Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой е Сава Попов?

Знаете ли кой е създателят на в. "Стършел“ в далечната 1940 година? А авторът на „Хитър Петър“? Това е Сава Попов (1914-1981) – писател и журналист, личност, която през годините е неглижирана, останала в сянка. Обаче идва моментът, в който Свобода Цекова и Антон Стайков са подсетени от поета и историка Йордан Велчев да потърсят архива му. И откриват съкровище!

"Отключването на един архив" е подзаглавието на книгата на двамата, която се ражда след двугодишен труд по изследване на архива на Сава Попов. В Музея на хумора и сатирата в Габрово бе открита и изложба, посветена на него.

Книгата на Свобода Цекова и Антон Стайков "Кой е Сава Попов?" е с богат визуален материал и прецизно написан текст, които се допълват в разказа за израстването, за дейността му, книгите, работата в редакциите и като полузанаятчия и въобще за живота му. Както пишат авторите във въвеждащия текст: "Работата му в пресата и издателствата го среща с едни от най-важните фигури на неговото време в областта на литературата и изкуството – писатели, художници, издатели. Животът му преминава през катаклизми – световна война, тотална смяна на обществения строй в България, лични загуби и неосъществени мечти.“ 

Документи, писма, факсимилета, карикатури на Бешков, рисунки на Радичков и много други интересни артефакти съдържа книгата за Сава Попов, но един от най-впечатляващите е писменото му "признание“ пред Държавна сигурност от 16 юли 1952 година, в което той с огромен риск и невероятна смелост жестоко иронизира репресивната машина!

Много са интересните и любопитни подробности, които представят пред днешния читател неговия наистина наситен живот, през който виждаме в детайли картината на времето. Впрочем архивът на Сава Попов, прецизно подреден от самия него, има още какво да покаже на бъдещите си изследователи. А неиздадената му книга с африкански приказки чака своя издател. 

Изложбата, която реконструира живота и биографията му може да се види до 30 април 2023 в Музея на хумора и сатирата в Габрово, а част от сайта на музея съдържа дигитален архив, който ще се допълва във времето.

Чуйте Свобода Цекова и Антон Стайков

Снимки – Музей на хумора и сатирата - Габрово и Белослава Димитрова, БНР
По публикацията работи: Милена Очипалска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35