Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имърсив танцово-театрален спектакъл разказва приказки от кухнята

"Приказки в Космоса: Неземни тайнства" представя скрития свят на професионалната кухня чрез танци. Режисьорът и хореограф Коста Каракашян и творческият екип, с който работи – драматургът Антония Георгиева, артистичният сладкар Александър Цеков и група танцьори – създават танц с вкус на блаженство в пространството на ресторант "Космос".


Спектакълът представлява алтернативен кулинарен и сценичен разказ, който трансформира традиционните български приказки във вечеря преживяване. Героите от познатия ни български фолклор оживяват, а приказки като "Тримата братя и златната ябълка" и "Златното момиче" се превръщат в танц, съпроводен от петстепенно дегустационно меню. То е създадено от главния готвач на ресторанта шеф Владислав Пенов и неговия екип.

Артистите в "Приказки в Космоса: Неземни тайнства" разкриват физическото и психологическо напрежение, което се развива в една кухня и което до голяма степен следва своя лична хореография. Движението, екипната работа и вниманието към детайла са в основата и на двете изкуства – танца и кулинарията.


Спектакълът ангажира публиката и я потапя в своята приказка. Той припомня значението и вкуса на българската традиционна кухня, увлича в магията на танца и изстрелва човека директно в приказния свят на Космоса. Преди всичко обаче говори за любовта и уважението, с което трябва да се отнасяме към живота, и за нашето място в обществото, от което сме част.


Дегустация, близост и интимност в един имърсив танцово-театрален спектакъл, който тепърва ще разказва приказки в Космоса. На първо време на 29, 30 и 31 март в ресторант "Космос". Оттам Коста Каракашян и творческият му екип продължават с отличения спектакъл "Кухня", който ще може да бъде гледан на 29 и 30 април в Кулинарната академия HRC.

Представленията се реализират с подкрепата на Национален фонд "Култура" по програма "Възстановяване и развитие на частни културни организации".

Подробностите можете да чуете в звуковия файл.

Фотограф: Борис Урумов

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Герой на нашите сънища" от днес в родните киносалони

Филмът "Герой на нашите сънища" влиза в родните киносалони днес. Режисьор на американската продукция е Кристофър Боргли. Той е норвежки режисьор и сценарист, който живее зад Океана. По-известен негов филм е "Писна ми от мен" от 2022 година. Никълъс Кейдж отново се завръща в голямото кино след множество роли в проекти, които не отговарят на..

публикувано на 20.09.24 в 16:28

Мащабна юбилейна изложба – 120 години от рождението на Стоян Венев – представя ХГ "Владимир Димитров – Майстора"

На 20 септември 2024 г. (петък) от 18.00 ч. в ХГ "Владимир Димитров – Майстора" се открива юбилейна изложба, посветена на 120 години от рождението на Стоян Венев. Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" представя мащабна юбилейна изложба по повод 120 години от рождението на Стоян Венев – художник, създал самобитно творчество, със собствен..

публикувано на 20.09.24 в 13:00

Изложба на 25 български илюстратори на детски книги в ХГ Казанлък

Изложбата "Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги" в Художествена галерия, Казанлък е изложба в развитие. Куратори са Свобода Цекова и Антон Стайков, които са селектирали илюстрации от българския щанд на Панаира на детската книга в Болоня, за да ги представят пред публиката в Казанлък. Това е една от точките на турнето на..

публикувано на 20.09.24 в 12:15

Фестивал на талантливите студенти театрали

Международният студентски театрален фестивал "Данаил Чирпански" в Стара Загора е първият фестивал у нас за дипломни спектакли на театрални академии от света. Започнал през 2017 г. в памет на Данаил Желев-Чирпански, колега и приятел на организаторите, загинал в пътен инцидент, фестивалът се провежда през две години с огромен ентусиазъм. Ето какво..

публикувано на 20.09.24 в 08:15

Поетическото познание на Васил Славов

Васил Славов е роден в София, където през 1989 г. излиза първата му стихосбирка "Спомен за потоп". Тогава заминава за САЩ, за да специализира след английската филология в Софийския университет литература, литературна критика и творческо писане и остава там. Вече е публикувал поезия, преводи и критически текстове в различни литературни издания у нас –..

публикувано на 19.09.24 в 18:35