Защо растат цените на месните продукти и кои са проблемите на месопреработвателния бранш в България?
Как стоят нещата свиневъдите?
“Резултатите при свиневъдите в последните две-три години са катастрофални. Първата причина е появата на Африканска чума по свинете, която се появи в Европа. Тази болест пренаписа целия пазар. След това се появи кризата с коронавируса, след това и проблемът с инфлацията в ЕС и САЩ, а малко по-късно и войната в Украйна, която вдигна драстично цените на суровините. Месопроизводителите понесоха огромни загуби“.
Това каза в интервю за БНР Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.
Според него наблюдаваме липсата на дългосрочна стратегия за развитие на земеделието по време на целия преход:
“България е страна с изключително много възможности за производство. Срам е да внасяме по-голямата част от продукцията, с която се изхранваме“.
Ситуацията в момента….
В ефира на “Нашият ден“ той разясни още за ситуацията в момента:
“През 2022 г. на ниво ЕС започна намаление на производството на свине. Има индикации, че не малък процент свине-майки са били ликвидирани. Към момента има първи сигнали за недостиг на кланични трупове в Европа“.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
“По време на пандемията условията затвориха хората вкъщи и те започнаха да се хранят повече оттук се вдигна потреблението. Конкретно в месопреработването има стар проблем на нашата държава и той е, че България не може да си задоволи потреблението от собственото производство на месо“.
Това каза в интервю за БНР Кирил Вътев, член на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.
От какво зависят цените на месото?
“България има огромен брой за страната преработватели, но всичките сме малки. Цените на месото в Европа са изключително зависими от това кога Китай ще купува и кога няма. В този период Китай не купува, в Европа има достатъчно голямо производство и това задържа цените на свинското месо по-ниско, докато нещата с телешкото и говеждото не стоят така.
Не знаем кога Китай ще започне отново да купува. В момента те са най-големият производител на свинско месо, но и най-големият износител, защото въпреки това огромно производство Китай не може да задоволи собственото си потребление“, казва още той в “Нашият ден“.
Индивидуализмът ли пречи?
Според него не само, че сме прекалено големи индивидуалисти, но и всички опити, на които съм свидетел от 25 години насам, да се създаде закон за браншовите организации, които да регламентира тяхната дейност и представителност, не са приети добре от политиците:
“Лично съм участвал поне в четири такива опита. Винаги се намират контрааргументи, нито един законопроект не е стигнал до пленарна зала. Има и един-два опита за създаване на Българска аграрна камара, но също неуспешни. На първо място причината е в нивото на осъзнатост при производителите и преработвателите на селскостопанска продукция“.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Причини за поскъпването на животинските продукти в България…
“Причините за поскъпване на хранителните продукти са много комплексни. Основните са в поскъпването на горивата, във войната, която е на стотици километри от нас, в разходите, които правят и производителите на фураж, и производителите на месо. При преработката също са поскъпнали и опаковките, и енергоизточниците“.
Това каза в интервю за БНР Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и храните.
Той посочва още, че доходите ни са най-ниски и според статистиките на Евростат, и на националната статистика. Според него има парадокс, че най-бедната държава в ЕС плаща повече отколкото по-богатите държави за някои продукти.
Найденов твърди, че държавата закъснява с намесата си най-вече по отношение на сектор “животновъдство“, който е много чувствителен и трябва незабавно да бъде подпомогнат по финансов начин.
Чуйте пълния разговор в звуковия файл.
Последното издание на популярното ловно-рибарско предаване "И рибар съм, и ловец съм" е посветено, както винаги, на теми, изключително интересни за природолюбителите. Като например, големия традиционен за началото на април празник – Празника на гората! А вторият сюжет ни спира дъха, защото става дума за мечки! Нашите родни български мечки в..
Журналистът и пътешественик Васил Велев споделя своите мисли за различните видове управления в Азия. Наследствени демокрации или наследствени монархии? Общото между Дюран Дюран, Баден-Баден и народнодемократичната република. За един султанат, бивша руска стриптийзьорка, един крал и военните режими. Икономика, богатства, коне и кучета, рак и водка...
Забавянето на мрежата е проблем, с който се сблъсква всеки, независимо дали у дома, в офиса или някъде навън. Забавянето може да се дължи на различни причини – от претоварени рутери до проблеми с честотната лента. Докато разглеждаме причините, ще предложим практически стъпки за отстраняването им. Бавният интернет професионално се нарича..
Центърът за книгата и департамент "Медии и комуникация" представят днес монографията -"ПР и изкуствен интелект"- автори Десислава Бошнакова и Евелина Христова. Събитието ще се проведе от 18:00 ч. в книжарницата на корпус I на Нов български университет. Повече познания за човешкия интелект ще ни помогнат да разберем изкуствения Водещ ще..
Започна записването за конкурса "Сайт на годината" , който се провежда за осми път. За фокуса на конкурса тази година, категориите и наградите, и тенденциите в развитието на българската уебсреда в "Нашият ден" говори Жюстин Томс от "Фондация за активно развитие на уеб". Конкурсът е насочен към собствениците и създателите на сайтове и..
На 7 април – Деня на здравния работник, отбелязваме значимостта на хората, които се грижат за здравето ни не само в болничните зали, но и чрез словото...
Представете си ярко розово езеро със захарно бели облаци… във водата. Трудно е дори за разюздано въображение. А такова място съществува! Селото около..
Първите стипендии "Контрасенсус" за млади учени и насърчаване на изследователското любопитство, в чест и памет на проф. Ивайло Дичев, бяха връчени в края..
Ел. поща: hristobotev@bnr.bg