Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Из Гърция – по една гозба от всеки остров

10
Моята гръцка маса
Снимка: Магдалена Гигова

Ако сте любители на американските гастрономически канали, може да се попадали на "Моята гръцка маса" – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за гурме на родния остров на баща си – Икария и е главен готвач-консултант. Имах късмета да се докосна до нейните умения, благодарение на круиза, на който бях и за който не спирам да ви разказвам.

Даян Кочилас съчетава в гозбите си своите гръцко-американски корени, като набляга на здравословните комбинации. Все пак родният край на баща ѝ се намира в т.нар. "Синя зона", известна с дълголетието на жителите си. Вестник "Ню Йорк таймс" дори описва региона като "мястото, където хората забравят да умрат".

Даян Кочилас с корабни шефове
Свикнали сме с максимата, че полезните храни са скучни или не са вкусни, но това не важи за базираните на средиземноморската диета ястия на Даян Кочилас. Доста често те са растителни и вегетариански, имат безглутенови и веган вариации. Най-вече наяждат и с очите.

От круизната компания са поръчали на шеф-готвачката да създаде авторско шестстепенно меню с гръцки акценти и здравословни продукти. Ястията се съчетават с вина от островите, покрай които плава корабът.

"Тъй като средиземноморската диета продължава да набира популярност и все повече хора откриват разнообразието от гръцка кухня отвъд класическата street food, аз съм изключително развълнувана да предам любовта си към гръцката кухня, нейните продукти, регионални вкусове и здравословни качества. Гърция е невероятна кулинарна дестинация, с вкусни приключения във всяко пристанище", казва Даян Кочилас.

Слава Богу, порциите са в гурме-размер (разбирай по-малки), защото иначе няма да имат изяждане. Дори когато са вкусни като икарийския солен пай със сезонни зеленчуци, лятна тиква, моркови и билки.

За мен, като отявлена любителка на сладкото, най-ефектен (външно и вътрешно) беше десертът "плаващи гръцки острови в тъмно винено море", но да караме поред.

Повечето пъти храната е обикновена за балканския вкус. Просто е много красиво поднесена и аранжирана. Балканец не може да бъде изненадан със сосове, питка и симид, но пък вкусът му напомня за зимнината на баба. Нищо, че носи помпозното име "Печени домати Копанисти". Компания ѝ правят панички с песто от остров Сирос с магданоз, билки и каперси, "хайвер" от патладжан с тахан, петмез и орехи, който подозрително прилича на кьопоолу.

Десертът със златен похлупакПървото от основните ястия ни отвежда на остров Крит с гаспачо от октопод с "инжекция" от узо с портокалов сок и хрупкав копър.

Егейските рибари се разписват във второто блюдо като добавят шипка шафран към местния улов.

Оставаме на морска вълна с късчета от егейски омар със "скъпоценен" пилаф. Парченцата от морското животинче са ясни, но златният ориз е подправен с узо, шам фъстък, бадеми и парченца маслини каламата плюс майонеза и йогурт.

Не ме спечелват суровите лентички от тиквички, навити на масур. Бодвам си от маринованите домати, ментата и печените кедрови ядки и давам знак да ми отнесат чинията.

Ястието калогерос произхожда от остров Наксос със ситно накълцано телешко филе, овче сирене, домати и патладжан, печени картофи и гръцки риган. На вкус е нещо като типичната гръцка мусака, но в по-гурме изпълнение (и количество).

Сиренето манури на грил се сервира с рукола, печени маслини, червен лук и капка отлежал балсамов оцет.

Островите без златен похлупакТрябваше да избирам между плато сирена и сладкиш, наречен плаващи гръцки острови, вече е ясно, че съм яла малки елегантни захарни целувки, плуващи в плодова супа с капки розова вода и масло от гераниум. Най-интригуващ бе похлупакът от златиста карамелизирана захар, напомнящ нещо средно между дантела и стилизиран човешки мозък. Колкото и зловещо да звучи, беше филигранно красиво. И хрупкаво.

Цялата тази кулинарна вакханалия бе допълнена от сомелиер, кръжащ около масите като насекомо край нощна лампа.


Снимки: Магдалена Гигова


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Резултати от конкурса Зрящи сърца 2025

За 16-и пореден път програма "Христо Ботев" организира поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Журито в състав – Бойко Ламбовски – поет и журналист в програма "Христо Ботев", и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – журналист, обобщи..

публикувано на 02.06.25 в 17:35

Да бъдеш тайландска принцеса за един ден

В Банкок не е трудно да сбъднеш мечтата, която всяко момиченце таи в сърцето си – да бъде принцеса. Е, може да е само за ден, но пък е като сън наяве. Преобличането в национални или аристократични одежди е трайна част от "въдичките" за туристи в Азия. В Япония момичета с умели движения те превръщат истинска гейша, дори те снабдяват с чорапи с..

публикувано на 02.06.25 в 16:35

Какво оценява матурата по български език и литература след 12 клас?

Преди ние – родители, учители и други граждани - да получим поредното потвърждение, че половината български деца са функционално неграмотни, едва съставят писмен текст, изразяват се предимно с клишета и произвеждат "бисери", нека се вгледаме в изпитния формат, който установява това и най-вече да се запитаме защо образователната система за 12 години..

публикувано на 02.06.25 в 12:31
Дяволско пръскало

България ще има електронен регистър на водопадите, вероятно са над 3000

До този момент в България не е имало Регистър на водопадите. Досега има една статистика и данни за височини на доста водопади, която в голяма част от нейния обем не е вярна. Издирвайки доста от литературните източници – пътеводители и автори, писали за природните феномени – водопадите у нас, са поставили едни височини, които така са и запазени през..

публикувано на 02.06.25 в 11:45

Националният природонаучен музей представя изложбата "Подводната вкаменена гора"

Директорът на Националния природонаучен музей при БАН, проф. Павел Стоев, и доц. Любомир Кендеров, ръководител на проекта "Комплексно екосистемно изследване на акваторията на Созополски залив в района на природен феномен "Подводна вкаменена гора", представят временната едноименна изложба.  Експозицията "Подводната вкаменена гора" се открива на 3..

публикувано на 01.06.25 в 10:10