Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дует "Морски струни" с нов авторски албум и книга

4
Снимка: Ангелина Грозева

На 10 април дует "Морски струни" (несебърските творци Иван и Живка Ненкови) представиха първия си авторски албум "Завръщане в Итака" и книгата "Сутрин рано, вечер късно" пред софийска публика.

Албумът съдържа 15 песни, сред тях има и по музика на Стефан Диомов, Асен Масларски, по стихове на Петя Дубарова, Ангел Малинов, Първан Стефанов, Керана Ангелова, Балчо Балчев.

За участие бяха поканени гост-музикантите Красимир Първанов (от "Точка БГ") и Бойчо Иванов (от група "Сутерен 4" и дует "Келтик"). Авторският албум на дуета, вдъхновен от любовта към поезията и музиката, излезе с подкрепата на Национален фонд "Култура" и приятели.

Албумът носи заглавието на първата песен – "Завръщане в Итака". Това е и първата авторска песен, която Иван и Живка запяват заедно още като студенти в Шумен и която бързо става неизменна част от репертоара на изпятата поезия в цялата страна. В диска има общо 15 песни, звучали досега единствено на живо, от сцените на фестивали и концерти в страната и извън нея. Композициите са печелили много награди от национални конкурси. Дует "Морски струни" гостува с песен и в студиото на "Артефир".

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

За детските и недетски книги на Тон Телехен

Антониус Ото Херманус (Тон) Телехен е лекар по професия, който пише поезия и драматургия, а от 1984 г. и детски книги, когато излиза първата му книга за деца. А първата му книга на български "Госпожица Печкарска" е публикувана у нас през 2004 г. в превод на Райна Стефанова.  През 2022 Боряна Кацарска превежда "Същността на слона", а след това и..

публикувано на 24.10.24 в 17:26
Елена Алексова

С Елена Алексиева по следите на поезията

В очакване на своя 100-хиляден читател Столична библиотека отбелязва днес рождения си ден с фотодокументални изложби, eкспозиции с непоказвани картини и ценни издания от фонда, с литературни четения и артпрояви.   Тъкмо днес, на 24 октомври, от 18:30 ч. ще бъде началото и на нова поредица в Литературния клуб "По следите на изгубената поезия"...

публикувано на 24.10.24 в 17:16

Групова изложба "Неприродно" в Гьоте-институт

Гьоте-институт България представя изложбата "Неприродно" на художниците Елена Аначкова, Никола Цветанов, Ана Иванова, Света Атанасова, Елина Симеонова, Галя Благоева, Павлин Радевски, Петър Наков, Витали Халваджиев, Яна Караманджукова, Ивайло Аврамов. Те изследват "границите на материала, неговата природа и всевъзможните им интерпретации в рамките на..

публикувано на 24.10.24 в 17:09

Моментна снимка на едно безвъзвратно отминало време

Сборникът с разкази "Неизбежният наследник" на Симеон Ботев е моментна снимка на едно безвъзвратно отминало време (ХХ век) и на неговите музейни вече човешки типажи и език – хора, направени от кремък, люти чушки, зевзеци, занаятчии и неизбежни наследници.  Това е втората книга на автора и официално ще бъде представена в София на 6 ноември .  Какво..

публикувано на 24.10.24 в 16:45

С "Две обиколки на парка" започва новият сезон в Театър "Българска армия"

В два поредни дни – 24 и 25 октомври, е първата премиера за сезона на Театър " Българска армия " с пиесата "Две обиколки на парка" от Мърей Шизгал. Режисьор на спектакъла е Стефан Спасов. "Две обиколки на парка" обединява две едноактни пиеси. Авторът Мърей Шизгал ни предлага една забавна комедия за любовта, самотата и вторите шансове! В..

публикувано на 24.10.24 в 13:14