Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Terra Култура

Как се чувства "Ранобудно петленце“ половин век по-късно и какво е продължението?

Снимка: detskotobnr.binar.bg

Рубриката за детски приказки "Ранобудното петленце" на БНР е възпитала поколения деца в любов и добродетелност. Това приказно наследство е съхранено и до днес и продължава да въздейства, образова и забавлява децата.

През 1975 година доайенът на българската електронна музика Симо Лазаров създава емблематичния радиосигнал, който продължава да бъде разпознаваем и днес.

"Това беше една от задачите в студиото за електронна музика в България и то в БНР  –да правя сигнали и джингли. И когато получих това задание да направя нещо за децата, което да ги буди рано сутринта, много мелодии ми минаха в творческата фантазия. Докато една, именно тази, която звучи 48 години, задържа вниманието. Защото аз експериментирах и усетих нещо, което може бъде колкото елементарно като инвенция, толкова и запомнящо се“, споделя Симо Лазаров.

Той допълва, че творческият процес няма рецепта, но тези интервални звучения, които са залегнали в този сигнал, явно се харесаха и той продължава да звучи благодарение на редакторите в БНР.

Мария Мира Христова, Калина Колева и Ивайло Кицов

"Много поколения са минали през това "петленце". Има най-различи варианти, дори има един метъл вариант, направено от по-големи батковци. Явно тази форма на поднасяне на звуков материал допада, защото присъства и будилник, и петленце, и всичко това е синтезирано с тогавашния синтезатор, с който работихме "Синти – 100“.Това е една много мощна машина. За мен е огромно удоволствие, трябва да си призная, че аз го слушам, почти всеки ден", казва Симо Лазаров.

Записите, направени в студиото за електронна музика, са около 5,5 млн. секунди и това е полезен запис, посочва доайенът на българската електронна музика.

Той има отдавнашна мечта сигналът на предаването "Ранобудно петленце" да кандидатства за рекордите на "Гинес“, защото той не е свалян от ефир цели 48 години.

Детската рубрика за приказки продължава да радва малките слушатели всяка делнична сутрин в 6.50 часа, вече по програма "Христо Ботев".

"Нашите приказки са толкова разнообразни и от цял свят, озвучавани от гласовете на Антон Радичев, Ицко Финци, Илия Добрев. Прекрасни актьори, които и до ден-днешен продължават да звучат в ефира на БНР", коментира Калина Колева.

"Рубриката се ражда, като продължение на "Весел ранобудник“, който от своя страна продължава рубриката "Ставайте, деца“ и тя звучеше преди "България – дела и документи“, припомня Ивайло Кицов, чийто баща Петко Кицов е автор на първите приказки, излъчвани след емблематичния сигнал на това детско предаване.

Той допълва, че си представя един смутен първолак с ожулени от лятото крака, който трябва да поеме пътя към училището. Черно-бели епизоди, но многоцветни усещания. Онова, което бащата му е искал да му каже, обикновено е било чрез текстове – приказки и стихове.

"Това беше негово верую изобщо, свързано с присъствието му и всички рубрики, които е измислил тогава, и през всички редакции, през които е минал. Той изключително много държеше стиховете да са разбираеми. Хем да възбуждат мисъл и да носят поука, но да не гонят елементарната вкусовщина, която ония години изискваха. Винаги е твърдял, че за деца се пише най-трудно и отговорно, защото те трябва да се възпитават в ценности, а не само да се развличат, докато бабите бутат в устата с лъжица попара“, казва Ивайло Кицов.

Целия разговор можете да чуете в звуковия файл.
Снимки – БНР
По публикацията работи: Наталия Маева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Марков: Ние късаме част от живота си и го хвърляме на социалните мрежи

"Когато истината престане да има значение всякакви други неща, които нямат отношение към нея започват да имат значение. – казва д-р Стефан Марков – терминът "постистина" не означава, че нещо не е истина, а че това разделение вече няма значение. Факти, които не харесват на аудиторията, тя просто ги отрича. Хората искат да чуват само това, което ги..

публикувано на 17.09.24 в 16:36

Горещите вълни убиват: Как да се подготвим за следващото лято?

В ефира на предаването "Време за наука" гостува Зорница Спасова , доктор по климатология от Софийския университет. Тя е експерт с дългогодишен опит в изследването на въздействието на климатичните промени върху човешкото здраве и активен член на Българското дружество по медицинска география. По време на интервюто тя разгледа важната тема за..

обновено на 17.09.24 в 12:19

17 години Радио София: Екипът, който превръща всяка идея в реалност

На 17 септември православната църква почита паметта на светите мъченици Вяра, Надежда, Любов и тяхната майка София, като отдава почит на християнските добродетели, които те олицетворяват. На този ден, освен духовния празник, се отбелязва и денят на град София, а повод за радост имат и колегите от Радио София, които днес празнуват 17 години от..

обновено на 17.09.24 в 11:03
Нина Цанева и Красимир Каракачанов

Красимир Каракачанов: За политическите предизвикателства и патриотизма

За политическите предизвикателства в страната ни в началото на есента и възпитанието в патриотизъм – разговор в "Нашият ден" с Красимир Каракачанов , историк, д-р по международно право и международни отношения, председател на ВМРО. В началото на разговора Каракачанов заявява: "Когато един народ няма дух, няма цел, няма кауза, той оставя да..

публикувано на 17.09.24 в 10:05

Co-Creating Labs, или как да създаваме креативни кампании

В рубриката "Епизоди от живота" на предаването "Нашият ден" вниманието се насочи към предстоящата през октомври лаборатория за креативни кампании – C o-Creating Labs 2024 . Тази инициатива има за цел да разкрие как артистичният подход и визуалният език могат да подкрепят успеха на всяка кампания. В рамките на двудневната творческа среща, шест..

обновено на 17.09.24 в 09:56