Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цените на местните продукти растат – знаем ли защо?

Снимка: БГНЕС

Защо растат цените на месните продукти и кои са проблемите на месопреработвателния бранш в България?

Как стоят нещата свиневъдите?

“Резултатите при свиневъдите в последните две-три години са катастрофални. Първата причина е появата на Африканска чума по свинете, която се появи в Европа. Тази болест пренаписа целия пазар. След това се появи кризата с коронавируса, след това и проблемът с инфлацията в ЕС и САЩ, а малко по-късно и войната в Украйна, която вдигна драстично цените на суровините. Месопроизводителите понесоха огромни загуби“.

Това каза в интервю за БНР Димитър Михайлов, изпълнителен директор на Асоциацията на свиневъдите в България.

Според него наблюдаваме липсата на дългосрочна стратегия за развитие на земеделието по време на целия преход:

“България е страна с изключително много възможности за производство. Срам е да внасяме по-голямата част от продукцията, с която се изхранваме“.

Ситуацията в момента….

В ефира на “Нашият ден“ той разясни още за ситуацията в момента:

“През 2022 г. на ниво ЕС започна намаление на производството на свине. Има индикации, че не малък процент свине-майки са били ликвидирани. Към момента има първи сигнали за недостиг на кланични трупове в Европа“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл.


“По време на пандемията условията затвориха хората вкъщи и те започнаха да се хранят повече оттук се вдигна потреблението. Конкретно в месопреработването има стар проблем на нашата държава и той е, че България не може да си задоволи потреблението от собственото производство на месо“.

Това каза в интервю за БНР Кирил Вътев, член на управителния съвет на Асоциацията на месопреработвателите в България.

От какво зависят цените на месото?

“България има огромен брой за страната преработватели, но всичките сме малки. Цените на месото в Европа са изключително зависими от това кога Китай ще купува и кога няма.  В този период Китай не купува, в Европа има достатъчно голямо производство и това задържа цените на свинското месо по-ниско, докато нещата с телешкото и говеждото не стоят така.

Не знаем кога Китай ще започне отново да купува. В момента те са най-големият производител на свинско месо, но и най-големият износител, защото въпреки това огромно производство Китай не може да задоволи собственото си потребление“, казва още той в “Нашият ден“.

Индивидуализмът ли пречи? 

Според него не само, че сме прекалено големи индивидуалисти, но и всички опити, на които съм свидетел от 25 години насам, да се създаде закон за браншовите организации, които да регламентира тяхната дейност и представителност, не са приети добре от политиците:

“Лично съм участвал поне в четири такива опита. Винаги се намират контрааргументи, нито един законопроект не е стигнал до пленарна зала. Има и един-два опита за създаване на Българска аграрна камара, но също неуспешни. На първо място причината е в нивото на осъзнатост при производителите и преработвателите на селскостопанска продукция“.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 

Причини за поскъпването на животинските продукти в България…

“Причините за поскъпване на хранителните продукти са много комплексни. Основните са в поскъпването на горивата, във войната, която е на стотици километри от нас, в разходите, които правят и производителите на фураж, и производителите на месо. При преработката също са поскъпнали и опаковките, и енергоизточниците“.

Това каза в интервю за БНР Мирослав Найденов, бивш министър на земеделието и храните.

Той посочва още, че доходите ни са най-ниски и според статистиките на Евростат, и на националната статистика. Според него има парадокс, че най-бедната държава в ЕС плаща повече отколкото по-богатите държави за някои продукти.

Найденов твърди, че държавата закъснява с намесата си най-вече по отношение на сектор “животновъдство“, който е много чувствителен и трябва незабавно да бъде подпомогнат по финансов начин.

Чуйте пълния разговор в звуковия файл. 


По публикацията работи: Зоя Димитрова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Н. Пр. Йоси Леви Сфари и Михайлина Павлова

Н. Пр. Йоси Леви-Сфари: Голямото предизвикателство е да направим разграничението между добро и зло

" Студентите и учениците трябва да знаят, да учат, да бъдат добри човешки същества. Да допринесат за общността и да се защитят от омразата, от дезинформацията, която се разпространява по целия свят. Когато ние започвахме да учим преди години, беше доста различно спрямо днешния ден. Предизвикателствата, пред които са изправени нашите деца, са много..

публикувано на 13.09.24 в 17:50

Анна Мурашенко: Най-грубият въпрос към ветеран е "Колко човека си убил"

Как да разговарят журналистите с ветерани, завърнали се от плен в Русия, и кои са най-честите грешки, които могат да бъдат допуснати, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Анна Мурашенко , основател на благотворителния фонд "YOUkraine" "Когато се срещаме с герой от фронта, на първо място, трябва да видим в него човека, личността...

публикувано на 13.09.24 в 16:00

Незаконното и опасно строителство в центъра на София след проверката на ДНСК

Незаконно и опасно строителство в центъра на София – на бул. "Христо Ботев" № 73,  в продължение на месеци води жителите на района към състояние на безизходица. На 19 юли в "Законът и Темида" разгледахме частния случай на Велина Иванова, която се обърна към екипа на предаването след поредица от сигнали към администрацията на Община..

публикувано на 13.09.24 в 15:25
Адв. Христиан Митев и Анелия Торошанова

"Съвети на адвоката" с адв. Христиан Митев

В рубриката "Съвети на адвоката" адв. Христиан Митев отговаря на слушателски въпроси в ефира на "Законът и Темида". Слушателка, която сама отглежда детето си след развод, но не получава присъдената ѝ издръжка от бащата, пита по какъв законов ред може да се справи с този проблем.   По думите на адв. Митев това е често срещан проблем в..

публикувано на 13.09.24 в 13:26
Божидар Александров и Бюлент Мюмюнов

Бюлент Мюмюнов: Светът на спорта днес през очите на един спортен журналист

Равносметката на постиженията и емоциите от Олимпийските и параолимпийските игри в Париж в "Нашият ден" прави спортният журналист  Бюлент Мюмюнов , отразявал събитията от френската столица. Мюмюнов споделя насладата от спортното зрелище и срещата с редица златни атлети, чиито емоции успява да съпреживее на живо.  По думите на журналиста светът..

публикувано на 13.09.24 в 10:39