Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Рашев: Нашият ресурс са въглищата, друг нямаме!

Снимка: БГНЕС

България не може да изпълни поетите ангажименти за намаляване на вредните емисии във въздуха, заяви вицепремиерът Атанас Пеканов в сряда. Той подчерна, че работата по възложена от парламента за предоговаряне на Плана в частта за енергетиката вече е в ход.

48-ият парламент задължи правителството да промени Националния план за възстановяване и устойчивост. До края на март то трябва да предприеме всички необходими действия, за да отпадне поетият ангажимент за намаляване на въглеродните емисии от производство на електроенергия с 40% до края на 2025 г., вземайки изходните нива от 2019 г.

Синдикатите ще участват в преговорите за предоговаряне на Националния план за възстановяване и устойчивост в частта “Енергетика“. Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в сряда пред 11-ия конгрес на КТ “Подкрепа“.

“Надявам се, че в близките месеци ще сме готови с цялостна стратегия за развитие на енергетиката на страната за следващите 30 години, която да представим на следващия парламент“, това каза служебният министър на енергетиката Росен Христов по време на Международния форум “Власт и бизнес – заедно за чиста енергия“.

“Става въпрос за това, че просто няма да има ток, не говорим за работните места конкретно в “Марица-изток“, а за това, че електроенергийната система на България е толкова силно зависима от работата на тези централи, че те просто няма как да бъдат затворени толкова скоро“.

Това каза пред БНР Боян Рашев, експерт по управление на околната среда и климата.

“Не говорим за работните места на 10 000 човека, а говорим за цяла България. Говорим и за страните около нас, които внасят енергия от България. Това се вижда много ярко в студени зимни периоди като сегашния“, посочи още той.

“Когато говорим за национална сигурност и независимост преди всичко от Русия в момента, защото Русия е големият играч в енергията наоколо, трябва максимално много да разчитаме на собствения си ресурс. Нашият ресурс са въглищата, ние друг нямаме“, казва още той.

Според него ангажиментът ни към Плана за възстановяване и устойчивост трябва да отпадне:

“Това казах в деня, в който го чух. Още април месец, когато го пуснаха и видях какво има на 113 страница – имаше един абсурден абзац, още тогава казах, че това е невъзможно. Не знам къде спа българската държава в продължение на осем месеца. Самото подписване на това нещо е абсурдно. Дали ще може да се предоговори Планът, вече е друга тема, ако не могат да го предоговорят – добре. За България е по-важното да има ток, отколкото да получи даром поредните пари."

Боян Рашев коментира в ефира на “Нашият ден“ и стратегията, която що се подготви от Министерството на енергетиката:

“Стратегията съдържа какво ли не. Въпросът е, че всички тези неща могат да се случат, но им трябват не два, не три, а 20 години. Парите, които чакаме от ЕС за възстановяване, изобщо не са толкова много, те няма да решат този проблем в пълен размер. Само ако сравним гигантските приходи от износа на ток, които имаме в последните две години, плюс парите за възстановяване, виждаме, че е по-добре да си изнасяме тока."

Проучванията за шистов газ у нас…

“Там всичко е ясно. Там 2011 г. американска фирма имаше лиценз за проучвания. Този, който имаше интерес тези проучвания да не се случат, се казва “Газпром“. Турция инвестира в последните години много сериозно в проучвания за шистов газ, до една-две години те ще имат огромни количества. Турция ще задоволява огромна част от собственото си потребности и ще става все по-малко зависима от Русия", казва още експертът.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разделяне на тежкотоварния транспорт: Това ли е решението?

Българските превозвачи протестират поради сериозни проблеми с преминаването през гранично-контролно пропускателните пунктове на пътя им към Европа. На среща с министър-председателя Димитър Главчев и представители на транспортния бранш миналата седмица, бе обсъдена идеята за отделяне на потоците на тежкотоварните автомобили на държави членки на ЕС и..

публикувано на 08.08.24 в 12:05

Награди за предприемачество: Кои са новите герои на България?

Българската предприемаческа асоциация организира първото издание на "Hall of Fame – Зала на славата на българските предприемачи" на 11 ноември тази година. Целта на събитието е всяка година да отличава човек от екосистемата на стартъпите на база успеха, който е постигнал, и влиянието, което има за развитието на предприемаческата среда и..

обновено на 08.08.24 в 10:34

"Анонимни алкохолици": Наследството на д-р Робърт Холбрук Смит

В днешната рубрика "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" напомняме годишнината на един лекар – Робърт Холбрук Смит, познат още като д-р Боб, американски лекар и хирург, основал "Анонимни алкохолици". Роден на днешния 8 август през 1879 г., преди 145 години, д-р Боб е изправен пред сериозен проблем – той започва да пие още като ученик...

публикувано на 08.08.24 в 09:33

Мрежи за фронта и вино за мира: Българските общности в Одеска област

В рубриката "Темите на деня" на предаването "Нашият ден" продължаваме с разказите на хората от Украйна в третата година от войната. Доротея Николова от Радио Варна разказва за плетенето на маскировъчни мрежи и богатите села в Одеска област. В Болград, в един сутерен в центъра на града, почти всеки ден за по няколко часа се събират българи и..

обновено на 07.08.24 в 11:20

София и бъдещето на Боянското блато: Път към екологичен парк

Боянското блато продължава да пази много от своите уникални характеристики, въпреки че през годините е било подложено на множество предизвикателства. Александър Колев, председател на сдружение "Защита на Боянското блато", разказва за тези предизвикателства и ангажимента на институциите към територията. През 2022 година, територията на Боянското..

обновено на 07.08.24 в 10:10