Ако сте любители на американските гастрономически канали, може да се попадали на "Моята гръцка маса" – шоу за кулинария и пътешествия с Даян Кочилас. Тя е автор на повече от 18 готварски книги за средиземноморска кухня, освен това ръководи училище за гурме на родния остров на баща си – Икария и е главен готвач-консултант. Имах късмета да се докосна до нейните умения, благодарение на круиза, на който бях и за който не спирам да ви разказвам.
Даян Кочилас съчетава в гозбите си своите гръцко-американски корени, като набляга на здравословните комбинации. Все пак родният край на баща ѝ се намира в т.нар. "Синя зона", известна с дълголетието на жителите си. Вестник "Ню Йорк таймс" дори описва региона като "мястото, където хората забравят да умрат".
Свикнали сме с максимата, че полезните храни са скучни или не са вкусни, но това не важи за базираните на средиземноморската диета ястия на Даян Кочилас. Доста често те са растителни и вегетариански, имат безглутенови и веган вариации. Най-вече наяждат и с очите. От круизната компания са поръчали на шеф-готвачката да създаде авторско шестстепенно меню с гръцки акценти и здравословни продукти. Ястията се съчетават с вина от островите, покрай които плава корабът.
"Тъй като средиземноморската диета продължава да набира популярност и все повече хора откриват разнообразието от гръцка кухня отвъд класическата street food, аз съм изключително развълнувана да предам любовта си към гръцката кухня, нейните продукти, регионални вкусове и здравословни качества. Гърция е невероятна кулинарна дестинация, с вкусни приключения във всяко пристанище", казва Даян Кочилас.
Слава Богу, порциите са в гурме-размер (разбирай по-малки), защото иначе няма да имат изяждане. Дори когато са вкусни като икарийския солен пай със сезонни зеленчуци, лятна тиква, моркови и билки.
За мен, като отявлена любителка на сладкото, най-ефектен (външно и вътрешно) беше десертът "плаващи гръцки острови в тъмно винено море", но да караме поред.
Повечето пъти храната е обикновена за балканския вкус. Просто е много красиво поднесена и аранжирана. Балканец не може да бъде изненадан със сосове, питка и симид, но пък вкусът му напомня за зимнината на баба. Нищо, че носи помпозното име "Печени домати Копанисти". Компания ѝ правят панички с песто от остров Сирос с магданоз, билки и каперси, "хайвер" от патладжан с тахан, петмез и орехи, който подозрително прилича на кьопоолу.
Първото от основните ястия ни отвежда на остров Крит с гаспачо от октопод с "инжекция" от узо с портокалов сок и хрупкав копър.
Егейските рибари се разписват във второто блюдо като добавят шипка шафран към местния улов.
Оставаме на морска вълна с късчета от егейски омар със "скъпоценен" пилаф. Парченцата от морското животинче са ясни, но златният ориз е подправен с узо, шам фъстък, бадеми и парченца маслини каламата плюс майонеза и йогурт.
Не ме спечелват суровите лентички от тиквички, навити на масур. Бодвам си от маринованите домати, ментата и печените кедрови ядки и давам знак да ми отнесат чинията.
Ястието калогерос произхожда от остров Наксос със ситно накълцано телешко филе, овче сирене, домати и патладжан, печени картофи и гръцки риган. На вкус е нещо като типичната гръцка мусака, но в по-гурме изпълнение (и количество).
Сиренето манури на грил се сервира с рукола, печени маслини, червен лук и капка отлежал балсамов оцет.
Трябваше да избирам между плато сирена и сладкиш, наречен плаващи гръцки острови, вече е ясно, че съм яла малки елегантни захарни целувки, плуващи в плодова супа с капки розова вода и масло от гераниум. Най-интригуващ бе похлупакът от златиста карамелизирана захар, напомнящ нещо средно между дантела и стилизиран човешки мозък. Колкото и зловещо да звучи, беше филигранно красиво. И хрупкаво.
Цялата тази кулинарна вакханалия бе допълнена от сомелиер, кръжащ около масите като насекомо край нощна лампа.
Снимки: Магдалена Гигова
За 16-и пореден път програма "Христо Ботев" организира поетичния конкурс за хора с увредено зрение "Зрящи сърца". Журито в състав – Бойко Ламбовски – поет и журналист в програма "Христо Ботев", и членове: Веселина Стоилова – поетеса, омбудсман на хората с увреждания в Община Варна; Кристина Александрова – поетеса, и Цвета Николова – журналист, обобщи..
В Банкок не е трудно да сбъднеш мечтата, която всяко момиченце таи в сърцето си – да бъде принцеса. Е, може да е само за ден, но пък е като сън наяве. Преобличането в национални или аристократични одежди е трайна част от "въдичките" за туристи в Азия. В Япония момичета с умели движения те превръщат истинска гейша, дори те снабдяват с чорапи с..
Преди ние – родители, учители и други граждани - да получим поредното потвърждение, че половината български деца са функционално неграмотни, едва съставят писмен текст, изразяват се предимно с клишета и произвеждат "бисери", нека се вгледаме в изпитния формат, който установява това и най-вече да се запитаме защо образователната система за 12 години..
До този момент в България не е имало Регистър на водопадите. Досега има една статистика и данни за височини на доста водопади, която в голяма част от нейния обем не е вярна. Издирвайки доста от литературните източници – пътеводители и автори, писали за природните феномени – водопадите у нас, са поставили едни височини, които така са и запазени през..
Директорът на Националния природонаучен музей при БАН, проф. Павел Стоев, и доц. Любомир Кендеров, ръководител на проекта "Комплексно екосистемно изследване на акваторията на Созополски залив в района на природен феномен "Подводна вкаменена гора", представят временната едноименна изложба. Експозицията "Подводната вкаменена гора" се открива на 3..
Директорът на Националния природонаучен музей при БАН, проф. Павел Стоев, и доц. Любомир Кендеров, ръководител на проекта "Комплексно екосистемно..
Доротея Монова е магистър по журналистика от СУ "Св. Климент Охридски". Завеждащ отдел "Култура" в сп. "Ритъм" (1987-1990), редактор "Теория и история на..
Село Ореховица се намира в община Долна Митрополия, област Плевен и в него живеят над 1200 човека. Заселването на землището на селото датира още от тракийско..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg