диригент, музиколог и педагог Уилям Кристи и основаният и ръководен от него ансамбъл Les Arts Florissants представят бароковия шедьовър. Постановката е дело на..

публикувано на 05.10.24 в 08:05

"Медея" от Марк Антоан Шарпантие, трагедия в пет действия и пролог

"Медея" е единствената опера, написана от Шарпантие за Кралската музикална академия. Либрето: Тома Корней. Премиера: Кралския театър в Париж на 4 декември 1693 г. Действащи лица: • Медея, магьосница – мецосопран • Язон, принц на Тесалия – тенор • Аркас, довереник на Язон – тенор • Креон, цар на Коринт – бас • Крьоз, дъщеря на Креон – сопран •..

публикувано на 04.10.24 в 09:40
Проф. Боян Лечев

Миговете вдъхновение на Боян Лечев

В петъчната вечер ще възкресим спомена за проф. Боян Лечев – изумителен цигулар, потомствен музикант и любим педагог за десетки свои ученици, които не могат да го забравят. Боян Лечев бе орисан да прокарва пътеки. Неистово го мамеше непознатото, като сонатата за соло цигулка на Прокофиев. Изпълни я за пръв път у нас преди 50 години. Големият..

публикувано на 04.10.24 в 08:25

Щефан Владар пред БНР: Най-важен в музиката е езикът

Роден във Виена, Щефан Владар е една от най-забележителните музикални личности на Австрия. Кариерата му го отвежда до най-големите музикални зали в света. Свирил под диригентството на Клаудио Абадо, Рикардо Шайи, сър Невил Маринър, Кристиан Тилеман, в изяви с Оркестъра на Академията на St Martin in the Fields, Баварския държавен оркестър, Кралския..

публикувано на 01.10.24 в 12:15